Vi fick nyligen en fråga från en läsare som undrade vad som är skillnaden mellan AMOLED och LCD. En utmärkt fråga tyckte vi så nu är det dags att berätta vad de två termerna betyder, varför du behöver bry dig och hur du hittar en smartphone med en bra skärm.

Vi börjar med grunderna

Innan vi börjar berätta om de två teknikerna ska vi först beskriva grunderna som gäller för alla typer av bildskärmar. På det sättet blir det lättare för dig att förstå skillnaderna mellan AMOLED och LCD.

Vill du gå direkt till sammanfattningen? Klicka här!

Alla moderna bildskärmar är uppbyggd av bildpunkter, kallade pixlar, som i sin tur består av tre subpixlar. Du kan tänka på varje subpixel som tre lampor där den ena lampan är röd, den andra är grön och den tredje är blå. De tre färgerna kan kombineras på olika sätt för att skapa alla möjliga färger och nyanser. En pixel som till exempel ska vara grön låter bara sin gröna subpixel vara tänd, en pixel som ska vara vit låter alla tre subpixlar lysa med full styrka och en pixel som ska vara svart låter alla subpixlar vara så mörka som möjligt. En bild byggs upp genom att instruktioner skickas till alla pixlars subpixlar och tillsammans kan de små bildpunkterna skapa en bild.

I den inzoomade delen av bilden visas åtta pixlar med tre subpixlar vardera.

AMOLED – organiska vätskor ger direkt ljus

AMOLED-skärmar har samma grundläggande struktur som vi just beskrev. I AMOLED-skärmar är varje individuell subpixel en cell full av en organisk vätska. När vätskan utsätts för elektricitet börjar den lysa. De tre individuella subpixlarna kan alltså styras individuellt. Genom att styra hur mycket ström som skickas in i varje subpixel kan en AMOLED-skärm bestämma hur mycket av varje färg som ska skapas.

LCD – kontrollerar ljuset

LCD-skärmar kommer i många former och varianter men alla LCD-skärmar fungerar på ungefär samma sätt. Ljuset från skärmen skapas av en eller flera lampor som skiner vitt ljus. Dessa kallas bakgrundsbelysning. Det vita ljuset kan till exempel skapas av LED-lampor. Det är LED-lampor som ger namn åt TV-apparater som ibland marknadsförs som LED-TV-apparater. LED-tekniken bidrar dock inte med mer än vitt ljus. För att skapa en bild krävs kontroll av ljuset.

LCD-teknikens uppgift är att reglera hur mycket ljus från bakgrundsbelysningen som får passera igenom de individuella subpixlarna. På det sättet kan LCD-skärmar bestämma hur mycket av ljuset för den röda, gröna och blåa subpixeln som får passera.

Efter att ljuset har passerat LCD-panelen, som reglerar hur mycket ljus som får passera vidare, åker det vita ljuset genom ett färgfilter som ser till att det bara är det röda ljuset som får passera i den röda subpixeln och så vidare.

Illustration av LCD-teknikens grundläggande delar. Bild: Sears

Vad är skillnaderna?

Den grundläggande skillnaden mellan AMOLED- och LCD-teknik är alltså att AMOLED-skärmar har subpixlar som individuellt skapar sitt eget ljus medan LCD-tekniken reglerar och filtrerar ljus från en bakgrundsbelysning.

Den grundläggande skillnaden i hur de två skärmtyperna fungerar skapar flera praktiska skillnader. När en AMOLED-skärm vill visa total svärta kan den till exempel välja att helt enkelt inte skicka elektricitet till de subpixlar som ska vara svarta. På det sättet skapar inte AMOLED-skärmen något ljus och bilden förblir kolsvart. LCD-tekniken måste istället alltid försöka blockera ljus från bakgrundsbelysningen, som alltid är på. I dag finns det ingen LCD-skärm som kan blockera tillräckligt mycket ljus för att skapa en helt mörk bild. Det betyder att AMOLED-skärmar generellt kan erbjuda djupare svärta och därmed bättre kontrast.

