Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Android 9 har ändrat hur volymer fungerar. Nu styr volymknapparna bara telefonens mediavolym. Det är en betydligt bättre lösning än Androids gamla och ganska förvirrande system. Problemet är att dagens telefoner inte är beredda på förändringen.

En tio år gammal lösning

När Apple lanserade iPhone år 2007 introducerade de en smartphone som hade ovanligt få fysiska knappar. Tanken var att en stor pekskärm skulle ge utrymme för större flexibilitet i vilka knappar ett program kunde använda. Trots det valde Apple att inkludera ett fysiskt reglage som bara hade ett syfte: att styra telefonens ljudläge. Med det lilla reglaget kunde användare snabbt se om telefonens ljud var på och ljudläget kunde till och med ändras i fickan med ett enkelt tryck. Sedan dess har iPhone inte ändrat sitt lilla ljudreglage. Det finns kvar på samma plats och har samma funktion.

Ytterst få andra tillverkare har kopierat Apple när det gäller det lilla reglaget. Android-mobiler har istället använt volymknappar för att alltid styra ringvolymen. Eller, nästan alltid. Android har nämligen haft ett lite förvirrande volymsystem som har gjort att volymknapparna har haft olika funktioner baserat på vad som visas på skärmen. Om telefonen är låst eller om den används i annat än medieappar har den alltid styrt ringvolym. Om musik, videos eller annan media spelas så styr volymknapparna bara mediavolymen. Knapparna styr dessutom mediavolymen även om telefonen är låst och om media spelas upp i bakgrunden. Androids lite annorlunda system har varit funktionellt men har också förvirrat många. Problemet har inte gjorts bättre av att vissa tillverkare dessutom haft volymkontroller för notiser som också kunnat justeras via det gränssnitt som aktiveras av volymknapparna.

Frustrerande förenklat

I Android 9 har Google valt att förenkla volymkontrollerna. Nu styr volymknapparna alltid telefonens mediavolym, oberoende på om något ljud spelas upp eller inte. Det har förenklat knapparnas funktion men det har också minskat deras funktionalitet. Det är ett problem. Apple har löst det problemet med ett fysiskt reglage. I de allra flesta fall vill nämligen användare inte justera hur hög volymen ska vara. De vill justera om ljudet ska vara aktiverat eller inte. Det styrs ganska enkelt med ett fysiskt reglage. Problemet är att nästan inga Android-mobiler har fysiska reglage för att ställa in ljudläge.

Så här ser det ut i Android 9 när volymen justeras. Knappen längst upp ger snabb tillgång till telefonens ljudläge. Detta alternativ finns dock alltså bara i mjukvaran.

Problemet med ljud i Android 9 kan vara frustrerande. Micke som är nyhetsskribent på NordicHardware inspirerade denna krönikan och har uttryckt sin frustration med hur knapparna har bytt funktion på hans Sony Xperia XZ2. Nu går det inte att ändra volymen på telefonen utan att bläddra i mjukvaran. Det är en förändring sedan Android 8.

På Android-sidan av smartphone-världen finns det dock ett undantag. OnePlus har alltid haft fysiska reglage för att styra ljudläget. Det inkluderar OnePlus 6T som lanserades tidigare denna veckan. Den har ett fysiskt reglage med tre lägen. Det passar perfekt till Android 9 som alltså delar upp olika volymkontroller mellan de olika fysiska reglagen. Volymknapparna styr alltid mediavolymen och ljudläget ställs in med det andra reglaget. I de få fall då användaren vill styra telefonens exakta ljudnivå går det att justera i mjukvaran.

Fler fysiska reglage till folket!

Androids tidigare lösning för att styra volym var inte bra. Problemet med den nya och bättre lösningen är att den inte passar dagens hårdvara. Faktumet att det inte finns något sätt att ändra volymknapparnas funktion är då särskilt frustrerande. Ett sådant alternativ i Android hade löst problemet för många frustrerade användare och kanske till och med sänkt smartphonetillverkarnas support-kostnader. En bättre lösning är ett fysiskt reglage. Tack vare iPhone är många användare redan vana vid det och det är en bra lösning på ett ganska viktigt problem. Nu är det dags för Google att hitta en lösning för existerande användare och för tillverkarna att hitta en långsiktig lösning i nya mobiler.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Ja smidigare sätt för tysta mobilen hade varit något.

    Sen kan man behöva sänka eller höga samtala volymen och det kommer inte gå lika smidigt längre?

    Med min mobil med linage är volymen för hög på lägsta många gånger.. Något störande.

    Trevligt att ni inte använder Facebook för skriva här.

  2. Har inte haft detta tidigare på mina lurar, och gick o köpte en oneplus 6 innan t kom. Nu förstår jag hela situationen och det är en fröjd o ha dom knapparna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 4 =