Huaweis konsumentdivisions vd, Yu Chengdong, bekräftade under en konferens i Shenzhen i fredags, att företaget tvingas stoppa sin produktion av kretsar för flaggskeppsmobiler i september. Detta enligt en rapport från tidningen Caixin. Stoppet sägs göra Mate 40 till det sista flaggskeppet med företagets egna kretsar.

Nya handelsstopp

Beskedet kommer efter att USA lanserade hårdare restriktioner mot företag som använder amerikansk utrustning för produktion till Huaweis produkter. Restriktionerna har gjort att taiwanesiska krets-producenten TSMC slutade ta emot beställningar från Huawei i maj. Det gör att all produktion för Huawei ska avslutas den 15 september. Huawei erkänner att detta kommer att påverka företagets möjligheter till forsatt tillväxt. Trots att första halvan av 2020 har gått oväntat bra, tack vare bra försäljning i Kina, medger Huawei nu att smartphoneförsäljningen kommer att sjunka under 2020, i jämförelse med 2019.

”Efter 15 september kommer vi varken kunna producera våra flaggskeppskretsar eller våra kretsar med AI-egenskaper – detta är en enorm förlust för oss”, sa Yu Chengdong enligt Caixin.

Huawei har producerat egna kretsar för användning i sina smartphones sedan företaget etablerade sin försäljning av smartphones i Sverige. Alla Huawei-modeller har dock inte varit exklusiva till företagets egna HiSilicon-kretsar. Ett fåtal modeller har använt kretsar från amerikanska Qualcomm och flera billiga modeller har förlitat sig på taiwanesiska MediaTek. Det är oklart hur eller om Huawei skulle kunna byta leverantör av kretsar för sina framtida flaggskepp. För att lösa Huaweis problem med produktion av kretsar uppmanade Yu Chengdong Kina att stärka sin produktion av kretsar inom landet.

I Sverige har Huawei sedan tidigare haft stora utmaningar på grund av handelsrestriktioner från USA. Utan stöd för Googles tjänster och appar har företagets P40-serie mött motstånd. Huawei satsar istället på produktkategorier såsom routrar, hörlurar och datorer.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here