En gång om året lanseras en ny version av Android. I år är det dags för Android 7 – även kallat Android Nougat. Nya versioner av Android lanseras generellt tillsammans med en eller flera nya Nexus-telefoner från Google men i år släpps det lite tidigare. De nya lurarna från Google kommer tidigast nästa månad men redan med start i dag börjar operativsystemet nå användare.

Nexus – ett säkert kort

Som vanligt skickas nya uppdateringar av Android först ut till användare av Googles Nexus-telefoner så som Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, och Pixel C. Uppdateringen rullas ut under de kommande veckorna så det är inte säkert att du kan uppdatera redan i dag. Äldre telefoner så som Nexus 5 kommer inte få uppdateringen till Android 7 från Google.

Huawei_Nexus_6P_Recension_forsta

För dig som inte har en Nexus-telefon kan det dröja ganska länge innan du får din uppdatering. Även de stora tillverkarna så som Samsung och LG väntas behöva ett par månader för att skicka ut sina uppdateringar. Alla dyra och nya smartphones från alla stora tillverkare bör vara uppdaterade innan årets slut men exakt när din telefon kommer att få en uppdatering beror på hur högt din tillverkare prioriterar den modellen som du använder.

Kommande Android 7-telefoner har unik funktion

Till skillnad från många andra versioner av Android finns det en ny funktion i Android 7 som du inte kan få med en uppdatering. Telefoner som släpps med Android 7 förinstallerat kan hämta och installera uppdateringar i bakgrunden. Istället för att vänta i upp till 20 minuter på att en uppdatering ska färdigställas kommer det räcka att starta om nya Android 7-telefoner för att genomföra en uppdatering.

 

De stora nyheterna i Android 7

Googles nya operativsystem är fullpackat med många andra nyheter för smartphoneanvändare. Här är några av de största nyheterna som kan komma till din telefon i framtiden.

Multitasking

Vissa smartphonetillverkare har lagt till funktionen i Android i många år men nu är den äntligen här på riktigt! Android får officiellt stöd för att visa flera appar på skärmen samtidigt. När telefonen används i porträttläge kan två appar visas staplade på varandra och i landskapsläge visas de liggande bredvid varandra.

Android 7Funktionen aktiveras genom att användare går in i applikationsbytaren, tar tag i listen för en app och drar den upp till överkanten av skärmen. Skärmen delas då på mitten, den valda appen läggs längst upp och användaren får möjlighet att välja vilken app som sedan ska ligga underst. När skärmen är delad på två kan användare i efterhand flytta gränsen mellan de två apparna för att bestämma hur stora de ska vara.

 

Snabba byten

Med Android 7 kan användare snabbt byta mellan den nuvarande appen och den senast öppna appen genom att snabbt dubbelklicka på ikonen för applikationsbytaren. Funktionen har funnits i vissa anpassade versioner av Android men har aldrig funnits tillgänglig i Googles officiella versioner av Android.

 

Notiser

Androids notishanterare har byggts om och har nu flera nya praktiska funktioner. För det första visas mer information om notiser i mindre text. Med ett svep ner över en notis kan även mer information och knappar visas under notisen. Användare kan exempelvis komma åt genvägar för att svara på meddelanden. I appar som har stöd för funktionen kan användare till och med svara på meddelanden direkt från notisen, utan att behöva besöka appen.

 

Snabba inställningar

Dra ner fingret från toppen av skärmen och notiser dyker upp. Ovanför dem finns nu också snabba genvägar för att ändra vissa inställningar. Likt Samsung och LG:s överliggande användargränssnitt finns nu tillgång till inställningar så som Wi-fi, Bluetooth, ljudläge och ficklampa. Likt Android Marshmallow kan fler inställningar och mer information visas med ett ytterligare drag ner från toppen av skärmen. Här kan användare exempelvis byta Wi-Fi-nätverk och komma åt batteriinformation med bara ett klick.

Användare har nu också snabb tillgång till att konfigurera vilka inställningsknappar som finns tillgänglig och i vilken ordning de ligger i notisfältet. Detta är inget nytt för Android 7 men är nu betydligt enklare att komma åt.

 

Inställningar

Inställningspanelen har gjorts om för att ge användare förslag på inställningar som finns tillgängliga i telefonen men som inte använts ännu. Google har även lagt till en snabb navigering bland alla inställningar. Navigeringen visas med ett svep från skärmens vänstra sida och gör det möjligt för användare att snabbt navigera till olika delar av inställningspanelen, även när de inte är på startsidan.

installningar

 

Batteriförbättringar

Enligt Google inkluderar Android 7 ytterligare förbättringar av batteritid när telefonens skärm är avstängd. Nu kan telefonen gå in i ett djupt sömnläge även när den ligger i fickan. Funktionen som kallas Android Doze har tidigare bara aktiverats när telefonen legat stilla på ett bord.

batteribesparing

 

Databesparing

Android 7 har en ny inbyggd funktion som är avstängd som standard men som kan aktiveras bland datainställningarna. Funktionen låter användare bestämma vilka appar som har möjlighet att använda obegränsade mängder data och vilka som begränsas av operativsystemet.

 

Krisinformation

Nu kan Android-användare äntligen fylla i krisinformation som visas på låsskärmen. Funktionen som varit tillgänglig för iOS-användare i ett och ett halvt år har varit kraftigt begränsad för användare av Android men blir alltså tillgänglig i Android 7.

emergency

 

Samtalshantering

Användare kan nu specificera telefonnummer som blockeras från att ringa eller skicka SMS till telefonen. Listan över blockerade nummer sägs vara tillgänglig för alla appar på telefonen och kan synkroniseras mellan telefoner. En funktion som Google kallar Call-screening ska också stoppa försäljare och bluffare att nå Android-telefoner.

samtalsblockering

 

VR för Android

Android 7 är den första versionen av Android som har inbyggt och officiellt stöd för VR, Virtual Reality. Stödet finns dock inte inbyggt från start. Enligt Google kommer stödet att läggas till genom en uppdatering som kommer senare i år.

 

Bilderna ovan är tagna från en betaversion av Android 7. Mindre skillnader mellan bilderna och den stabila versionen av Android 7 kan därför förekomma.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =