Enligt ett dokument som The Washington Post tagit del av, har Huawei testat ett AI-system tillsammans med det kinesiska företaget Megvii, som skickar notiser till myndigheter när kameror ser personer som tros tillhöra minoritetsgruppen uigurer.

Dokumentet publicerades av Huawei och dess legitimitet har bekräftats av både Huawei och Megvii. Dokumentet beskriver tester som genomfördes i ett gemensamt projekt mellan företagen år 2018. Ett testsystem använde kameror och AI-teknik för att identifiera personers kön, ålder och etnicitet. Det var designat för att aktivera ett ”uigur-alarm” som var tänkt att skickas till myndigheter när systemet identifierade personer som tillhör den muslimska minoritetsgruppen.

The Washington Post har inte kunnat bekräfta att testerna har lett till produkter som säljs och används. Glenn Schloss, en internationell talesperson för Huawei, kommenterade rapporten (översatt): ”[det] är endast ett test och har inte använts i verkliga applikationer. Huawei tillhandahåller endast generella produkter för denna typ av test. Vi tillhandahåller inga anpassade algoritmer eller applikationer.” Megvii, som utvecklade testsystemet tillsammans med Huawei, säger till tidningen att Megvii inte utvecklar system för att identifiera etniska grupper. Talespersoner för den kinesiska staten säger att testet visar på landets tekniska framsteg och att systemens användning kan hjälpa att hålla människor säkra.

Systemet använde även utrustning från det amerikanska bolaget Nvidia. Det är okänt om företaget kände till vad utrustningen användes till.

Den kinesiska staten har under flera års tid använt avancerad teknologi för att samla personer tillhörande den etniska minoriteten uigurer, för att placera dem i så kallade ”omskolningsläger”. Enligt uppgifter från människorättsorganisationer förbjuds religiösa uttryck i lägren och de omhändertagna personerna används för arbete under slavliknande förhållanden. Uppgifter har tidigare pekat på att teknikföretag såsom Huawei bidrar med övervakningssystem för att systematiskt underminera personer av vissa minoritetstillhörigheter i så kallade sociala kredit-system.

Uppdatering: Här är Huawei Sveriges svar: ”Huawei utvecklar inte algoritmer eller tillämpningar inom området ansiktsigenkänning, utan endast teknik för allmänna ändamål som bygger på globala standarder inom maskininlärning och artificiell intelligens. Washington Posts rapport hänvisar dessutom till ett test som inte har använts i kommersiellt syfte. Enligt Washington Post uppgav Magviis talesperson att företagets ansökningar inte är utformade för att identifiera etniska grupper.
Huawei tillhandahåller ICT för allmänna ändamål baserad på globala standarder och verkar inom ramen för lokala lagar och förordningar på alla marknader som vi är verksamma på. Våra produkter och lösningar uppfyller alla relevanta industristandarder och rättsliga krav.” (9 december 16:05)

Källa: The Washington Post

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − tre =