Apple iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max och iPhone 13 mini har presenterats och nyheterna är många. Nu går vi igenom nyheterna du behöver ha koll på. Allt från nya skärmar och nya kameror till ändringar i designen och nya Apple A15.

Apple A15 och bättre batteritid

Helt enligt plan presenterade Apple i dag en familj av nya smartphones. iPhone 13 är namnet på en av modellerna och på hela serien. I vanlig ordning finns Pro-modeller och en liten mini-modell. Alla modeller delar på vissa komponenter. I vanlig ordning är till exempel processorn samma mellan alla modeller – nästan i alla fall. Den nya Apple A15-processorn byggs på en förbättrad 5 nm-nod som fortsätter att höja ribban för prestanda och effektivitet. Apple har ökat CPU-prestandan och menar nu att de är 50 procent mer kraftfulla än snabbaste konkurrenten, gissningsvis Snapdragon 888. På grafiksidan sägs Apple ligga 30 procent före konkurrenten. Företaget fortsätter dessutom att fokusera på maskininlärning med högre prestanda för att behandla sådan typ av data. Pro-modellerna får en version av A15 med fem GPU-kärnor, medan iPhone 13 nöjer sig med fyra kärnor.

Med den nya processorn och större batteri utlovar Apple bättre batteritid i de nya modellerna. iPhone 13 mini och 13 Pro ska få 1,5 timma längre batteritid medan 13 och 13 Pro Max får 2,5 timmar längre batteritid.

Större kameror

Kamerorna är förbättrade. För iPhone 13 och 13 mini inkluderas nu sensor shift, som introducerades med iPhone 12 Pro Max. Det ger bättre stabilisering för stillbilder och video. Kamerorna är dock fortfarande en av de större skillnaderna mellan iPhone 13- och 13 Pro-modellerna. iPhone 13 och 13 mini har två kameror, medan iPhone 13 Pro och 13 Pro Max har tre som dessutom skiljer sig mer än någonsin från de vanliga modellerna.

Den tredje kameran i Pro-modellerna har tre gånger zoom. Huvudkameran skiljer sig från iPhone 13 då den nu inkluderar en större sensor och ett bättre bländarvärde för större ljusinsläpp. Det samma gäller vidvinkelkameran som ska ha större ljusinsläpp. Vi har tidigare klagat på iPhones bitvis mediokra vidvinkelkameror men nu ska det alltså bli ändring på det.

Kamerorna har en ny funktion som låter kameran justera fokus i videoläget med hjälp av maskininlärning. Läget som kallas Cinematic Mode analyserar bilden och motivet för att justera fokus. När en person ställer sig framför kameran sätts fokus på personen. Om hen vänder sig om för att titta på en person i bakgrunden, justeras fokus dit. Användare kan dessutom fokusera med mjuka övergångar genom att trycka på utvalda motiv. Med Pro-modellerna går det dessutom att spela in i ProRes-format.

iPhone 13 och 13 Pro med nya skärmar

Skärmarna är en av de största nyheterna i iPhone 13-serien. Alla modeller har fått skärmar nya skärmar. iPhone 13 och 13 Mini får ljusare skärmar som når 800 nits och 1200 nits i ljusa miljöer. iPhone 13 Pro och 13 Pro Max får betydligt större nyheter. Ny teknik ger högre bildfrekvenser. Tidigare iPhones har haft 60 Hz-skärmar. Nu ökas den till 120 Hz i Pro-modellerna. Det ska ge mjukare animationer, som Apple demonstrerat med iPad Pro sedan tidigare, utöver att det varit en självklar funktion bland konkurrenterna det senaste året.

I skärmarna finns fortfarande en flärp med Face ID. Denna gången har systemet dock minimerats för att vara 20 procent mindre.

Apple iPhone 13 kommer att lanseras för samma pris som tidigare. Den billigaste modellen inkluderar nu 128 GB lagringsutrymme, medan den största nu finns med 512 GB. Pro-modellerna kommer nu med 1 TB lagring. iPhone 13 börjar på 9 800 kronor, iPhone 12 mini kostar 8 600 kronor, iPhone 13 Pro kostar 12 300 kronor och iPhone 13 Pro Max kostar 13 500 kronor.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 8 =