Det fulla handelsstopp som USA skulle införa mot Huawei i dag skjuts nu fram än en gång. Efter att ett 90 dagar långt undantag till stoppet löpte ut har den amerikanska administrationen nu meddelat att ännu en undantagsperiod införs.

Samtidigt växer listan

Det nya undantaget införs samtidigt som listan över blockerade företag som har relationer med Huawei expanderas med 46, till totalt 100. Undantaget sägs främst vara till för att låta Huawei underhålla existerande Huawei-baserad telekomutrustning och för att hjälpa Huawei tillhandahålla mjukvaruuppdateringar. Det ger Huawei en öppning för att fortsätta ge stöd åt produkter, utan att ta krångliga omvägar till dem. Det betyder dock inte nödvändigtvis att Huawei har fritt fram att skapa vilka samarbeten som helst. Handelsstoppet kan fortfarande komma att Huaweis planerade produktlanseringar. Det är ett stort problem för Huawei som väntas lansera kommersiellt viktiga produkter under hösten.

Huaweis handelsstopp skjuts fram
Huaweis nuvarande mobiler är starkt beroende av tjänster från amerikanska Google.

Det sägs främst vara oro för Huaweis koppling till den kinesiska regeringen som har fått USA att placera företaget på en så kallad Entity List, som blockerar amerikanska företag att handla med Huawei. Handelsstoppet kommer samtidigt mitt i ett pågående handelskrig mellan Kina och USA.

Inte ett fullständigt undantag

Huawei har varit tydliga med att ett handelsstopp inte skulle hindra dem från att fortsätta ge stöd till existerande produkter. De avtal som ger konsumenter tillgång till Google-tjänster i existerande Huawei-mobiler upphör inte att gälla med handelsstoppet på plats. Huawei har dessutom utlovat fortsatta uppdateringar till existerande mobiler, även med ett handelsstopp. En risk med ett handelsstopp skulle dock kunna vara att Huawei behöver vänta på uppdateringar av Android Open Source Project för att få tillgång till dem, vilket skulle kunna försena uppdateringar för Huawei-mobiler. I stora drag ser det dock inte ut att finnas stora risker för konsumenter att köpa Huaweis nuvarande modeller.

Huawei har dock planer för en framtid utan Android. HarmonyOS är ett Huawei-utvecklat operativsystem som Huawei förbereder för en eventuell framtid med begränsad tillgång till Android. Det är samtidigt uppenbart att stora delar av västvärlden är flitiga användare av Google-tjänster. Smartphones utan samarbeten med amerikanska företag kan vara svåra att sälja i bland annat Europa.

Huawei HarmonyOS

Den amerikanska administrationen har inte uttalat några andra planer än att införa handelsstoppet utan respit när det nuvarande undantaget löper ut den 19 november. Dagens nyhet är dock ännu ett exempel på att saker kan förändras. Hur Huawei agerar fram tills dess får vi se så snart som den 6 september när företaget håller presskonferens i Berlin. Surfa kommer att vara på plats för att rapportera.

Källa: Reuters

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 5 =