Nästa version av Android kallas just nu för Android P. Vi såg den första versionen av det nya operativsystemet i mars men nu har Google introducerat fler nyheter. På Google I/O-konferensen i San Fransisco har sökjätten visat flera nya funktioner och förändringar. Vissa av nyheterna är några av de största i Androids historia.

Gester ersätter knappar

En av de mest anmärkningsvärda nyheterna i Android P är ett helt nytt sätt att navigera. När Android först nådde konsumenter använde det sig främst av en uppsättning fysiska navigeringsknappar. Några år senare introducerades tre mjukvarubaserade knappar som vi är vana vid i dag: bakåt, hem och appbytaren. Med Android P förändras navigeringen markant och börjar istället använda ett mer gestbaserat sätt att navigera.

Den nya navigeringen grundas på en avlång markör längst ner på skärmen. Markören fungerar som en vanlig hemknapp för användare som trycker på den. Den kan dock göra mycket mer. Dra fingret upp över skärmen från markören och telefonens fem mest använda appar samt applikationsbytaren dyker upp. Härifrån visas de allra senast öppna apparna. En nyhet i appbytaren är att det nu går att markera till exempel text från en app och klistra in i en annan, medan appbytaren är öppen. För att snabbt byta till en annan öppen app kan användare också dra markören längst ner till höger för att snabbt bläddra bland de öppna apparna. För att öppna en app som inte redan är öppen kan användaren svepa längre upp på skärmen för att komma till appskärmen (klicka på bilden nedan för att se animering).

Den nya navigeringen är en stor förändring för Android. I appar kommer bakåtknappen fortfarande finnas kvar. Utöver bakåtknappen har dock Google verkligen förändrat navigeringen i Android i grunden.

Android P Beta
Klicka på bilden för att se en animering av den nya systemnavigeringen.

AI och Slices

Likt många andra företag i teknikbranschen lägger också Google stor vikt vid maskininlärning. Google säger att Android P kommer att använda sig av tekniken för att förbättra sättet operativsystemet justerar skärmens ljusstyrka och hanterar systemresurser för att förbättra batteritid.

Android P har också ett nytt sätt för användare att snabbt slutföra saker som göms långt in i appar. Med en ny funktion kallad Slices kan apputvecklare låta användare komma åt vissa funktioner direkt från operativsystemets sökmotor. En sökning efter en taxiapp (Lyft i exempelanimeringen nedan) ska till exempel kunna visa en direktlänk till en bokning av en resa hem. På det sättet ska användare inte bara kunna öppna appar utan kunna gå direkt till funktioner inom appar.

Klicka på bilden för att se en animering.

Sätt digitala gränser

Android P har slutligen ett fokus på vad som kan beskrivas som digital hälsa. En ny panel ska samla och visa information om telefonens användning. Tanken med panelen är att visa hur mycket tid användaren lägger på olika appar och hur ofta den öppnar telefonen. Målet är att göra användaren medveten om hur mycket den använder sin smartphone. Under samma tema har Android P också ett nytt system för att låta användare sätta en timer för sin egen användning. Timern kan sättas per applikation och till exempel påminna användaren om att sluta stirra i mobilen när den använt YouTube-appen i mer än 30 minuter. För att uppmuntra användare att lägga mindre tid i mobilen, vid fel tid på dygnet, finns också en funktion kallad Wind Down. Den påminner användaren om att sluta titta i mobilen när det är läggdags. Den kan till och med justera skärmen till gråskala för att göra den mindre intressant att använda under kvällstid.

Klicka på bilden för att se en animering.

Beta för fler

Android P har nu släppts som Beta. För första gången i Androids historia finns den tillgänglig att testa på en stor uppsättning smartphones från flera olika tillverkare. Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 och Essential PH‑1 är med på listan. Bland dem är Sony Xperia XZ2 och Nokia 7 Plus de enda som är allmänt tillgängliga i Sverige. OnePlus 6 har ju inte ens presenterats än. Den relativt breda kompatibiliteten är ändå en stor nyhet.

Sony Xperia XZ2 är en av de bäst tillgängliga mobilerna i Sverige som är Android P Beta-kompatibel.

Android P utvecklas alltså fortfarande och förväntas inte lanseras förrän slutet av denna sommaren. Efter det kan tillverkare börja uppdatera sina smartphones. Alla telefoner kommer inte uppdateras och historien säger oss att de flesta användare kommer behöva vänta i upp till ett halvår efter den officiella lanseringen. Med större kompatibilitet för Android Beta finns det ändå hopp om att det kan gå lite snabbare för vissa modeller denna gången.

Källa: Google Blog

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + tjugo =