Google fortsätter ta sig vidare i det latinska alfabetet. Efter Android Oreo kommer Android P och nu har Google släppt vad de kallar en ”väldigt tidig förhandsvisning” av det nya operativsystemet. Det går att installera på Google Pixel-telefoner men kommer inte komma till Nexus-telefoner eftersom Google nu lägger ner stöd för de äldre modellerna. Google har i alla fall berättat om några av operativsystemets stora nyheter. Eftersom det inte släpps officiellt för än i höst är detta dock bara ett axplock av de slutliga nyheterna.

Android för konstiga skärmar

Utvecklare kan simulera en utskuren skärm i Android P med en Google Pixel.

En av de hetaste nyheterna i Android P är stöd för nya typer av bildskärmar och formfaktorer. Det finns till exempel stöd för bildskärmar som har utskurna delar i skärmen, i stil med iPhone X. Operativsystemet kan automatiskt känna av utskärningens höjd och anpassa notisfältet för att det ska passa in. I fullskärmsappar kan utvecklare också anpassa sina applikationer för att utnyttja bildskärmens annorlunda format. Operativsystemet ska dessutom bättre kunna anpassas till ännu mer annorlunda format. Det kan förhoppningsvis göra telefoner så som ZTE Axon M eller framtida vikbara mobiler lite mer användbara.

Bilder och videos

Google har gjort mycket för att förbättra notiser i de två senaste versionerna av Android. I Android P fortsätter utvecklingen så att apputvecklare nu kan inkludera bilder i notiser, visa profilbilder på kontakter som exempelvis skickat ett meddelade och föreslå svar på meddelanden. Utöver det låter Android P användare blockera större grupper av så kallade kanaler för att enklare blockera en typ av notiser som är irriterande eller onödiga.

Android P har bredare stöd för ny bild- och video-teknik. Det finns till exempel stöd för det Google-utvecklade HDR VP9-videoformatet och dessutyom stöd för HEIF-formatet för bilder som används i iOS 11. Det gör det möjligt att spara bilder i ett format som skapar komprimerade bilder av mindre storlek och högre kvalitet.

Navigering inomhus

Android P

Med Android P kan telefoner som har stöd för Wi-Fi Round-Trip-Time, RTT, användas för navigering inomhus. Tekniken kan använda sig av signalstyrka mellan flera Wi-Fi-punkter för att beräkna telefonens position med en exakthet på 1-2 meter. På det sättet kan en Android P-telefon till exempel användas för navigering i en mässhall, matbutik eller i ett shoppingcenter, där GPS inte är tillgängligt.

Lanseras under tredje kvartalet

Android P finns att ladda ner gratis för Google Pixel-mobiler just nu. Det är dock en mycket tidig version av operativsystemet så det är inte rekommenderat för normala användare just nu. Google planerar att släppa en andra version i maj, förbättrade versioner under sommaren och lansera den slutliga versionen för konsumenter under slutet av sommaren eller början av hösten.

Google har gjort en video som sammanfattar nyheterna. Den är anpassad för utvecklare av Android-appar och innehåller därför en hel del tekniska detaljer. Om du är intresserad kan du i alla fall se den här.

Källa: Android

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − två =