Google Assistent lanserades i USA för mer än två år sen. Nu är det äntligen dags för den smarta assistentens officiella lansering i Sverige. Den lanseras stegvis men med relativt brett stöd från flera svenska företag och tjänster.

”OK Google, välkommen till Sverige”

Google Assistent, stavas Google Assistant i andra regioner, kan beskrivas som en ersättare av Google Nu som kombineras med en ny och smartare röstassistent i stil med Siri. Assistentens fokus ligger på röstinteraktion och på att låta användare prata med sin telefon som om den vore en mänsklig assistent. Likt Googles tidigare röstsök i Android kan Assistent aktiveras med frasen ”OK Google”. Därefter kan användaren ställa faktafrågor, be assistenten starta musik, styra saker i hemmet, skapa eller fylla i listor, skicka meddelanden och mycket mer.

Några förslag från Google på saker användare kan fråga Assistent.

Google Assistent har egentligen funnits tillgänglig i Sverige ganska länge, med engelska som språk. Dagens nyhet är alltså att den lanseras med stöd för svenska men också med stöd för flera Sverige-unika tjänster. Ett flertal svenska företag har redan hoppat på tåget. Assistenten låter användare bland annat läsa nyheter från Dagens Industri, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Expressen, Acast och Sveriges Radio. För resor har SAS stöd för att hämta bokningar, presentera användarens resplan och checka in. SJ låter användare fråga om trafikläget och när nästa tåg eller snabbtåg går hem. MatHem låter användare lägga varor i varukorgen med rösten och ICA låter användare fråga om receptförslag och har också stöd för en inköpslista. Även PostNord har stöd och låter användare fråga om olika fraktalternativ för att skicka brev och paket. Utöver det finns stöd för flera internationella tjänster, så som Spotify, Netflix och givetvis Googles tjänster.

Användare kan söka efter personliga bilder från Google Foto med särskilda motiv.

Lanseras stegvis

Google Assistent lanseras för alla Android-mobiler som använder Android 6 eller senare. Som vanligt lanserar Google dock sin nya tjänst i steg. Det betyder att det inte är säkert att ditt Google-konto och din mobil har stöd ännu. Om du inte har Google Assistent än kan du tyvärr inte göra mer än vänta. För att ta reda på om du har Google Assistent kan du hålla ner hemknappen. På de flesta telefoner öppnas då Google Nu eller Google Assistent. Här nedanför kan du se skillnaden mellan dem. Om Google Nu eller Assistent inte öppnas när du håller in hemknappen kan du öppna Google-appen manuellt. Du kan också använda Google-appen för att få tillgång till Google Assistent på iPhone. Den finns att ladda ner från App Store.

Google Assistent till vänster, Google Nu till höger.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × ett =