För ett par veckor sen skrev vi en nyhet om den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomis nya smartphone. Telefonen som kallas Mi Mix skiljer sig från många smartphones på marknaden tack vare sin extremt tunna ram runt skärmen. Den tunna ramen gör att telefonen har ett lite futuristiskt utseende. Mi Mix har dock också en annan stor nyhet: den är tillverkad av keramik.

De tre materialen får konkurrens

På dagens smartphonemarknaden finns det i princip bara tre olika typer av material som används för att konstruera smartphones. Det mest vanliga materialet på mobiltelefoner för fem år sen var plast. Det är ett ganska billigt material att använda. Det är dock också lätt att repa och det anses ge många telefoner en billig känsla. Olika typer av metaller är marknadens mest populära material just nu, särskilt på dyra smartphones. Den mest populära metallen är aluminium. Aluminium kan inge en känsla av kvalitet och kan ge en telefon stabilitet. Det kan dock stoppa trådlösa signaler och kan repas relativt enkelt. Vissa metalltelefoner så som Apples nya ”Gagatsvarta” iPhone 7 (bild nedan) kan repas av något så enkelt litet som ett par nycklar. Slutligen finns också glastelefoner. Dessa är oftast svåra att repa men riskerar att gå sönder om telefonen tappas.

Foto: cnet
Foto: cnet

Xiaomi Mi Mix är den första massproducerade telefonen på marknaden som är nästan helt konstruerad av keramik. Materialet som bland annat använts av lyxklockor och senast av Apples lyxversion av Watch Series 2 har nu alltså hittat till smartphonevärlden. Materialet är fortfarande svårt att producera på riktigt stor skala men när den nya telefonen Mi Mix nu börjar nå konsumenter har vi börjat se exempel på vad det kan gå för.

180 procent hårdare

YouTube-kanalen JerryRigEverything har nyligen publicerat en video som visar den keramiktäckta telefonen i ett tufft test. Videon bekräftar att telefonen är gjord keramik och visar tydligt på materialets fördelar. För det första är materialet svårt att repa. Medan moderna skyddsglas repas på sex, på en skala kallad Mohs hårdhetsskala repas keramik först på åtta. Skalan är inte linjär vilket betyder att ett steg från sex till åtta betyder att materialet är runt 180 procent hårdare enligt den absoluta hårdhetsskalan. Trots att Mi Mix har en blank yta som påminner om glas eller polerad metall kan det alltså erbjuda betydligt högre reptålighet.

Material som är hårda riskerar också att spricka. Det är till exempel glas stora dilemma. Glas är ett hårt material men det går lätt sönder om det tappas. Eftersom Mi Mix just släppts och den är den första telefonen på marknaden som använder sig av materialet återstår det att se exakt hur tåligt det är mot fallskador och lång användning. Produkter så som klockor tillverkade av keramik är generellt relativt tåliga men en smartphone är betydligt större.

En sak är i alla fall säker: keramik kan vara ett av världens hårdaste material som någonsin använts på en massproducerad smartphone. Hur bra det kommer att vara i praktiken och populärt det kan bli i framtiden återstår att se.

Källa: Wikipedia

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × tre =