OnePlus är tillverkaren bakom en serie telefoner som officiellt kom till svenska återförsäljare för första gången nu i höstas men som tidigare sålts till Sverige genom försäljning direkt från tillverkarens egen hemsida. Nu lanserar företaget sin andra telefon för året. OnePlus 5 har en ny skärm och en delvis ny kamera men behåller annars många av föregångarens egenskaper och design.

En ren uppföljare

Vi testade OnePlus 5 när den lanserades i somras. Då tyckte vi att det var en bra telefon som hade bra batteritid, enkel mjukvara och ett kraftfullt inre men att det var synd att den saknade stöd för microSD-kort, att den inte var vattentät och att kameran inte var så bra i mörka miljöer. Med OnePlus 5T försöker OnePlus åtminstone åtgärda vissa problem som föregångaren hade.

OnePlus 5TDen största nyheten i OnePlus 5T är telefonens skärm. Medan föregångaren hade en 5,5 tum skärm har den nya modellen en 6,01 tum skärm. Skärmen har lämnat det klassiska 16:9-formatet bakom sig och har nu ett mer avlångt 18:9-format. För att få plats med skärmen har OnePlus flyttat telefonens fingeravtrycksläsare till baksidan. Det gör att en större del av framsidan nu täcks av skärmen. Den har dock fortfarande samma problem som sin föregångare. Den använder sig fortfarande av Super AMOLED-teknik som baseras på PenTile-teknik. Eftersom skärmens pixeltäthet är oförändrad betyder det att problemen med oskärpa i bilden troligen fortfarande kvarstår.

Nytt kamerafokus

OnePlus 5 hade ett kamerasystem som bestod av en traditionell kamera med en upplösning på 16 megapixel och en 20 megapixelkamera med två gånger optisk zoom. OnePlus 5T skrotar den inzoomade kameran och har istället en extra kamera som är helt fokuserad på mörkerprestanda. Den sekundära kameran fångar 20 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7 och sägs använda en analysmetod för att minska brus i bilden. Den saknar dock fortfarande optisk bildstabilisering så det återstår att se hur bra den verkligen är när ljuset tryter.

På framsidan av OnePlus 5T sitter samma kamera som på OnePlus 5 men den nya modellen har stöd för något OnePlus kallar Advanced Facial Recognition. Företaget säger att de har ett nytt ansiktsigenkänningssystem som analyserar fler än 100 punkter i användares ansikte för att låsa upp OnePlus 5T utan fingeravtryck. Det är egentligen inget nytt för Android-världen. Den riktiga nyheten sägs vara att det nu går på ”under 0,2 sekunder”. Det låter lovande men det är värt att notera att OnePlus troligen inte kan skryta men den nivå av säkerhet som till exempel Apple kan göra med sin nya iPhone X. Till skillnad från Apple använder alltså OnePlus bara telefonens vanliga selfiekamera.

Utöver det är de flesta detaljerna identiska mellan OnePlus 5 och 5T. De har samma Qualcomm Snapdragon 835-chipset, 6 eller 8 GB RAM samt 64 eller 128 GB lagringsutrymme. Till och med priset är oförändrat, 5 000 kronor för 64 GB-modellen. Lanseringen kommer att ske den 21 november. Vi har redan börjat testa telefonen och kommer att publicera vårt fulla test här på Surfa på lanseringsdagen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

 1. Denna artikel gjorde precis att jag slutar följa er, varför?

  När ni tex testade iPhone X, så skrev nu inte vad ni trodde den kunde eller inte, detta gör ni däremot med OnePlus 5t? OnePlus 5 har inte SD kort, då är telefonen kass, men inte iPhone?

  Jag älskar både iPhone och android, men denna vinklade sneda sättet ni ressenserar produkter på gjorde att jag tappade hoppet.

  Hejdå tills ni växer upp och testar produkter likvärdigt.

  • Just det, iPhones faceid skall enligt er vara överlägset OnePlus? Jay ni testat? Men ändå skriver ni det utan några belägg…

   • Hej smaberg!

    Det var ju tråkigt att du har fått den uppfattningen. Jag vet inte var du har läst att vi tycker att OnePlus 5 är ”kass” eftersom den saknar stöd för microSD-kort. Vi har nämnt det som en nackdel men ingen telefon är perfekt och det vore underligt att inte nämna både fördelar och nackdelar för alla produkter vi testar. Bara för att vi nämner en nackdel betyder det inte att vi tycker att den produkten är ”kass”.

    Om du har läst vårt test av iPhone X så har du sett att vi har nämnt telefonens avsaknad av microSD-kort två gånger i testet.

    Vi har inte publicerat vårt test av OnePlus 5T men, ja, vi har ett exemplar och har börjat testa det.

    I artikeln skriver jag ”troligen” eftersom vi inte har testat och eftersom OnePlus själva inte verkar tycka att tekniken är tillräckligt säker för att användas för något mer än att låsa upp telefonen. Den ger till exempel inte samma tillgång till säkra appar som fingeravtrycksläsaren gör. Det är en tydlig indikation på att OnePlus inte vill förlita sig helt på sin ansiktsigenkänning för säkerhet.

    Rent tekniskt är det också så att kameran inte kan se djup eftersom den bara använder en vanlig kamerasensor. Samsung använder en liknande teknik som vi har kunnat lura med profilbilder från Facebook. Jag säger inte att OnePlus är så dåliga men det är ”troligen” så att FaceID kan erbjuda högre säkerhet.

    Du får helt enkelt läsa vårt fulla test som vi släpper nästa vecka för att se hur bra ansiktsigenkänningen verkligen är. 🙂

    /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 8 =