Du kanske tittar på Netflix, Viaplay och HBO Nordic, lyssnar på musik på Apple Music eller Spotify, betalar en dyr mobilräkning, en dyr bredbandsräkning och avgifter för medlemsskap i olika föreningar och organisationer varje månad? Det kan vara lätt att glömma hur många prenumerationer och abonnemang som ligger och tickar på bankkontot. Det finns flera sätt för dig att få koll på dina månatliga utgifter. Ett bra exempel är appen Mina Tjänster.

Mina Tjänster fick lite uppmärksamhet under förra veckan när den fick finansiering av bland andra Post- och Telestyrelsen. Finansieringen från myndigheten är tänkt att användas för att utveckla Mina Tjänsters användarvänlighet för personer med funktionsnedsättning. Även innan den satsningen blir verklighet är Mina Tjänster dock en praktisk app. Innan vi går vidare till hur Mina Tjänster fungerar är det dock viktigt att du som läsare funderar över hur du värderar din privata information. Vi återkommer till detta ämnet längre ner i denna artikeln.

Lista över dina prenumerationer

Mina Tjänster är en app som finns tillgänglig för både Android och iOS. För att komma igång med den behöver du logga in med ditt mobila BankID. När du har gjort det kan appen koppla dig till din bank. I nuläget har Mina Tjänster stöd för Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken. Appen söker därefter igenom de bankkonton du vill administrera och letar efter återkommande betalningar som den känner igen. Betalningarna måste inte nödvändigtvis vara exakt lika stora varje månad eftersom appen använder sig av summan och texten i betalningen för att komma fram till vart betalningen skickades. När appen har hittat återkommande betalningar presenterar den dem som prenumerationer på översiktssidan. Här kan du som användare få en översikt över de abonnemang och prenumerationer som har upptäckts.

Säg upp prenumeration med Mina Tjänster

I översikten ser du den totala månadskostnaden som du betalar för alla tjänster som Mina Tjänster upptäckte. Genom att klicka på en prenumeration kan du få mer information om den. Genom att klicka på historiken för den prenumerationen och information om nästa betalning. Om du har en bindningstid på ditt abonnemang kan du fylla i det under fliken Info.

Säg upp med ett klick

Poängen med Mina Tjänster är att du ska spara pengar på dina prenumerationer. Det gör du givetvis enklast genom att säga upp prenumerationer och abonnemang som du inte behöver. För många tjänster kan du göra det på ett enkelt sätt genom appen. Klicka på en prenumeration och klicka sedan på Säg upp under informationskortet ”Säg upp tjänst”. Mina Tjänster kommer nu fråga efter dina uppgifter och be dig svara på några frågor, om det behövs. Du kan också välja mellan att säga upp prenumerationen direkt eller sätta ett specifikt datum för uppsägningen. Därefter använder du Mobilt BankID för att ge Mina Tjänster en fullmakt att säga upp abonnemanget åt dig.

När du har sagt upp en prenumeration kontaktar Mina Tjänster den tjänstleverantör som du vill säga upp. Du behöver alltså inte göra det själv. När uppsägningen är genomförd skickas en bekräftelse via mail med eventuell information om uppsägningen.

Mina Tjänster är inte en perfekt app i nuläget. Den har inte möjlighet att hitta alla tjänster och kan inte säga upp alla typer av tjänster. Tjänster så som Netflix, där uppsägningen kräver ett användarnamn och lösenord, går till exempel inte att säga upp i appen. Netflix-prenumerationer redovisas alltså fortfarande i Översikten men det går alltså inte att säga upp den från Mina Tjänster-appen.

Hur tjänar de pengar?

Det är en mycket bra fråga. Det brukar sägas att om du inte betalar för en produkt är det du som är produkten. Mina Tjänster är gratis och det är därför, på sätt och vis, du som är produkten. Din privata information säljs inte vidare men appen erbjuder användare möjlighet att till exempel byta mobilabonnemang eller elavtal i appen. De rekommenderade abonnemangerna kommer från betalande företag. De är alltså annonser.

Sekretess vs funktion

Som vi nämnde i början av denna artikeln är det viktigt att fundera på om du är beredd att ge ett företag tillgång till information om din privata ekonomi. Enligt de Allmänna villkor som Mina Tjänster har på sin hemsida används inte din privata information till något annat än för att erbjuda tjänsten och de säljer inte vidare din information. Mina Tjänster har möjlighet att ändra villkoren men bara först efter att du som användare har blivit informerad om ändringen. Du har också rätt att begära att informationen ska tas bort när som helst.

Om du inte är bekväm med att ett företag söker igenom ditt privata bankkonto är troligen Mina Tjänster inte en så bra app för dig. För dig som inte har några problem med det kan Mina Tjänster dock vara ett bra sätt för dig att få koll och säga upp dina prenumerationer.

Länkar: Mina Tjänster (App Store), Mina Tjänster (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − nio =