Har någon kommit till fram dig och frågat om de får låna din telefon för att ringa ett samtal? Hur snäll du än är kan det vara en dålig idé att faktiskt låna ut telefonen. Att låsa upp din telefon med din privata data och ge den till en främling kan vara snällt men också farligt. För att du ska kunna vara snäll men ändå hålla din data säker kan du använda din telefons gästläge. Detta tips fungerar tyvärr bara på Android-telefoner eftersom iOS inte har någon motsvarande funktion men den finns tillgänglig på de flesta Android-telefoner med Android 5.0 eller senare. Tyvärr har vissa Android-tillverkare valt att ta bort Androids Gäst-läge. Samsung har bland annat tagit bort funktionen från vissa nya telefoner.

Din telefon – utan din data

Det är enkelt att använda Gäst-läget på Android-telefoner. Dra ner notisfältet från toppen av skärmen. Längst upp till höger hittar du en liten rund avatarbild. När du klickar på den lilla bilden kan du välja Gäst som användare. Första gången du gör det kan det ta runt en minut för telefonen att konfigureras men i fortsättningen kan du byta över på mindre än fem sekunder. Varje gång du byter till gäst startas en ny och ren användningssession.

Gästanvändaren kan inte se dina bilder, läsa dina meddelanden eller komma åt någon av din privata information. Gästen kan använda telefonen och alla andra förinstallerade appar men när du byter bort från gästläget tas all data bort igen. Du kan alltså låna ut din telefon och den som lånar den kan göra nästan vad som helst utan att det påverkar dig och din telefon.

gueast android moto

För att byta tillbaka till din användare trycker du bara på den lilla avataren igen och klickar på din användare. Om du har en PIN-kod, vilket är ett krav om gästläget ska ha någon betydelse för dig, måste du först ange den för att byta tillbaka från gästläget.

Inte helt säkert

Även om Androids Gäst-läge är bra är det inte perfekt. Det finns fortfarande en risk att någon kan komma åt din data, om personen exempelvis har möjlighet att koppla in din telefon med en kabel till en dator. Om du vill låna ut din telefon till en främling kan det med andra ord ändå vara bra att hålla koll på vad personen gör med den.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + 10 =