Trådlösa hörlurar kan vara smidiga att använda med en smartphone för att lyssna på musik, podcasts eller titta på film. Alla hörlurar och telefoner fungerar dock inte riktigt likadant när det gäller trådlöst ljud men det finns vissa saker du kan leta efter för att ge dig själv störst chans att få en bra ljudupplevelse.

Ljud i CD-kvalitet

När du ska lyssna på något med ett par Bluetooth-hörlurar skickas ljud digitalt genom luften från din telefon till dina hörlurar. Ljudet kan skickas på flera olika sätt och beroende på vilket sätt du väljer kan du få olika resultat. Ett enkelt sätt att förbättra din ljudupplevelse är att leta efter telefoner och hörlurar som har stöd för AptX-tekniken. AptX låter din telefon skicka ljud till dina hörlurar med nästan samma höga kvalitet som CD-skivor. Vissa enheter har också stöd för AptX Low Latency som gör att dina hörlurar är extra bra på att visa filmer, videoklipp eller annat där det har stor betydelse att bild och ljud visas samtidigt, exempelvis om du ska titta på Youtube.

YouTube-Mobile-App-Update-Subscriptions-1Leta efter märket

Hörlurar som har stöd för AptX är oftast märkta med en symbol på sin förpackning eller i sin marknadsföring men det finns många andra sätt att ta reda på om olika produkter har AptX-stöd. Skaparna av AptX har exempelvis en bra hemsida (se källa-länk nedan) där du kan se alla produkter som har officiellt AptX-stöd. Sidan är inte alltid helt aktuell men där kan du hitta info om de flesta AptX-produkter. Många återförsäljare berättar också vilka produkter som har stöd för tekniken, så att du lätt kan hitta ett par Apt-X-lurar när du är ute och handlar.

Klistermärket som ofta sitter på förpackningen för hörlurar som har stöd för tekniken.

Inte i alla telefoner

Apples iPhone har tyvärr inte stöd för AptX. Den skickar ljud på ett sätt som inte nödvändigtvis ger dig lika hög ljudkvalitet och lika kort responstid för att titta på video men skillnaderna är inte nödvändigtvis särskilt stora för ett otränat öra. Trots det kan det vara en bra idé att köpa ett par hörlurar med AptX om du planerar att använda dem med någon annan enhet eller om Apple kanske börjar använda tekniken i framtiden.

AptX är kort sagt en teknik som kan vara bra att hålla ögonen öppna för när du köper både telefon och hörlurar. I slutändan vill vi dock påpeka att hur bra din ljudupplevelse faktiskt blir beror på vilka hörlurar du köper. Hörlurar i olika prisklasser erbjuder givetvis ljud av olika kvalitet, så även om AptX kan hjälpa dig att få lite bättre ljudkvalitet så skiljer sig ljudet som kommer ut ur olika hörlurar mycket från varandra.

Källa: Apt-X

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × 1 =