Skärmflärpen, sensorpanelen, skärmhacket. En utskuren smartphoneskärm som ger utrymme för kameror och sensorer har många olika namn och flera olika utseenden. Nu närmar sig lanseringarna av de första mobilerna med skärmar som har hål för kameran. Både Samsung och Huawei har bekräftat sina respektive lanseringar.

Vad är bättre än en flärp?

Den nya typen av bildskärm presenterades först officiellt på Samsungs utvecklarkonferens som anordnades under början av november. Samsung visade då flera nya typer av bildskärmar. De visade till exempel en böjbar skärm som kan användas i vikbara mobiler i framtiden. En annan ny typ av skärm som presenterades kallades Infinity-O. Skärmen låter telefonens främre kamera ha ett litet runt hål nära ena hörnet av skärmen. Runt hålet finns alltså en bildskärm som sträcker sig hela vägen upp mot toppen av telefonen. Utöver det lilla hålet finns det alltså ingen flärp.

infinity-o
Bild från Samsung Developer Conference 2018. Här visas fyra nya skärmdesigner. Den tredje från vänster är Infinity-O. Foto: cnet

Trots att Samsung vanligen lanserar ny skärmteknik i sina dyraste flaggskepp verkar den nya skärmen nå företagets mellansegmentsserie, Galaxy A-serien, innan den har chans att komma till dyrare modeller. Samsung har bekräftat att Galaxy A8s kommer att presenteras i Kina den 10 december, företaget har sagt att den kommer att ha en helt ny teknik och har publicerat en inbjudan till eventet som visar en bild på en smartphone med ett hål i skärmen.

Konkurrens om att vara först

Huawei har tagit striden om att vara först ut. De har bjudit in pressen i Kina till ett evenemang för en mobil kallad Huawei Nova 4. Även den har ett utskuret hål i det övre vänstra hörnet. Huaweis event ska anordnas den 17 december. Det betyder dock inte nödvändigtvis att telefonen kommer att lanseras i december.

Det är med andra ord uppenbart att åtminstone Kina kommer att få se två lanseringar av nya mobiler med en ny typ av skärmdesign. Eftersom mobilerna inte har släppts än är det svårt att säga exakt hur kamerornas annorlunda placering kommer att hanteras i telefonernas mjukvara. Det är dock sannolikt att åtminstone en av de nya modellerna kommer att dyka upp på CES-mässan i Las Vegas som vi på Surfa kommer att besöka under början av januari.

Källor: Weibo, Weibo (2), cnet

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − femton =