Nokia 5
3.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den gråa Nokia 5 men det är den svarta som är allmänt tillgänglig i Sverige.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Gedigen konstruktion
+ Ren mjukvara
+ Dubbla SIM
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Medioker prestanda
- Medelmåttig kamera
- Dålig batteritid
Kamera3.6
Skärm4.6
Batteri4
Kamera3.6
Skärm4.6
Batteri4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 5 är ett helt okej första försök från nystartade HMD, företaget bakom de nya Nokia-mobilerna. Nokia 5 bevisar att HMD kan göra riktigt väl konstruerade mobiler med bra prissättning och gott om funktionalitet. Nokia 5 visar också att det är möjligt att göra en telefon med helt ren mjukvara som får riktigt snabba uppdateringar. HMD har samtidigt en bra bit kvar. Batteritiden är inte bra, prestandan är inte vad vi hade förväntat oss och kameran är bara medelmåttig. HMD är något på spåret men Nokia 5 är inte den budgetfullträff som vissa konsumenter kanske hade hoppats på.

 

Introduktion

Det kanske är lite förvirrande. Nokia? Försvann inte de från marknaden för något år sen? Vad gör de nu i sånt fall? För att sammanfatta kan vi säga att Nokias mobildivision köptes av Microsoft för ett par år sedan. Den divisionen lades sedan ner helt. Det betyder att det mobilföretag som vi kallade Nokia för fem-tio år sedan inte existerar längre. Nu har istället ett nytt företag startats som kallas HMD Global. HMD grundades under slutet av 2016 och är tillverkaren av smartphones med Nokias varumärke. Nokia 5 är ett av företagets första modeller på den svenska marknaden. Nokia är alltså tillbaka, åtminstone i sitt namn.

 

Hårdvarudesign

Nokia 5

Med Nokia 5 har HMD försökt skapa en produkt som erbjuder hög kvalitet för ett lågt pris. Ner det gäller hårdvarudesign har företaget verkligen lyckats. För cirka 2 000 kronor är det imponerande vilken stabil och enkel konstruktion företaget har lyckats få ihop. Få produkter i samma prisklass kommer i närheten.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 5 har sin grund i en stabil metallkonstruktion. Telefonens baksida samt höger- och vänster sida täcks av ett stycke metall. Metallen ger telefonen en känsla av kvalitet som är ovanlig i prisklassen. HMD har också lyckats skapa en design som dessutom ligger bra i handen. Alla sidor är rundade för att ligga naturligt i handen och telefonens relativt kompakta design gör att den är enkel att få ett stabilt grepp runtom.

Plats för många kort

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna sitter relativt långt upp på telefonens sida men erbjuder bra fysisk återkoppling och är därför lätta att använda. På vänster sida finns två kortplatser. Den ena har plats för en microSD-kortläsare och den andra har plats för dubbla nano-SIM-kort. Vi har testat enkel-SIM-varianten av Nokia 5 men det är den dubbla SIM-varianten som säljs i Sverige. Det finns inga andra skillnader mellan modellerna utöver stödet för ett extra SIM-kort. Nokia är i alla fall ett av få varumärken som har olika kortplatser för minneskort och SIM-kort. Det gör det enklare att snabbt byta ut ett kort utan att störa det andra kortets funktionalitet.

På telefonens ovansida sitter en 3,5 millimeter hörlursport och på undersidan finns en högtalare samt en microUSB-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go så att USB-minnen och liknande enheter kan kopplas in med en adapter. Det finns dock inget stöd för att skicka ut video ur telefonen.

Recension Nokia 5

På baksidan sitter telefonens kamera. Hela kameramodulen sticker ut en knapp millimeter från baksidan av telefonen. Det riskerar att utsätta kameralinsen för mer stryk än om den har skyddats av baksidan eller av en omringande ram av något slag. Under kameran finns i alla fall en tvåtonad LED-lampa. Ovanför kameran sitter en sekundär mikrofon och längst ner på baksidan finns lite text som berättar att telefonen är designad av HMD Global Oy i Finland och att den är tillverkad i Kina. Medan Nokia tidigare tillverkade många av sina telefoner i Finland sker produktionen alltså nu i Kina.

