Vi repar ospräckbara Moto Z2 Force med en nagel

1

På plats i Berlin på IFA-mässan 2017 fick redaktionen syn på Motorola Moto Z2 Force som presenterades förra månaden och som lanseras senare denna hösten. Den nya telefonen använder en typ av plastskärm som klarar fall från höga höjder och som är alldeles för lätt att repa. Vi testade att släppa den från mer än två meters höjd och lyckades repa den med en nagel.

Glas byts ut

Så gott som alla moderna smartphones har bildskärmar som skyddas av tunna skivor av tåligt glas som är specifikt designat för pekskärmar. Glasen är en knapp millimeter tunna och är både reptåliga och relativt stryktåliga. När de utsätts för tillräckligt mycket kraft kan de dock spricka. Eftersom glaset är limmat på bildskärmen kan en olycka och ett sprucket glas bli dyrt för konsumenter. Motorola Moto Z2 Force har en annan typ av skärm som i princip är omöjlig att spräcka.

Motorola Moto Z2 Force

Skärmen är gjord av plast. Materialet är mjukt och därmed inte lika skört som glas. Det är därför inga problem att tappa Motorola Moto Z2 Force på ett golv från två meters höjd. Glaset går inte sönder. När vi testade att tappa telefonen från olika höjder på IFA-mässan poängterade dock Motorola att de inte är rekommenderat att slänga den i backen. Även om glaset kanske håller kan andra delar av telefonen, så som komponenter på insidan, också gå sönder.

Den stora nackdelen

Fördelen med skärmen är givetvis dess otroliga resistans mot fallskador. Materialvalet har dock också en stor nackdel. Plasten är mjuk och därför betydligt mindre resistent mot repor. När vi skulle känna på skärmens hårdhet tryckte vi till på den med en nagel. Bara det skapa den grop i skärmen som var permanent deformerad. Inte ens en nyckel, kniv eller sten krävdes för att skärmen skulle repas. Det betyder att Moto Z2 Force måste skyddas av ett skärmskydd. Annars kommer det att gå sönder. Med ett skärmskydd installerat får konsumenter en telefon som är resistent mot repor och fallskador.

Motorola Moto Z2 Force kommer att lanseras i Sverige senare denna hösten. Surfa kommer givetvis testa den när den närmar sig lansering.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − 8 =