På CES-mässan, som är en digital mässa i år, visade LG en video av en rullbar smartphone. Videon liknar demonstrationer som tidigare gjorts av TCL och Oppo. Nu bekräftar LG att telefonen, kallad LG Rollable, är tänkt att lanseras senare i år.

Det har dykt upp flera nya koncept och formfaktorer för smartphones de senaste åren. Samsung har telefoner som kan vikas ihop med stora skärmar på insidan och små på utsidan. Motorola Razr har en design i stil med traditionella vikbara mobiler medan Huawei har en vikbar modell med en skärm som sträcker sig från framsidan till baksidan och som kan vikas ut för att ge tillgång till en större skärm. Även LG har lanserat innovativa formfaktorer. LG Wing har lanserats på den amerikanska marknaden med en skärm som kan roteras 90 grader för att ge tillgång till en extra skärm som vanligt göms under huvudskärmen.

Motor rullar ihop LG Rollable

Nu har LG alltså visat en kort video på en design som inkluderar en skärm som kan rullas ihop. Videon visar en produkt som ser ut som en liten surfplatta som långsamt blir smalare, tills den har samma avlånga format som en modern smartphone. Videon påminner mycket om liknande koncept som har visats av konkurrenter. Designen bygger sannolikt på en konstruktion som kan rulla in skärmen längs ena långsidan. Motorer användas för att rulla och sträcka ut skärmen när den ska expanderas.

Det är i en intervju med tidningen Nikkei som en talesperson från LG bekräftar att företaget har planer på att lansera konceptet som en produkt senare i år. Det gör LG Rollable till den första produkten av sitt slag som får en bekräftat planerad lansering. Det betyder givetvis inte att LG kommer att bli först till konsumenter. Särskilt inte i Sverige eftersom företagets smartphones inte säljs här.

Källa: Nikkei

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + 19 =