Huawei har haft stora problem efter handelsstopp med amerikanska bolag. Ett av de absolut största problemen har varit bristen på samarbeten med Google för framtida Android-mobiler. Nu meddelar en Huawei-chef att företaget inte har några planer på att återuppta sitt samarbetet med Google, även om handelsstoppet skulle upphöra.

I en intervju med Der Standard meddelar Huaweis landschef Österrike, Fred Wangfei, att Huaweis planer på att bygga en egen appbutik inte bara är en lösning för ett kortsiktigt problem. Planen är att helt ersätta Google i företagets Android-mobiler och skapa en tredje plattform för smartphones i Europa. Planen är fortfarande att Huawei ska använda Android, för att underlätta för apputvecklare. Även om handelsstoppet skulle upphöra har Huawei dock inga planer på att starta ett nytt samarbete med Google och återuppta användningen av företagets tjänster och appbutik. Förklaringen sägs vara risken för upprepade handelsstopp. Huawei ser helt enkelt ut att planera för en mer långsiktig lösning, som inte kan påverkas av amerikansk politik.

Europeiskt bolag för amerikanska appar

Även om Huawei inte har planer på att samarbeta med Google, finns definitivt stora planer på att knyta kontakter med andra amerikanska bolag. Planen är då att skapa ett europeiskt proxy-bolag som ska skriva avtal med företag så som Facebook, för att distribuera amerikanska appar i Huawei AppGallery.

Stöd från apputvecklare är sannolikt Huaweis enskilt största problem. Utan Google Play finns en stor risk att ett antal appar som konsumenter förväntar sig i en modern smartphone saknas. I Sverige har Huawei meddelat att BankID kommer att lanseras i AppGallery inom kort och att ett tjugotal anställda arbetar med att få fler nordiska appar att ansluta sig till AppGallery.

I artikeln med Der Standard beskrivs det som att Huawei är beredda på ett tufft 2020. De medger att 2019 har mildrats av faktumet att många avtal redan hade slutits innan handelsstoppet och att det gav dem möjlighet att behålla sin marknadsandelar under året. Under 2020 kan det dock bli betydligt svårare eftersom många konsumenter riskerar att vara skeptiska till smartphones som saknar tillgång till viktiga appar.

Den första stora introduktionen av en Huawei-mobil som saknar stöd från Google väntas i slutet av mars, vid presentationen av P40-serien.

Uppdatering: Huawei har publicerat följande uttalande med hänvisning till nyheten: ”An open Android ecosystem is still our first choice, but if we are not able to continue to use it, we have the ability to develop our own.” (31 januari 08:09)

Huawei förtydligar sitt första uttalande. ”Our first choice is the open Android ecosystem, including GMS (Google Mobile Services) — that was what helped us become number two in the world for smartphone shipments. As a result of the entity listing, we are now developing HMS (Huawei Mobile Services) — inviting app developers to come on board.” (31 januari 10:05)

Källa: Der Standard via AndroidPolice

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here