Android Auto låter Android-användare visa sin smartphones innehåll på bilens multimedia-bildskärm. Funktionen har fungerat i Sverige i många år men appen har inte varit officiellt tillgänglig. Nu börjar Google utrullningen i Sverige.

På en produktblogg meddelar Google nu att Android Auto kommer att expandera till flera länder under de kommande månaderna. Utöver Sverige finns länder såsom Danmark, Norge, Finland, Island, Polen, Nederländerna och 25 andra länder i Europa, tre länder i Asien och två i Afrika. I vanlig ordningen sker utrullningen stegvis. Det betyder att stödet inte nödvändigtvis finns i alla svenskars Android-mobiler i dag men att det kommer snart.

Numera inbyggt i Android

Sedan Android 10 finns Android Auto inbyggt i operativsystemet. Många användare behöver alltså inte göra något särskilt för att komma igång med funktionen. För äldre versioner krävs en app kallad Android Auto. Den blir tillgänglig när tjänsten rullas ut. Med Android 11 finns också stöd i all Android-mobiler för den trådlösa versionen av tekniken, som finns i vissa bilar. Android Auto fungerar vanligen med en USB-kabel som ansluts mellan telefonen och bilen. Telefonen används sedan för att visa ett användargränssnitt i bilen. Den största fördelen med systemet är att nya funktioner och uppdateringar kan skickas till telefonen istället för bilen. Gränssnittets prestanda kan också förbättras med nya mobiler, utan krav på kostsamma eller omöjliga uppgraderingar av bilens hårdvara.

Android Auto har varit möjligt att använda i Sverige i flera år och har till och med funnits med svenska översättningar och tjänster. Den enda betydande förändring efter lanseringen kommer sannolikt bli att användare som vill använda Android Auto kan göra det utan att behöva lura sig förbi Googles landsrestriktioner.

Källa: Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + 16 =