Det är svårt att säga annat än att Android länge erbjudit smartphoneanvändare mer funktionalitet och anpassningsbarhet än iOS. Androids hemskärm har exempelvis alltid erbjudit mer funktionalitet än iOS med möjlighet att bara visa ett fåtal appar på hemskärmen samt visa information direkt på hemskärmen genom widgets. Det finns dock ett sätt som Android nu kan sägas erbjuda mindre funktionalitet än iOS, åtminstone för normala användare. Sedan lanseringen av iOS 10 kan användare nu se widgets på låsskärmen – en funktion som tidigare funnits i Android men som nu är borta.

Låsskärmen som försvann

Det var vid lanseringen av Android 4.2 under hösten 2012 som Google introducerade en funktion som kallades låsskärmswidgets. Användare hade möjlighet att placera widgets som visade information om exempelvis väder, kalenderhändelser eller epostmeddelanden på låsskärmen. Funktionen kunde användas med alla widgets som var installerade på telefonen. Låsskärmen kunde därmed förvandlas till en skärm full av praktisk information. När telefonen låstes upp räckte det att svep till vänster eller höger för att visa en hel skärm av widgets. Vid introduktionen av Android 5.0 under slutet av 2014 valde Google att ta bort funktionen.

android lasskarm ios 10
Låsskärmswidgets från Android 4.4 – Foto: Cult of Android

Väder, kalender och nyheter i iOS 10

I iOS 10 finns en ny funktion som kan beskrivas som en kopia av Googles system. Svep till vänster över låsskärmen och en panel av widgets dyker upp. Här kan allt från kommande kalenderhändelser och väderrapporter till nyheter och aktieresultat visas för användare, utan att telefonen behöver låsas upp. På det sättet kan Apples nya funktion i iOS 10 sägas vara väldigt likt det system som funnits i Android. Android-användare kan fortfarande se notiser, öppna upp kameran och öppna Google-sök men hemskärmen är inte alls så fullpackad av information som iOS 10:s låsskärm nu är.

Räddningen för Android

För Android-användare finns det ändå en lösning på problemet. Användare som kan tänka sig att ladda ner speciella appar från Google Play kan ersätta hela sin låsskärm. Det finns ett stort utbud av låsskärmar i Googles appbutik som ger användare möjlighet att placera nästan vad som helst på låsskärmen. Med det sagt är det inte alla som vill krångla med att ersätta sin låsskärm så det hade varit enklare för många konsumenter att ha funktionen inbyggd i operativsystemet.

android-lasskarm-next-lock-microsoft
Microsoft Next Lock Screen ersätter Androids officiella låsskärm.

Länk: Next Lock Screen (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

9 KOMMENTARER

 1. Nu fattar jag ingenting. Ja widgets försvann ett tag från låsskärmen, tills widgets uppdaterades sig för att passa uppdateringen. Nu mer fungerar det utmärkt att ha widgets i låsskärmen i alla fall på original Andriod, som till exempel finns till Nexus telefonerna. Skulle inte klara mig själv utan klocka. väder, SMS samt lite andra funktioner i låsskärmen (som är original).

  Snälla läs på lite innan ni skriver.

  • Android Marshmallow har inget inbyggt stöd för widgets på låsskärmen vad jag vet. Du får gärna berätta hur detta kan åstadkommas utan att hela låsskärmen ersätts, om du känner till ett sätt. 🙂
   /Joel

   • Jag har bland annat en Nexus 6p med senaste uppdateringen. Enda jag behöver göra är att gå in på widgetens settings och ställa in att den ska visas på låsskärmen. Detta finns dock inte på alla widgets men på de flesta, till exemplet standard SMS så att man kan svara på SMS utan att låsa upp telefonen. Men jag har även stegräknare och liknande i låsskärmen så jag förstår inte problemet.

    • Okej, jag förstår inte riktigt vad du menar. Det låter som du syftar på notiser som kan visas på låsskärmen. Kan det vara det du menar?

     • Nej inte notiser. Bland annat dyker ju Spotify upp med play,plause, bak och fram knappar.

      Men även när jag gör egna appar så måste jag nu mer special anpassa dem om jag vill att de ska visas i låsskärmen då det krävs tillstånd av användaren nu mer. Där av att widgetes har gjort så att man går in i settings för att aktivera visning i låsningsskärmen.

      Tyvärr så fungerar det inte att ta screenshots när telefonen är låst av någon anledning, hur har ni gjort era?

 2. Ja, okej. Då låter det som det är notiser du syftar på. Spotify har ingen widget som kan visas på låsskärmen vad jag vet men de har en interaktiv notis. Det är inte riktigt samma sak eftersom den kräver att appen körs i bakgrunden. Den är inte statisk som widgets var i tidigare versioner av Android.

  På ett sätt har du rätt i att widgetliknande funktionalitet finns men widgets i sig är borta och det finns inget sätt att faktiskt lägga riktiga widgets på låsskärmen utan tredjeparts-låsskärmar.

  Jag kan ta en skärmdump genom att hålla in volym ner och på/av-knappen på vår Nexus 6P, även på låsskärmen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett + 19 =