Är ditt lagringsutrymme fullt? Om du har en Android-telefon med Android 6.0 kan du använda ett microSD-kort för att utöka din datalagring markant. Köp ett microSD-kort,s ätt in det och följ våra instruktioner för att bli av med ditt problem.

Lagringsutrymme fullt – microSD till undsättning

Alla versioner av Android, inklusive och efter version 6.0, har en inbyggd funktion som kallas ”Formatera som internminne”. Funktionen låter dig som har en kraftigt begränsad telefon utöka telefonens lagringsutrymme på ett enkelt sätt. För att komma igång skaffar du bara ett microSD-kort, om du inte redan har ett, som är snabbt. Vi rekommenderar att minnet klarar överföringar på minst 80MB/s. Så gott som alla microSD-kort från stora tillverkare som är UHS Class 3-certifierade är tillräckligt snabba för våra ändamål. Så kallade microSDHC-minnen fungerar bra i alla mobiler men vissa dyrare modeller har också stöd för microSDXC-minnen som är både snabbare och kan vara större.

När du har skaffat ett minne sätter du in det i din telefons microSD-kortläsare. Öppna sedan inställningarna Android och gå till Lagring. Här ska du nu se både din telefons interna lagringsutrymme och ditt microSD-kort. Klicka på kortet och klicka sedan på menyknappen. Klicka på Inställningar. Här ska det finnas ett alternativ för att ”Formatera som internminne”. När du klickar på det alternativet börjar ditt kort formateras. Det betyder att ALL data på ditt kort försvinner permanent. Se därför till att säkerhetskopiera all eventuell data innan du går vidare. När du har gjort det kan du radera och formatera kortet.

Installationen i bilder:

Praktiskt men inte problemfritt

När formateringen är färdig har ditt microSD-kort formaterats så att det agerar som en del av ditt interna lagringsutrymme. Det betyder att appar, bilder och musik kan lagras på ditt microSD-kort. Det finns dock begränsningar och problem. Om du valt ett snabbt microSD-kort bör din telefon fungera bra men det kan finnas små prestandaproblem som exempelvis kan göra att vissa appar är lite långsammare än de borde. Det betyder att denna typ av formatering inte är rekommenderad för telefoner som redan har ett stort lagringsutrymme och som inte behöver mer utrymme för lagring av appar. En annan nackdel är att microSD-kortet inte kan användas med någon annan telefon eller dator när det har formaterats som internminne. Den data som lagras på kortet kan bara läsas av din telefon. Det betyder att ditt microSD-kort inte kan användas för att föra över filer mellan olika enheter.

microsd

Funkar inte på alla telefoner

Det är värt att notera att vissa tillverkare har valt att inaktivera stödet för att använda microSD-kort som ett komplement till internlagring. Om alternativen som vi beskriver i denna artikeln inte finns tillgängliga i din telefons mjukvara kan du troligen inte heller formatera ett microSD-kort på det sättet i din telefon. Din telefon behöver givetvis dessutom en microSD-kortläsare för att fungera med detta knep.

Androids system för att använda microSD-kort kan vara en räddning för användare av billiga Android-telefoner. Det kan förvandla en billig telefon med lagringsutrymme fullt av data till en telefon som kan lagra filmer, musik och en massa appar utan problem.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =