En gång om året lanseras en ny version av iOS och en gång om året är det dags för oss att skriva en liknande artikel. Frågan är om du verkligen borde uppdatera din iPhone till den nya versionen av iOS för nu har iOS 12 lanserats. Svaret är troligen inte så enkelt som du kanske först trodde.

Historia kan lära

Det kanske låter som att det finns ett uppenbart svar på frågan. Den nya versionen har trots allt en lång rad nya funktioner och för första gången på länge utlovar Apple till och med ett betydligt snabbare operativsystem, även för äldre modeller. Det är givet att du ska uppdatera! Eller?

Om iOS 12 hade varit ett perfekt operativsystemet hade svaret varit enkelt. Med tanke på Apples historia med uppdateringar av iOS vet vi dock att den första versionen av nya iOS-lanseringar ofta har oväntade problem. Problemen kan vara små och stora och dyka upp för många eller få användare. Om du uppdaterar en smartphone som du förlitar dig på varje dag och stöter problem kan det vara irriterande eller på riktigt problematiskt. Vissa funktioner i vissa appar kan sluta fungera och i värsta fall kan telefonen bli ostabil och opålitlig.

iOS 12 fokuserar på optimeringar och digital hälsa

Stora beta-tester hjälper

Apple genomför numera stora publika tester av iOS för att undvika en bred lansering med många eller utbredda problem. Det betyder att det troligen är ganska säkert att uppdatera till iOS 12 trots allt. Om du inte har något akut behov av att uppdatera skadar det ändå inte att vänta. Vi rekommenderar att du väntar i minst två veckor för att Apple ska ha tid att upptäcka och åtgärda stora problem. Efter en månad brukar även mindre problem vara lösta och då är det definitivt dags att uppdatera. Två veckor brukar ändå räcka gott och väl för att undvika det värsta. Om du verkligen vill uppdatera är det givetvis helt upp till dig. För de flesta konsumenter rekommenderar vi dock att du väntar i ett par veckor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fyra =