LG G5 visas med unik modulär design – vi tar en titt

0

Under de senaste åren har LG förbättrat sitt flaggskepp i små steg. Med nya LG G5 tänker företaget om från grunden och introducerar en telefon som har en design som inte bara är ny för LG utan som är unik för hela branschen. Nu kan konsumenter enkelt byta ut sitt batteri eller installera en extrakamera i telefonen genom en öppning i telefonens undersida.

Batteri på släde

LG G5 är alltså den sydkoreanska smartphonetillverkarens nya smartphoneflaggskepp för 2016. Det mest unika med LG G5 är att telefonen har ett helt nytt system för att hantera utbytbara batterier. Istället för att ha ett utbytbart bakstycke kan undersidan av telefonen dras ut som en släde och en ny underdel med tillhörande batteri kan kopplas in för att ta telefonen från 0 procent batteri till 100 procent på mindre än en minut.

Batterifacket kan också användas för att koppla in andra tillbehör till LG G5. Ett tillbehör som LG kallar CAM Plus gör om G5 till en telefon som har fysiska kontroller som kan liknas vid en kompaktkamera. Tillbehöret ger telefonen fysiska knappar för slutare, fokus, zoom och sägs ge användare ett bättre grepp för fotografering.

lgg5batteriSmartphone blir kompaktkamera

På tal om fotografering kanske du har sett att LG G5:s kamera ser lite konstig ut. Förklaringen är att telefonen kommer utrustad med dubbla kamerasensorer. De två kamerorna sägs vara identiska men använder två olika typer av objektiv. Användare kan välja mellan att ta bilder med en traditionell kamera eller med en kamera som använder ett vidvinkelobjektiv. Den ena kameran använder ett objektiv som fångar bilder med 78 graders vinkel och den andra med 135 graders vinkel. De två objektiven gör det möjligt för användare att fånga landskap eller stora byggnader men hjälper inte användare som hellre hade haft ett zoomobjektiv i telefonen.

En annan produkt som kommer att lanseras som en modul till LG G5 kallas LG Hi-Fi Plus. Modulen som också kan användas utan LG G5 är en DAC, en enhet som konverterar digitalt ljud till analogt ljud av hög kvalitet. Modulen kan alltså kopplas in till telefonen för att ge användare tillgång till bättre ljud via telefonens hörlursport.

Alltid aktiv skärm

Utöver sitt speciella stöd för tillbehör skiljer sig LG G5 från sina föregångare i LGs G-serie på flera sätt. Telefonens skärm mäter inte längre 5,5 tum utan 5,3 tum och använder en ny skärmteknik som låter skärmen alltid vara aktiv, så att du alltid kan se vad klockan är. Även när skärmen alltid är aktiv drar telefonen bara 0,8 batteriprocent per timma.

LG G5 har ett flertal andra tekniska uppgraderingar. Den nya modellen använder bland annat Qualcomms senaste Snapdragon 820-processor som sägs erbjuda högre prestanda, högre energieffektivitet och bättre bildhantering.

LGG5_5Vi tar en titt

LG G5 kommer att nå svenska butiker i april för ett ännu okänt pris. LG säger att det svenska priset för telefonen kommer att presenteras vid ett senare tillfälle. Vi på Surfa är på plats i Barcelona där telefonen presenteras. En hands-on video med telefonen kommer att publiceras inom kort. Håll utkik på Surfa.se! Uppdatering: Nu är videon uppe! (21 februari 16:30)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + åtta =