Anonym design

Om vi vänder på telefonen får vi se en klassisk smartphonedesign med en svart glasframsida. Längst ner finns en hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Läsaren är relativt pålitlig men är inte riktigt lika snabb som många konkurrenter. Det märks att HMD har valt en lite billigare komponent för sin hemknapp än många konkurrenter. Till höger och vänster om hemknappen sitter i alla fall två kapacitiva navigeringsknappar. Knapparna är bakgrundsbelysta och kan konfigureras så att telefonen vibrerar när de trycks in.

Ovanför skärmen finns en hörlur, en relativt stor frontmonterad kamera och Nokias varumärke. Nokia-märket syns alltså både på framsidan och baksidan.

Nokia 5 har en traditionell smartphonedesign som inte drar åt sig blickar. Priset gör det svårt för HMD att skapa en produkt som har supertuinna särmramar eller någon annan häftig designfunktion. Det behövs dock inte eftersom Nokia 5 ändå har mycket att erbjuda med sin anonyma och enkla design.

Stäng

 

Skärm

Med ett lågt pris har vi svårt att lägga förväntningarna på Nokia 5:s LCD-skärm särskilt högt. Den lyckas nå upp till våra förväntningar utan att överstiga dem. Skärmen har en bra vitbalans, når 500 nits för användning i utomhus och kan bli tillräckligt mörk för att kunna användas behagligt en mörk kväll. Skärmens största svaghet är dess bristande svärta som gör att kontrasten blir sämre. Det påverkar inte telefonens användbarhet men konsumenter som är vana vid OLED-skärmar eller till och med bättre LCD-skärmar kan tycka att Nokia 5 har svårt att återge den svärta som förväntas. Ett annat problem med skärmen är att den bara har en upplösning på 720 x 1 280. Det betyder att Nokia 5 inte kan erbjuda samma detaljrikedom som till exempel Lenovo Moto G5.

 

Högtalare

Nokia 5 har en bra högtalare som levererar ett balanserat ljud. Högtalaren är dock placerad på undersidan av telefonen. Det placera den i ett naturligt underläge i jämförelse med konkurrenter så som Lenovo Moto G5. Högtalaren i Nokia 5 är inte heller särskilt ljudstark. Den kan leverera bra ljud vid högsta volym men når inte samma ljudvolym som vissa konkurrenter.

 

Batteri

Batteritid är ett av Nokia 5:s största problem. Telefonen har ett 3 000 mAh-batteri som borde hålla för en hel dags användning men som bara håller för cirka tre timmars aktiv användningstid. Det betyder att många användare inte kan klara sig igenom en vanlig dags användning. Våra tester visar tydligt att Nokia 5 ligger långt under genomsnittet på marknaden när det gäller just batteritid. Användare som har tänkt använda Nokia 5 i mer än 12 timmar med normal användning behöver ta med sig en laddare för att klara sig.

 

Kamera

Nokia 5 har en kamera som fångar bilder med en 13 megapixelsensor och ett objektiv med ett bländarvärde på f/2,0. På pappret är kameran därmed identisk med många andra kameror i branschen. I praktiken är kameran också mycket lik många konkurrenter i prisklassen. Den är kort sagt medioker på det mesta.

Läs mer om hårdvaran

När vi i dag beskriver en smartphonekamera som medioker innebär det att vi pratar om en kamera som hade ansetts vara riktigt bra för bara några år sen. Faktum är dock att kraven är så högt satta på dagens marknad. Det betyder att Nokia 5 har svårt att leverera. I ljusa miljöer tar kameran bilder med hög detaljrikedom och bra skärpa. Kameran har dock svårt att konkurrera med till exempel Samsung Galaxy A3 (2017) när det gäller dynamiskt omfång. Kameran har svårt att behålla detaljrikedom i bilder som är både ljusa och mörka. Det gör att ljusa delar av bilden ofta bränns ut.

