Huawei P20 Pro har trippla Leica-kameror

1

Detta är Huawei P20 Pro, det större syskonet i Huaweis nya smartphoneserie och den modell som Huawei kommer fokusera på i Sverige. Vi tog en titt på den på ett event i Warszawa förra veckan. Utöver Pro-modellen kommer Huawei också lansera P20 och P20 Lite men i denna artikeln kommer vi fokusera på P20 Pro.

Utskuren skärm

Som traditionen säger så är P-serien en serie av smartphones som fokuserar på två saker: design och kamera. För det första har P20 Pro en ganska unik design. På framsidan sitter en 6,1 tum OLED-skärm med en upplösning på 2 240 x 1 080. Skärmen har en utskuren del runt hörluren och videosamtalskameran – a la iPhone X. Här finns dock inget avancerat 3D-kamerasystem som i iPhone X. Den utskurna skärmens enda syfte är att minimera skärmramen och ge mer utrymme för skärmen. För dig som inte gillar skärmens utskärning går det i alla fall att ta bort den genom telefonens mjukvara.

Under skärmen finns en traditionell fingeravtrycksläsare. Medan iPhone X har en skärm som går hela vägen till botten av framsidan och Galaxy S9 bara har en liten kant, så har P20 Pro en haka med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Även om det kan vara praktiskt att ha tillgång till läsaren på framsidan av telefonen är det givetvis uppenbart att skärmen skulle kunna täcka en större del av framsidan om läsaren inte satt där.

Framsidan av P20 Pro är egentligen knappast särskilt unik. Men baksidan erbjuder i alla fall några överraskningar. Den första är givetvis den annorlunda färgen. Det är sällan vi ser mobiler som har en blandning mellan två färger, i detta fallet rosa och blå. Baksidan är gjord av glas som är rundat längs sidorna. Glaset är dock inte nödvändigtvis det mest intressanta. P20 Pro är nämligen en av de första mobilerna i branschen som har tre kameror på sin baksida. Och nu ska vi dyka ner i dem. För som jag sa så är en av P-seriens huvudfokus just kameran och med P20 Pro har Huawei gjort något riktigt speciellt.

68 megapixel

Av de tre kamerorna påminner de två första mycket om tidigare kamerasystem från Huawei. Precis som Huawei Mate 10 Pro tar den monokroma sensorn 20 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,6. Den andra kameran är en färgsensor som tidigare varit en 12 megapixelkamera men som nu är en 40 megapixelkamera med samma typ av Leica-objektiv som tidigare med bländarvärde på f/1,8. Och slutligen finns en tredje kamera som tar 8 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/2,4. Den tredje kameran har ett telefoto-objektiv som erbjuder tre gånger optisk zoom, betydligt mer än Samsung och Apples två gånger optisk zoom. Den tredje kameran är dessutom optiskt bildstablliserad, till skillnad från de två andra kamerorna på baksidan. Tillsammans har de tre kamerorna alltså 68 megapixel.

De två huvudkamerorna fungerar som de alltid har gjort. Den monokroma sensorn fångar en bild samtidigt som färgsensorn och data från båda sensorerna kombineras för att skapa en, i teorin, bättre bild. Med P20 Pro gör kamerans mjukvara dessutom så att den tar data från 40 megapixelsensorn och kombinerar grupper av fyra pixlar för att skapa en bättre pixel. Det ger oss en slutlig bild som ligger på 10 megapixel. Den inställningen går att ändra för att fånga fullupplösta 40 megapixel-bilder men då blir filstorleken betydligt större.

Lovande kamerasystem

Innan vi fortsätter ska jag säga att vi fick testa och filma P20 Pro i runt två timmar. Det är betydligt mer än vad vi brukar ha tid med. Det betyder dock inte att vi hann göra ett ordentligt test av den. Våra tester tar vanligen minst sju dagar att genomföra. Med det sagt tog vi en hel del bilder med P20 Pro. Med den lilla erfarenhet vi har av P20 Pro hittills är det i alla fall uppenbart att det nya kamerasystemet är bra. Telefoto-kameran tar bra bilder med hög detaljrikedom på stora avstånd och fungerar dessutom förvånansvärt bra som en makrokamera. Huvudkameran tar bra bilder, även om vi är kluvna när det gäller Huaweis AI-system som ändrar kamerainställningarna beroende på motivet. Den nya mjukvaran verkar vara mer aggressiv än tidigare och gör ganska markanta förändringar. Sådana detaljer kan dock förändras innan lanseringen.

Vi hade ingen möjlighet att testa P20 Pro i en riktigt mörk miljö men vi jämförde den med Galaxy S9 på ett ganska mörkt motiv och blev positivt överraskade. Kamerasystemets huvudkameror har som sagt ingen optisk bildstabilisering men Huaweis elektroniska stabilisering verkar vara riktigt effektiv, även i mycket mörka miljöer. Medan många konkurrenter kan sträcka sig till ISO-tal på 6 400 kan P20 Pro gå upp till ett utökat ISO-värde på 51 200. Det borde betyda att den kan fånga bilder i riktigt mörka miljöer men med mycket synligt brus som en nackdel. ISO-talet avgör nämligen hur ljuskänslig kamerasensorn är.

Kommer ikapp med video

Utöver nyheterna när det gäller stillbilder kan P20 Pro nu spela in video i 4K med 60 bilder per sekund och i 720p-upplösning med 960 bilder per sekund, för super slow motion. Det är alltså samma som Galaxy S9. Det är också värt att nämna den främre kameran som tar 24 megapixelbilder. Där finns dock bara en kamera.

Oberoende på om kameran i P20 Pro är bra eller bara okej så är det roligt att se en ny tappning på en modern smartphonekamera. Visst, det börjar kanske bli lite löjligt många kameror nu men så länge de kan erbjuda ett praktiskt mervärde är det ju bara bra.

Huawei P20 Pro

Batterijätte

Slutligen är det dags för andra specifikationer. P20 Pro har samma Kirin 970-chipset som Mate 10 Pro och har 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Det finns ingen microSD-kortläsare men det finns dubbla SIM-kortläsare. Huawei fortsätter också briljera när det gäller batterikapacitet. Medan Samsung Galaxy S9+ är ungefär lika stor och tjock som P20 Pro och har den ett batteri som mäter 3 500 mAh medan Huawei P20 Pro ligger på hela 4 000 mAh. Det ger oss hopp om bra batteritid.

Huawei P20 Pro kommer lanseras i Sverige den 16 april för 8 600 kronor. P20 kommer kosta 2 000 kronor mindre och kommer ha en 5,8 tum LCD-skärm, 4 GB RAM och samma typ av kamerasystem som Mate 10 Pro. Den betydligt nerbantade P20 Lite kommer lanseras redan i morgon och kosta 3 800 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Huawei P20 Pro, har jag tänkt på, alla mobiler behöver ett skall.

    Med tanke på Samsung, batterier är värdelösa, så vågar jag inte köpa denna.

    Sen är det LG, deras batteri tid är värdelösa.

    När kommer den böjda telefonen ut? Från vem Huawei, Samsung eller LG?

    Glad Påsk på Er Ni gör ett strålande arbete. För kundens bästa

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 1 =