AMOLED och LCD
Överst: Apple iPhone 7 Plus med LCD-skärm. Underst: Samsung Galaxy S7 Edge med AMOLED-skärm. Bilden är tagen i ett mörkt rum för att visa skillnaderna i svärta mellan skärmarna.

Det finns ytterligare en stor skillnad mellan många AMOLED- och LCD-skärmar. Många AMOLED-skärmar använder nämligen så kallad PenTile-teknik. PenTile är en teknik som arrangerar skärmens subpixlar på ett sätt som gör skärmen enklare att tillverka men som sänker bildens detaljrikedom. Skärmar som använder PenTile-teknik kan se oskarpa eller ojämna ut. Du kan läsa mer om PenTile i artikeln nedan. Där berättar vi bland annat hur du kan ta reda på om den negativa effekten av PenTile-tekniken är synlig på olika mobiler.

Vad är PenTile och behöver du bry dig?

Vilken är bäst?

Det är svårt att säga att en skärmteknik är bättre eller sämre än en annan. Många konsumenter föredrar bra AMOLED-skärmar framför bra LCD-skärmar eftersom de erbjuder bättre kontrast. Vissa LCD-skärmar kan dock nå högre ljusstyrka eller vara mer högupplösta än AMOLED-skärmar. I slutänden handlar bildkvalitet inte om vilken teknik som används utan om hur tillverkaren har prioriterat skärmens kvalitet. Vilken teknik en skärm använder kan ge användare en fingervisning om skärmens egenskaper men dess kvalitet kan bara upplevas och testas. Vi på Surfa testar alla skärmar, beskriver deras egenskaper och sätter betyg på alla individuella skärmar. På det sättet kan du enkelt ta reda på om en skärm är bra eller dålig, oberoende på om den använder AMOLED- eller LCD-teknik.

Sammanfattning

 • AMOLED-skärmar kan återge djupare svärta än LCD-skärmar. Djup svärta ökar kontrasten i bilden.
 • De bästa AMOLED- och LCD-skärmarna är likvärdiga när det gäller färgåtergivning.
 • Det finns både bra och dåliga AMOLED- och LCD-skärmar.
 • Vilken skärmteknik en telefon använder säger inget om hur bra den skärmen är.
 • Det enda sättet att ta reda på om en skärm är bra eller dålig är att se den själv eller läsa ett professionellt test av den.

Surfa testar, beskriver och ger betyg till alla skärmar på alla relevanta smartphones i Sverige. Om du vill hitta en bra telefon med en bra skärm kan du ta en titt i Svenska Smartphoneguiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

 1. men vad är skillnaden för ögonen? Vilken teknik gör att mina fokuseringsmuskler i ögonen får arbeta mer? Flera timmars skärmtid varje dag gör att musklerna blir stela och slutar fungera. Ålderssynthet! Fast vi är för unga för det?! Förr blev jag ju i alla fall ”trött i ögonen”. Då arbetade ögonen. Nu kan jag stirra fyra, fem timmar i sträck utan att känna något. Men efter det kan jag inte ens se texten i en kokbok.
  Har märkt att viss font får ögonen att arbeta, både när den presenteras på skärm eller papper. Det är när man kan se punktuppbyggnaden. Jag misstänker att en skärm som presenterar en otydligare text men med knivskarpa bilder kanske är bättre för våra ögon. Finns den tekniken? En PenTile-skärm som visar suddig text och högupplösta bilder.

  • Det är en bra fråga. För att vara helt ärlig vet jag inte så mycket om den biologiska delen och hur de olika teknikerna skulle påverka ögonen. Så länge du har en högupplöst skärm borde det dock inte vara någon större skillnad mellan olika typer av bildskärmar.

   På tekniksidan kan jag dock svara. När det gäller suddig text och skarpa bilder känner inte jag till någon telefon som kan göra det. Oftast är det ju tvärt om. Bilder på webben har sällan så hög upplösning som moderna mobiler kan återskapa. Det gör oftast texter skarpare än bilder.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 9 =