Vi tar en titt på Huawei P9 Plus och dess dubbla kameror

0

Surfa är på plats i London i dag där den kinesiska smartphonetillverkaren Huawei presenterar två nya smartphones, Huawei P9 och P9 Plus. Huawei P9 blir företagets nya flaggskepp som ersätter förra årets Huawei P8 med en ny uppsättning av dubbla kameror.

Dubbla kameror ska ge högre bildkvalitet

Den nya P9-familjen skiljer sig från många konkurrenter genom att erbjuda en unik uppsättning dubbla kameror som använder objektiv och mjukvara från den klassiska tyska kameratillverkaren Leica. Samarbetet mellan de två företagen är unikt för en smartphone som ska säljas i Sverige men Panasonic har tidigare samarbetat med kameratillverkaren.

Huawei P9 har dubbla kameror för att kunna fånga bättre bilder i främst mörka miljöer, påstår Huawei. Den ena kameran fångar 12 megapixel-bilder som innehåller all färginformation som traditionella smartphonekameror fångar. Den andra kameran fångar bara information om ljusstyrkan i en miljö. Den andra kameran har alltså ingen möjlighet att se färger men den kan istället fånga mer ljus än traditionella kamerasensorer för att i teorin ge bättre bildresultat i mörka miljöer. Till skillnad från exempelvis LG G5 används med andra ord Huaweis dubbla kameror för att förbättra bildkvalitet istället för att erbjuda olika brännvidder som LG gör i sin kommande smartphone.

Fokus på design

Huawei P8 introducerades för ett år sedan med ett stort fokus på två saker: kamera och design. Även Huawei P9 har ett liknande fokus på design utöver fokus på kamera. Telefonens utsida täcks av borstad aluminium och framsidan täcks av en 5,2 tum skärm som sägs ha en av marknadens tunnaste ram. Modellens tunna ram sägs göra telefonen kompakt, trots att det finns ett 3 000 mAh-batteri på insidan.

Huawei P9 Plus är namnet på P9:s lite större syskon. Den dyrare modellen skiljer sig från P9 genom att erbjuda en 5,5 tum skärm, ett 3 400 mAh-batteri, dubbla högtalare, 4GB istället för P9:s 3GB RAM-minne, 64GB istället för P9: 32GB lagringsutrymme och en IR-sändare som ersättare för traditionella fjärrkontroller för exempelvis TV-apparater.

Kommer till Sverige

Både Huawei P9 och P9 Plus kommer att lanseras i Sverige. P9 kommer att säljas med 32 GB lagringsutrymme för 5 500 kronor medan Huawei P9 Plus kommer att kosta 7 000 kronor. Huawei P9 kommer att nå svenska butiker den 6 maj medan lanseringen av P9 Plus kommer att dröja till juni månad.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 7 =