Det diskuteras ofta om det verkligen är en bra idé att köpa smartphones löst eller om det är bättra att köpa en telefon bunden med ett abonnemang hos en teleoperatör. Beroende på erbjudanden, teleoperatörer och tillfällen kan rekommendationerna variera men i många fall är det bättre för dig som konsument att inte binda dig till något abonnemang eller någon lång avbetalningsplan.

När du går till en teleoperatör för att skaffa ett nytt abonnemang och köpa en ny telefon pratar teleoperatörer ofta om att du kommer att spara pengar på deras fantastiska erbjudanden. Eftersom du binder upp dig i upp till två år kan dessa erbjudanden och dock bli en ganska dålig deal.

”Avdragen rabatt 1 695 kronor”

För att förklara varför det kan vara bättre att köpa telefoner löst har vi skapat en berättelse som beskriver en konsument som bestämde sig för att köpa en Samsung Galaxy S4 under slutet av 2013. Personen ville använda sig av Tele2:s nätverk eftersom det fungerade bäst där den bodde och kollade därför på priserna hos både Tele2 och den Tele2-ägda teleoperatören Comviq. Personen i fråga ville ha fyra gigabyte surf och tecknade då ett erbjudande med Tele2 som gav den en månadskostnad på 499 kronor per månad för både telefon och abonnemang. Personens totala kostnad efter två år förväntades då bli 11 976 kronor, om den inte betalade för några andra extratjänster i efterhand.

tele2_galaxyS-4_2
”Avdragen rabatt 1 695 kronor”. Tele2 får det att verka som om konsumenter sparar mycket pengar med deras abonnemang och telefoner.

Exemplet ovan är inte tagit ur luften. Vi har gått tillbaka mer än två år i tiden och kollat upp exakt vilket erbjudande Tele2 hade för Galaxy S4 under slutet av 2013. Samma gäller för fortsättningen av den här berättelsen.

Om personen i fråga istället skulle köpt telefonen löst hade det lägsta priset varit 4 155 kronor, enligt Prisjakt, men Tele2:s månadspris för ett motsvarande abonnemang hade istället blivit 349 kronor per månad. Om personen istället hade köpt en lös telefon från en återförsäljare och tecknat ett löst abonnemang hos Tele2 hade den kunnat utnyttjat faktumet att Tele2 sänkte sina abonnemangspriser ett år senare. Månadskostnaden blev då 248 kronor och surfmängden ökade från fyra till fem gigabyte. Med den lägre månadskostnaden för det sista året sparade personen mer än 650 kronor på att köpa sin telefon löst och fick även tillgång till en gigabyte extra surfdata under det hela sista året.

Hade personen istället tecknat ett mobilabonnemang hos Comviq hade den totala sparade summan blivit mer än 1 300 kronor efter två år och datamängden hade ökats från 4 till 6 gigabyte under de sista 10 månaderna.

tele2_galaxyS-4_3Potential för sjunkande priser

En person som köper en telefon löst från en svensk återförsäljare och som sedan tecknar ett abonnemang utan någon lång bindningstid eller uppsägningstid har alltså möjlighet att lättare utnyttja de nya erbjudanden som dyker upp på marknaden. Visst kan det finnas en poäng i att inte betala en stor summa pengar för en telefon direkt men med potential för sjunkande priser och större surfmängder i framtiden kan du som konsument få chansen att få en bättre produkt till ett lägre pris i slutändan.

Hur mycket du kan spara på att köpa en telefon löst istället för med ett abonnemang beror givetvis på hur de svenska telepriserna utvecklas i framtiden men så länge vi fortsätter att ha en hälsosam telekonkurrens i Sverige, bör priserna fortsätta sjunka och erbjudandena förbättras så att du som konsument alltid kan få så mycket som möjligt för dina pengar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

  1. Det borde dyka upp ganska intressanta abonnemang under 2016 och även senare med tanke på roamingavgifterna som ska slopas för abonnemang i europa. Så det känns som att det finns chans för en sund vidare konkurrens och förbättrade abonnemang även framöver

    • Ja, det känns troligt. Det är svårt att förutspå men det känns verkligen som att oddsen ligger på konsumenternas sida.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × one =