Andra prioriteringar

I mörka miljöer lägger Nokia 5 stort fokus på att fånga en bild som är väl exponerad. Det introducerar stora mängder brus och kameran har svårt att hitta rätt fokus. Samsung Galaxy A3 (2017) lyckas till exempel bättre när det gäller fokus och detaljrikedom men kan inte återge den ljusa exponering som Nokia 5 väljer. Nokia 5 är alltså varken bättre eller sämre än konkurrenterna i mörka miljöer men har helt enkelt ett annat fokus när den väljer inställningar.

När det gäller videoinspelning är Nokia 5 inget att jubla över. Den spelar in i video i 1080 30p med en acceptabel kvalitet. Det kan jämföras med Lenovo Moto G5 Plus som har stöd för 4K UHD-inspelning, för bara ett par hundralappar extra.

Telefonens främre kamera presterar helt okej för sin prisklass men för dig som letar efter en telefon med en lite vassare frontmonterad kamera är Samsung Galaxy A3 (2017) ett lite dyrare men också bättre alternativ.

Stäng

 

Mjukvara

Vi har skrivit om dålig mjukvara i Android-mobiler i många år. Många smartphonetillverkare har nämligen länge känt ett behov av att ”förbättra” operativsystemet och erbjuda unika funktioner. Sådana förändringar har historiskt sett sällan lett till förbättrade produkter. Vi har i stället sett många exempel på produkter som har stora problem orsakade av sin anpassade mjukvara. HMD har valt att erbjuda sina telefoner med en nästan helt orörd version av Android. Det gör oss riktigt glada.

Läs mer om mjukvaran

Android är världens mest populära operativsystem. Mer än 80 procent av världens smartphones drivs av det i dag. Det är fullpackat med funktioner och är väl beprövat. HMD har utnyttjat operativssystemets många fördelar i Nokia 5 och erbjuder en smartphoneupplevelse som är enkel, säker och stabil. Under vår långa testperiod har vi testat Nokia 5 med Android 7.1.1 samt säkerhetsuppdateringar från juni, juli och augusti månad. HMD har varit snabba med att skicka ut uppdateringar, vilket bådar gott för framtiden. Med enkel mjukvara bör Nokia göra det enklare för sig själva att hålla sina smartphones uppdaterade och säkra. Denna typ av snabba uppdateringar är mycket ovanlig på marknaden.

Tråkigt är bra

Det finns inte mycket att säga om Nokia 5 och dess mjukvara eftersom HMD helt enkelt inte har gjort särskilt mycket för att sticka ut. Vad vi kan säga är helt enkelt att Nokia 5 är en av få budgettelefoner som drivs av en enkel och uppdaterad mjukvara. Motorola erbjuder produkter med liknande kvalitet på sin mjukvara men inte ens de erbjuder så kontinuerliga och snabba uppdateringar som HMD har gjort hittills.

Något vi kan nämna är att Nokia 5 inte riktigt är så väl optimerad som vi hade önskat. Vi vet att den inte drivs av någon särskilt imponerande hårdvara men den är ändå långsammare än vi hade förväntat oss. Nokia 5 har problem med att visa grundläggande animationer i operativsystemet utan att hacka sig igenom dem. Detta är ett problem som vi har sett undvikas av tillverkare så som Lenovo i telefoner med billigare och äldre hårdvara. Nokia 5:s problem är alltså inte relaterade till telefonens hårdvara utan snarare till undermålig mjukvaruoptimeringar. Det är möjligt att HMD löser dessa prestandaproblem i framtiden men i nuläget har Nokia 5 onödiga prestandaproblem.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Nokia 5

Nokia 5 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 430-chipset. Det assisteras av 2 GB RAM. Det kan jämföras med Lenovo Moto G5 som har samma chipset men 3 GB RAM. Det ger konkurrenten möjlighet att ha fler och mer komplicerade appar sparade i bakgrunden. Likt sin största konkurrent har också Nokia 5 bara 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt för grundläggande funktionalitet men användare som filmar, fotar eller tittar på mycket lokalt sparad video kan behöva köpa ett microSD-kort för att expandera telefonens lagringsmöjligheter.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 149,7 × 72,5 × 8,55 mm
Vikt 160 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 430 1,4 GHz
Lagring 16 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − 5 =