Tillägg i webbläsare kan vara riktigt praktiska. De ger dig som användare möjlighet att lägga till funktioner som din webbläsare vanligen saknar. I mobilen är det dock svårt att komma åt någon liknande funktionalitet. Trots att Googles Chrome-webbläsaren för datorer har stöd för tillägg finns det inget motsvarande stöd i Chrome för Android.

Brett stöd för tillägg

Även om webbläsarutvecklaren Mozilla inte skryter om det har faktiskt Firefox för Android brett stöd för tillägg i mobilen. Detta betyder att en massa tillägg som fungerar på din dator också fungerar i din smartphone. Om du har ett tillägg på datorn som du använder varje dag kan du troligen installera det på din mobil och använda det var du än är.

Att komma igång med tillägg i en Android-telefon är lättare än man skulle kunna tro. Ladda bara ner och installera Firefox för Android från Google Play och installera sedan ditt favorittillägg från webben eller klicka på knappen längst upp till höger i webbläsaren, sedan på Verktyg –> Tillägg —> Bläddra bland alla Firefox-tillägg för att söka efter olika tillägg.

Inte helt perfekt anpassat

Många tillägg fungerar i mobilen men är inte nödvändigtvis helt anpassade för din lilla mobiltelefons skärm. De fungerar oftast bra men kan se lite konstiga ut. I bilderna nedan installerar vi exempelvis Ublock Origin som fungerar bra men som ser lite konstig ut.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton + elva =