Apple har tryckt på knappen och iOS 11 har skickats ut till hundratals miljoner användare runt om i världen. I den nya versionen av operativsystemet finns många stora och små nyheter för iPhone-användare. Innan du uppdaterar bör du dock tänka på ett par saker.

Buggar och problem

För det första är det bra att vara medveten om att den uppdatering som släpps i dag inte är en akut säkerhetsuppdatering utan en funktionell uppdatering till ett nytt operativsystem. Det betyder att det inte skadar att vänta med att uppdatera. Varför skulle du vilja vänta? Alla nya operativsystem är alltid oerhört komplexa och med många konfigurationer av applikationer, teleoperatörer och konfigurationer av iPhones kan saker gå snett. Dessa fel blir lätta för Apple att upptäcka när operativsystemet används av fler användare, när det lanseras globalt. Om du väntar en månad med att uppdatera får du kanske titta avundsjukt på din granne en stund men förhoppningsvis slippa de största problemen.

iOS 11

Gamla appar slutar fungera

En annan anledning till att vänta är att iOS 11 är det första operativsystemet från Apple som kräver att alla applikationer som används är utvecklade för 64-bitarssystem. Det betyder att gamla 32-bitars applikationer inte kan drivas av iOS 11-enheter. Om du har otur kan utvecklaren av vissa av dina appar inte ha uppdaterat för att ge 64-bitarsstöd. Om du väntar en stund med att uppdatera iOS är sannolikheten större att utvecklaren har blivit starkt motiverad att göra de förändringar som krävs för att appen ska fungera bra med iOS 11. Du kan ta reda på om du har någon app som inte har uppdaterats för 64-bitarsstöd genom att gå till Inställningar –> Om –> Applikationer. Där listas eventuella appar som inte är kompatibla med iOS 11.

Appkompatibilitet-skärmen på en iPad med iOS 10.

Säkerhetskopiera

När du har bestämt dig för att uppdatera kan det vara bra att ta en extra titt på om din iPhone är säkerhetskopierad. För att göra det klicka du på ditt Apple-ID-konto längst upp i Inställningar och sedan på iCloud. Där finns en inställning för iCloud-säkerhetskopia. Klicka på den för att se när du säkerhetskopierade senast. I iCloud-inställningarna kan du också se om dina bilder, kontakter, kalenderhändelser och liknande är säkerhetskopierade.

När du har uppdaterat får du tillgång till många nyheter. Vi skrev en artikel om de största nyheterna i iOS 11 när de presenterades. Här kan du läsa den:

Allt du behöver veta om iOS 11

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra − 2 =