Om du har en smartphone som inte är tillverkad av Samsung har du troligen en telefon med en bildskärm som använder så kallad LCD-teknik. LCD-teknik är en relativt gammal bildskärmsteknik som har förbättrats kraftigt under de senaste åren och som i nuläget är den bildskärmsteknik som kan återskapa de mest verkliga färgerna. LCD-skärmar är dock allt annat än felfria. Teknikens största problem är att den inte kan återskapa svärta. Svarta delar av skärmen är därför aldrig så svarta som de borde vara. Istället för att vara helt mörka är LCD-skärmar alltid lite gråa. Det problemet har inte AMOLED-teknik.

Huawei_Honor_7Den dyrare skärmtekniken

AMOLED-teknik är en helt annan typ av bildskärmsteknik som har fördelen att varje individuell bildpunkt kan stängas av helt. Alla delar av skärmen kan därför bli helt mörka, även när skärmen är påslagen. Det betyder att skärmen kan återge total svärta, vilket kan ge mer realistiska bilder som de flesta användare troligen skulle beskriva som betydligt snyggare. AMOLED-teknik har dock alltid haft ett stort problem – sitt höga pris. Teknikens höga produktionskostnader har begränsat den till smartphonemarknadens högsta segment. I år väntas den trenden vändas.

Enligt analysföretag IHS gick AMOLED om LCD som den billigaste bildskärmstekniken. Det är nu alltså billigare att tillverka AMOLED-skärmar än LCD-skärmar. Slutsatsen är baserad på en prisjämförelse av fem tum stora Full HD-skärmar som använder de två olika bildskärmsteknikerna. Jämförelsen visar att AMOLED-skärmar var 11 procent dyrare än LCD-skärmar under slutet av förra året men att de nu är 2 procent billigare.

Samsung Galaxy S7 Recension skarmBättre skärmar för mindre pengar

Nyheten om AMOLED-skärmars priser kan ha stor betydelse för framtidens smartphonekonsumenter, särskilt för dig som inte har lust att betala så mycket för en smartphone. Smartphonetillverkare letar alltid efter sätt att sänka sina produktionskostnader så nu när AMOLED-skärmar faller i pris är det troligt att fler företag kommer att välja AMOLED framför LCD i åtminstone vissa billigare modeller. Det är oklart om priserna har sjunkit för alla typer av AMOLED-skärmar men prissänkningen för skärmar i femtumsklassen bör ge oss nya smartphones som kostar mindre och har betydligt bättre skärmar senare i år.

Källa: IHS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra + sju =