Många iPhone-användare har en mapp med onödiga Apple-appar som aldrig används. Till hösten kan hela den mappen och dess appar raderas permanent av de användare som vill. En av iOS 10:s största men minst kända nyhet är att förinstallerade appar så som Kartor, Aktier, Tips, iBooks med mera kan avinstalleras. Sammanlagt kan användare få tillbaka 150 MB lagringsutrymme genom att avinstallera Apples appar.

Avinstallera 23 appar

När iOS 10 lanseras kommer iOS-användare kunna avinstallera upp till 23 förinstallerade appar. När en app har avinstallerats kan den återinstalleras från App Store. Vissa förinstallerade appar kan tas bort utan att det påverkar operativsystemets funktionalitet. Det går exempelvis att avinstallera Kontakter-appen men alla kontakter kommer vara kvar och synliga i Telefon-appen, som inte går att avinstallera. Även om du avinstallerar FaceTime-appen går det också fortfarande att ta emot FaceTime-samtal och det går att starta dem via Siri.

avinstallera

Bra för 16 GB iPhones

Nyheten om att förinstallerade appar snart kan raderas är stor för vissa användare. Eftersom Apple fortfarande säljer telefoner med 16 GB lagringsutrymme har många användare stora problem med begränsat lagringsutrymme. Även om många av Apples förinstallerade appar är effektivt paketerade tar de upp totalt 150 MB lagringsutrymme, vilket kan låta användare av 16 GB iPhones installera ett flertal viktiga tredjepartsappar som annars hade varit omöjliga att få plats med. Apples riktiga lösning på problemet borde givetvis vara att sluta sälja 16 GB-versioner av iPhones men för existerande användare är ändå möjligheten att ta bort förinstallerade appar positiv.

Här är den kompletta listan över appar som kan avinstalleras med iOS 10.

Kalkylator  Musik
Kalender  Nyheter
Kompass  Anteckningar
Kontakter  Podcaster
FaceTime  Påminnelser
Hitta vänner  Aktier
Hem  Tips
iBooks  Videos
iCloud Drive  Röstmemon
iTunes Store  Watch
Mail  Väder
Kartor

Har du missat nyheterna om iOS 10? Läs vår artikel där vi sammanfattar allt du behöver veta om iOS 10.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + sex =