Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Sedan Apple introducerade iPhone 7 Plus med dubbla kameror på sin baksida har trenden med dubbla kameror i nya mobiler varit svår att missa. Under det senaste året har till och med marknadens billigaste mobiler inte kunnat undvika trenden. För billiga mobiler har dock trenden varit allt annat än lyckad.

Fotografering med mjukvara

Det har funnits smartphones med mer än en bakre kamera i många år. LG G5 hade till exempel två kameror före iPhone 7 Plus. Det finns dock en viktig skillnad mellan gamla och nya smartphones. Dagens mobiler använder ett nytt kamerakoncept som ofta kallas ”computational photography”.

Computational photography är ett populärt begrepp för att förklara en stor del av smartphonekamerors utveckling de senaste åren. Begreppet försöker beskriva en förändring i kamerabranschen som har gjort att allt större vikt läggs vid hur bilder behandlas efter att de fångas av en kamerasensor. Med avancerade algoritmer och speciellt utvecklade kretsar kan smartphones använda den data som kommer från kamerasensorn för att skapa bilder som ser bättre ut än tidigare. Bildbehandlingen kan handla om saker så som brusreducering och användning av så kallad gaffling för att utöka en bilds dynamiska omfång. Den nya typen av bildbehandling har gjort det möjligt för kameror i smartphones att utvecklas i en högre takt än vad kamerahårdvaran egentligen tillåter.

Zoomkamera med porträttläge

iPhone 7 Plus var ett av de tydligaste exemplen på hur kamerabranschen omfamnade computational photography. Företag så som HTC hade visserligen gjort liknande saker tidigare men med Apples breda popularitet gjorde tekniken allmänt accepterad.

iPhone 7 Plus hade dubbla kameror där den sekundära kameran kunde användas för att samla in information om djup i en bild. Med stereoskopisk data kunde telefonen sudda ut bakgrunden i ett porträtt för att skapa effekten av en kamera med ett kort skärpedjup, något som vanligen bara är möjligt med stora kamerasensorer som inte får plats i en traditionell smartphone.

HTC One M8 var en av de första mobilerna med dubbla kameror för selektiv fokus, även om den knappast slog igenom på marknaden.

Även om porträttfunktionen i iPhone 7 Plus inte var perfekt hade den sekundära kameran i iPhone 7 Plus ändå ett extravärde för konsumenter. Den erbjöd nämligen också två gånger optisk zoom. Denna uppsättning av en traditionell kamera och en zoomkamera är en modell som Apple har fortsatt med sedan dess.

Mer än en suddig bakgrund

Många konkurrenter till Apple har släppt egna mobiler med dubbla kameror, eller till och med ännu fler. Huawei Mate 20 Pro har till exempel tre kameror: en vanlig kamera, en vidvinkelkamera och en zoomkamera. Tillsammans har de ännu fler funktioner och unika perspektiv. Flera andra mobiler som har kopierat Apples kameramodell har dock misslyckats ganska grovt. Företag så som Motorola, Samsung och Huawei har lanserat budgetmobiler med dubbla kameror. I de allra flesta fall erbjuder de sekundära kamerorna i dessa billiga smartphones inget mer än ett ganska dåligt porträttläge. De har ingen zoom, inget vidvinkelläge eller någon annan funktion. För konsumenter som inte använder porträttläget i kameran är de sekundära kamerorna i många av de billiga mobilerna med andra ord ganska meningslösa.

Det finns ett fåtal undantag till de billiga mobilernas meningslösa extrakameror. Motorola Moto X4 har till exempel en sekundär vidvinkelkamera. Det ger användaren ett unikt perspektiv som inte är möjligt att få med många andra mobiler. Problemet med Moto X4 är bara att den har slutat säljas och ersatts av nya modeller som saknar någon liknande funktion.

Moto X4 med sekundär kamera

Skippa trenden, snälla!

Ett porträttläge kan givetvis erbjuda ett visst värde för konsumenter. Det är ju inte helt meningslöst. I billiga smartphones är det dock fortfarande ganska dåligt och ofta ganska långsamt. Eftersom de flesta sekundära kameror inte erbjuder någon annan extrafunktion är de ändå ganska meningslösa för de flesta. Den andra, eller tredje, eller fjärde, kameran i billiga mobiler är resurser som läggs på fel sak. Jag skulle mycket hellre se en riktigt bra huvudkamera än en meningslös sekundär kamera. En bra kamera är betydligt bättre än två dåliga.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × två =