Vi skriver nästan samma typ av artikel varje år. I år blir den i alla fall lite annorlunda. Vanligen skriver vi att vi starkt rekommenderar dig som iPhone-användare att inte installera Apples nya operativsystem samma dag som de lanseras. Vänta hellre en eller två veckor. Med iOS 13 vet vi redan på förväg att det är ostabilt och till och med att det innehåller säkerhetsrisker som gör det än mer värt att vänta.

En bra uppgradering – om några veckor

iOS 13 är ett operativsystem som bland annat introducerar ett nytt mörkt läge för hela operativsystemet. Det passar särskilt bra för Apples senaste AMOLED-baserade iPhones, som kan få bättre batteritid tack vare det nya läget. iOS 13 har dessutom ett nytt swipe-tangentbord som ska göra det lättare att skriva på, utan att byta ut standardtangentbordet. Flera appar, så som Bilder och Påminnelser har också uppdaterats och hela operativsystemet har en lång rad förbättringar för att vara snabbare och kräva mindre data. Det är kort sagt inget snack om saken: iOS 13 är en bra uppgradering av operativsystemet för iPhone. Den första versionen är troligen dock ganska dålig.

Nya operativsystem har alltid långa listor av både kända och okända buggar som kan skapa problem. De största buggarna lägger utvecklare så som Apple givetvis störst energi på att fixa. Det är anledningen till att det nästan alltid är en bra idé att vänta ett par veckor innan man uppgraderar. I år har vi dock redan hört från användare av den slutliga versionen av iOS 13 att operativsystemet knappast är stabilt. I flera tidiga tester av iPhone 11 och iPhone 11 Pro har ostabil mjukvara varit ett tema. Det hade kanske varit okej om testarna använde tidig mjukvara. Så är inte fallet. iOS 13 är redan färdigutvecklat och den uppdatering som kommer i morgon (19 september) kommer att ha problem.

iOS 13.1 löser säkerhetsproblem

iOS 13För ovanlighetens skulle finns det till och med ett ganska stort och känt säkerhetsproblem i operativsystemet. Problemet gör det möjligt att komma åt en användares kontaktbok utan att låsa upp telefonen. Attacken kräver fysisk tillgång till en iPhone för att kunna utnyttjas men är givetvis inte bra. Apple har utlovat en fix för problemet i iOS 13.1. Det ger oss ännu en bra anledning till att vänta. Apple har dessutom berättat att iOS 13.1 kommer att lanseras den 30 september. Du som väntar behöver med andra ord inte ens vänta särskilt länge.

När uppdateringen av din iPhone 6S (eller senare) kommer, får du gärna uppdatera om du är nyfiken. Var dock beredd på att du kan stöta på problem och var medveten om att du bara behöver vänta mindre än två veckor tills en mer stabil och säkrare version av iOS anländer.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 5 =