Under 2019 kommer det att vara dags för lanseringarna av världens första vikbara smartphones. Både Huawei och Samsung har officiella planer på att släppa en helt ny typ av produkt. Frågan är då hur de är tänkta att fungera och vad en vikbar smartphone verkligen innebär?

Vik skärmen på mitten

För det första ska vi tydliggöra vad som menas med en vikbar smartphone. Vi pratar nämligen inte om en vanlig vikmobil som var populär 2005. Vi pratar istället om en modern smartphone med en eller flera skärmar som är vikbara. Tanken är att den vikbara skärmen ska göra det möjligt att vika ut telefonen för att göra skärmen större.

För att göra vikbara smartphones möjliga krävs det främst ett stort tekniskt framsteg i bildskärmsteknik. Dagens smartphoneskärmar är nämligen inte tänkta att böjas. OLED-skärmar som finns i till exempel Samsungs mobiler är visserligen böjbara men de böjs i fabriken och fästs bakom ett starkt glas i telefonen som gör dem fasta under resten av deras liv. En vikbar mobil skulle behöva en skärm som kan böjas flera gånger varje dag utan att ta skada.

Det är alltså denna typ av böjbara skärm som börjar närma sig massproduktion och det är det som gör att vikbara mobiler börjar närma sig verkligheten. Samsung visade igår upp en prototyp på en smartphone-liknande produkt som hade en vikbar skärm. Produkten visades inte upp i detalj och det var uppenbart att den inte var i ett användbart skick ännu. Prototypen visar ändå hur en vikbar smartphone kan fungera.

Skyddas i mitten

Samsungs lösning är egentligen ganska enkel. Produkten har helt enkelt två skärmar. Den yttre skärmen är en klassisk smartphoneskärm med ett avlångt format. Den andra skärmen syns vanligen inte men blir synlig när telefonen viks ut. Den har ett bredare format som är mer likt en surfplatta. Trots att den andra skärmen viks i mitten har den ingen uppenbart synlig kant eller skarv i sig.

Fördelen med Samsungs design är att skärmen troligen skyddas väl från skada när den är ihopvikt. Det finns en risk att den böjbara skärmen är lätt att skada. Skyddsglaset framför skärmen borde till exempel vara gjord av någon typ av plast, för att vara böjbar. Det skulle betyda att den kan vara lätt att repa. Det problemet skulle Samsungs design troligen lösa ganska väl. Nackdelen är dock givetvis att enheten behöver ha två skärmar, trots att den har en vikbar skärm, och att den därför riskerar att bli både extra dyr och extra tjock.

En skärm, inget mer

Google har redan börjat anpassa Android för vikbara smartphones. I ett meddelande till mjukvarutvecklare visar Google upp en annan typ av vikbar smartphone. Konceptet visar en skärm som kan vikas för att ha två olika format. Det betyder att den ena halvan av skärmen viks för att läggas på baksidan av enheten. Det betyder att enheten bara kräver en bildskärm men att hela skärmen också alltid är utsatt för omvärlden. En lösning på det problemet skulle givetvis kunna vara att skärmen också kan vikas åt andra hållet för att stängas som en bok. Det skulle dock kräva en skärm som alltså kan vikas åt båda hållen. Någon sådan bildskärm har inte visats av någon tillverkare.

Alla smartphonetillverkare är fortfarande i prototyp-stadiet med sina vikbara smartphones. Flera tillverkare har dock gjort klart att de har planer på att lansera de första vikbara mobilerna under nästa år. Ingen lansering kommer att vara särskilt bred. Skyhöga priser och ett kraftigt begränsat utbud är att vänta. Nu börjar vi i alla fall få se mer av hur branschen har tänkt lösa de många utmaningar som den nya tekniken kan innebära.

Källor: Android Developers Blogcnet

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 11 =