Ta en titt på Apples officiella specifikationer för företagets senaste iPhones och du kommer att stöta på en lite konstig rad: ”Expresskort med batterireserv”. Specifikationen är nog ganska främmande för de flesta svenskar men den kan bli en viktig del av framtidens mobila betalningssystem.

Ett Express-kort är ett speciellt typ av RFID-kort (kontaktfritt ID- eller betalkort). Det används ganska sparsamt i Sverige men används i Japan och Kina, där de används som passer- och betalkort. Ett stort problem med mobilbaserade betalsystem är att de slutar fungera när batteriet i mobilen tar slut. Det är det problemet som Apple har försökt lösa med Expresskort med batterireserv.

Betala med en död mobil

Med funktionen, som introducerades med iPhone XS, XS Max och XR, fungerar Express-kort också när en iPhones batteri har tagit slut. Förklaringen är att Apples iPhones inte stängs av när de är helt tomma. I likhet med de allra flesta smartphones på marknaden stängs iPhones av en stund innan batteriet har tömts. Ett helt tömt litium-batteri kan nämligen i värsta fall sluta fungera helt. Det är anledningen till att iPhones kan visa en batteriikon på skärmen när batteriet är ”tomt”. Från och med iPhone XS kan den lilla batterireserv som finns kvar när telefonen har stängts av användas för att genomföra transaktioner med Express-kort. När ett köp genomförs vibrera telefonen som bekräftelse men skärmen tänds aldrig för att spara energi. Det gör det möjligt att betala för varor i en butik eller betala för tunnelbanebiljetten med mobilen, även när batteriet är tömt.

Till slut kommer en iPhones batterinivå vara så låg att funktionen ändå inte fungera. Tanken med stödet för Express-kort är dock att låta användare fortsätta sin vardag även när iPhone får slut på energi. Funktionen fungerar som en bra back-up i nödfall. Den fungerar inte om telefonen har stängts av manuellt.

Även om Express-kort inte har nått Sverige än, är Apples lite ovanliga funktion ett exempel på hur smarta betalsystem kanske kan behöva fungera i framtiden för att användare ska våga lämna plånboken hemma. Oberoende på hur framtiden ser ut är i alla fall Apples Expresskort-stöd tekniskt intressant.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + nitton =