Huawei har stora problem i Android-världen. Ett handelsstopp riktat mot Huawei från amerikanska staten gör det olagligt för amerikanska bolag så som Google att samarbeta med Huawei. Ett frågetecken som har dykt upp efter handelsstoppets introduktion har varit hur det blir med Android-uppdateringar för existerande Huawei-mobiler. Nu har Huawei uppdaterat listan över telefoner som kommer att få nästa stora uppdatering av Android.

Troligen inte en komplett lista

– Huawei P30 Pro

– Huawei P30

– Huawei P30 Lite

– Huawei Mate 10

– Huawei Mate 10 Pro

– Huawei Mate 10 Porsche Design

– Huawei Mate 20 lite

– Huawei Mate 20 RS Porsche Design

– Huawei Mate 20 X

– Huawei Mate 20 Pro

– Huawei Mate 20

– Huawei P20 Pro

– Huawei P20

– Huawei P Smart 2019

– Huawei P Smart+ 2019

– Huawei P Smart Z

Uppdateringen kommer från Huawei Spanien. Den är inte en bekräftelse för svenska enheter men om Huawei kan lyckas uppdatera spanska enheter kommer de sannolikt också kunna uppdatera svenska. Den kompletta listan inkluderar inga större överraskningar. De äldsta modellerna kommer från Huawei Mate 10-serien som lanserades under hösten 2017. Det är alltså i linje med de två års stöd som Huawei har gett till telefoner den senaste tiden. Det är dessutom helt enligt förväntningar satta av faktumet att flera Huawei-telefoner är inkluderade i Android Enterprise Recommended som garanterar långsiktigt mjukvarustöd.

Listan är inte nödvändigtvis komplett. Huaweis utmaning är att tillhandahålla uppdateringar utan att interagera med Google. Om Huawei ser en lösning för hur det kan göras för en telefon finns det sannolikt inget som stoppar dem från att uppdatera alla aktuella modeller. Det betyder troligen också att till exempel Honor-telefoner kan få uppdateringar till Android Q.

Android Q och öppen källkod

Den uppdaterade listan presenteras som sagt av Huawei Spanien och levereras tillsammans med ett citat om att ”Vårt åtagande är mot er, våra användare”. Det är en tydlig kommunikation som är behövlig. Huawei har varit tydliga med att de kommer att fortsätta skicka ut uppdateringar till existerande modeller. Det har de meddelat sen de första dagarna av handelsstoppet. I nuläget gäller dock fortfarande ett 90 dagar långt undantag i USA som tillåter Google att fortsätta samarbeta med Huawei till viss del. Exakt vad konsekvenserna blir om handelsstoppet går igenom som planerat i mitten av augusti kan vi bara spekulera kring. För existerande modeller verkar i alla fall Huawei vara självsäkra. Det kan delvis bero på att Android trots allt har en öppen källkod som Huawei kan ta del av utan något som samarbete med Google.

Källa: Twitter (HuaweiMobileESP), GSMArena

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

    • Ja. Det är givetvis upp till dig. Det är dock värt att notera att alla smartphonetillverkare har slutmontering eller någon komponenttillverkning i Kina. I nuläget är det omöjligt att undvika. Sen kan man givetvis undvika ett kinesiskt varumärke om man vill.
      /Joel

  1. Exempelvis sänder så gott som all fisk till Kina med kylfartyg. Fisken upptinas rensa besprutas och sändes tillbaka runt om i världen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × tre =