I vintras recenserade vi Microsofts nya Windows 10-telefoner, Lumia 950 och Lumia 950 XL. De två telefonerna skulle vara en del av Microsofts nya satsning på mobilmarknaden. Telefonerna fick relativt höga betyg men ratades delvis på grund av deras buggiga operativsystem som fortfarande hade en allvarlig brist på appar från tredjepartsutvecklare. Det är inte förvånande att Microsoft nu bekräftar att företagets försäljning av mobiltelefoner sjunker som en sten.

En bitter sanning

Trots att Microsoft bara stod för en mycket liten del av smartphonemarknaden för ett år sedan bekräftar företaget nu att deras försäljning av smartphones har sjunkit med 70 procent sedan samma tid förra året. Detta är en siffra som bekräftar ett faktum som många redan accepterat: Windows Mobile/Phone har en mycket svår framtid framför sig och riskerar att dö ut helt.

 

Vissa rykten pekar på att Microsoft planerar att lansera en ny flaggskeppstelefon under sitt datorvarumärke Surface men en sådan ny modell väntas inte nå butiker förrän tidigast under början av nästa år. Innan dess är det troligt att Microsofts dåliga siffror blir ännu sämre. Ingen vet vad som kommer att finnas kvar av Windows Phone under början av nästa år. Microsoft har sagt att de har planer på att fortsätta ge stöd åt Windows Phone ett bra tag till men löften om en ljus framtid lyser med sin frånvaro.

Microsoft Lumia 950 Recension forsta

Microsoft har slutat berätta hur många telefoner de säljer men under samma kvartal förra året såldes 8,4 miljoner Lumia-telefoner. Om vi skulle anta att antalet sålda telefoner också sjunkit med 70 procent sålde Microsoft 2,52 miljoner telefoner under det senaste kvartalet. Det kan jämföras med Apples 51,2 miljoner sålda iPhones och Samsungs cirka 80 miljoner sålda smartphones under årets första kvartal. Microsofts andel av marknaden skulle därmed vara mindre än en procent.

Undvik Microsoft Windows-telefoner

Du som konsument kanske tänker att du inte bryr dig om hur mycket ett företag tjänar, så länge du köper en bra telefon. En tillverkares inkomster har dock stor betydelse för alla smartphoneanvändare. Ett företag som inte tjänar pengar på en verksamhet riskerar alltid att nedprioritera eller lägga ner den delen av sin verksamhet. För dig som konsument kan det ha stor betydelse hur många som köper samma telefon som dig. Om nästan ingen annan köper samma telefon som dig är det sannolikt att ännu färre mjukvaruutvecklare väljer att utveckla appar för din telefons operativsystem. Om bristen på appar för Windows 10-telefoner var stor när vi skrev recensionerna av Lumia 950 och Lumia 950 XL är det sannolikt att den bristen kan bli ännu större i framtiden om inget stort händer väldigt snart.

Källa: Microsoft

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =