Den stenhårda konkurrensen på telemarknaden som drog ner priser och upp surfmängder under förra året, verkar ha mattats av. Nu försvinner Sveriges bästa abonnemang när Tele2 lägger ner sina studentabonnemang och lägger större fokus på familjen.

Höjda priser eller mindre surf

I dag ändrar Tele2 sina erbjudanden med en prisjustering i klassisk teleoperatör-stil. Möjligen för att inte göra prisförändringarna allt för uppenbara så justeras priserna tillsammans med surfmängderna. Åtminstone till stor del. På extremerna är de försämrade villkoren mer uppenbara. Operatörens billigaste abonnemang kostar fortfarande 199 kronor per månad men inkluderar nu 2 istället för 3 GB data. Däremellan har till exempel 30 GB-abonnemanget ersatts med ett nytt 40 GB-abonnemang, samtidigt som priset höjs med 50 kronor.

På toppen märks de nya priserna kanske mest. Tele2 Unlimited byter namn till Tele2 Obegränsad och kostar nu 50 kronor mer, 549 kronor. För att motivera prishöjningen ökas EU-surfen från 30 till 40 GB. Samtidigt försvinner Unlimited för studenter. Det betyder att Tele2:s billigaste abonnemang med obegränsad surf har gått från att kosta 399 kronor till att kosta 549 kronor.

Skrotningen av Unlimited Student görs samtidigt som alla andra student-abonnemang också försvinner. Det betyder att Comviq blir företagets enda student-inriktade operatör, som konkurrerar med de senast lanserade storägda operatörerna i Sverige: Vimla och Hallon.

Det försvunna abonnemanget.

Fokus på familjen

En nyhet för Tele2 är nya familjeabonnemang, som troligen är svar på allt hårdare marknadsföring av liknande abonnemang från Telia och Telenor. Som vi skrivit många gånger tidigare är familjeabonnemang sällan särskilt bra rent ekonomiskt. Den flexibilitet som lösa abonnemang kan erbjuda gör det lättare att anpassa familjemedlemmars individuella kostnad och därmed sänka den totala kostnaden. Tele2 har visserligen lägre familjepriser än Telenor och Telia för många av sina familjeabonnnemang. Men Tele2s erbjudande ger alla familjemedlemmar separata surfpotter, vilket gör det svårare att ge olika flitiga surfare olika mycket mobildata.

Här på Surfa försöker vi hjälpa dig som konsument att hitta rätt abonnemang för dig. Nu är Abonnemangsguiden uppdaterad med nya abonnemang och justerade priser. I uppdateringen inkluderar vi dessutom bland annat Tres senaste prisjusteringar, som gör Tre till en stark konkurrent till Tele2 när det gäller obegränsade abonnemang.

Abonnemangsguiden

Källa: Tele2

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Vem fan tror att den är Sveriges bästa?… Tele2 har något av de högsta mängderna med onöjda kunder i Sverige och storföretag som Volvo skaffade sig Tele 2 och sen försökte byta bort den sen dag 1 av deras känst. Är du sponsrade eller har ni aldrig kollat riktigt data?

  • Det är baserat på betyget i Abonnemangsguiden där vi studerar villkor, funktioner och priser för att visa de bästa och billigaste abonnemangen i Sverige. Volvos kundnöjdhet är inte med som en parameter i vår utvärdering. Även om vi skulle ha med det pekar det mesta på att Tele2 definitivt inte har de mest missnöjda kunderna.
   http://www.kvalitetsindex.se/bra-vibrationer-i-mobilbranschen/

   Jag säger inte att Tele2 är felfria. Jag hoppas att artikeln återspeglar en opartiska och kritiska ton vi försöker hålla här på Surfa.

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here