Under Apples årliga utvecklarkonferens presenterades i dag årets nya version av iOS. iOS 12 introducerar som vanligt många nya funktioner så som nya animerade karaktärer och helt uppdaterade appar. Fokus låg dock på både optimering för gamla mobiler men också på digital hälsa.

Gamla mobiler blir snabbare

Under presentationen av iOS 12 valde Apple att, först av allt, berätta att iOS 12 innehåller en rad optimeringar, särskilt för äldre iPhone-modeller. I jämförelse med iOS 11.4 menar Apple att iOS 12 bland annat gör att tangentbordet visas upp till 50 procent snabbare och att kameran startar upp till 70 procent snabbare. Dessa siffror sägs komma från en iPhone 6 Plus, en telefon som närmar sig fyra års ålder.

Digital hälsa

Här visas en rapport om en användares mobilanvändning i iOS 12.

Ett annat stort fokus för iOS 12 är digital hälsa. I likhet med Google och det kommande Android P-operativsystemet, lägger Apple stor vikt vid medvetenhet och kontroll av smartphone-användning. iOS 12 låter användare sätta timers för hur länge de vill tillåta sig själva att använda olika appar. Användare kan till exempel sätta en daglig gräns för YouTube på 30 minuter. Data om användning av appen kan samlas över flera iOS-enheter och användas för att meddela användaren när gränsen är uppnådd. Tanken är att användare ska få större medvetenhet om sin egen användning.

Apples initiativ kring digital hälsa går längre än timers. Operativsystemets existerande Stör ej-läge har förbättrats för att låta användare aktivera det under en viss tidsperiod eller baserat på telefonen plats. Det automatiska Stör ej-läget för nätter har också förändrats för att inte visa notiser på låsskärmen och gömma notiser bakom en väderrapport på morgonen. Även här lägger Apple vikt vid att låta användaren få kontroll över sin egen användning av telefonen och minska risken för att användaren distraheras i onödan.

Inom samma ämne introducerar iOS 12 dessutom förbättringar för notiser. Nu kan notiser grupperas baserat på vilken app de kommer från eller vilken typ av notis de. Inställningar för notiser kan också ändras direkt från notisen i sig.

Memojis och uppdaterade appar

Apple har, som vanligt, en lång rad andra funktionella nyheter i sitt nya operativsystem. Ett flertal förinstallerade appar så som Aktier och Röstmemon har gjorts om från grunden och FaceTime har fått stöd för gruppsamtal med upp till 32 deltagare. Andra nyheter är bland annat Memoji som låter användare skapa egna Animojis-liknande karaktärer med iPhone X, Bilder-appen kan nu föreslå delningar av bilder och album till vänner och AR-funktionen från iOS 11 kan nu användas mellan flera enheter så att olika användare kan se samma AR-upplevelse från olika enheter, samtidigt.

iOS 12 är som vanligt en gratis uppdatering för iPhone-användare. Även i år fortsätter Apple ge stöd åt relativt gamla produkter. Alla enheter som har stöd för iOS 11 kommer kunna uppdateras till iOS 12. Det inkluderar iPhone 5S och nyare iPhones. Som vanligt väntas uppdateringen lanseras under hösten. Ett beta-program öppnas till mjukvaruutvecklare i dag och till vanliga användare senare denna månaden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

  1. ”I jämförelse med iOS 11.4 menar Apple att iOS 12 bland annat gör att tangentbordet visas 50 procent snabbare och att kameran startar 70 procent snabbare.”

    Nä.. upp till, alltså i absolut bästa fall.

    • Absolut. Bra påpekande Pontus. Jag har uppdaterat artikeln för att göra detta tydligare.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + femton =