OnePlus 5
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:OnePlus 5 har begränsad tillgänglighet i Sverige. Klicka på priset ovan för mer om tillgänglighet.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Enkel mjukvara
+ Kraftfull
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Lite buggig
- Kameran i mörker
- Inte vattentålig
Kamera5.5
Skärm5.6
Batteri6.7
Kamera5.5
Skärm5.6
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 5 är en riktigt bra smartphone på många sätt. Den håller en hög lägstanivå med tanke på sitt pris. Den har en stabil konstruktion, imponerande prestanda och bra batteritid. Med ren och enkel mjukvara som grädde på moset levererar OnePlus 5 en bra användarupplevelse för sitt pris. Den är dock inte fri från problem. Skärmen är föråldrad och kameran på baksidan har problem i mörka miljöer. Kort sagt: du kan få en bättre smartphone om du betalar mer men med tanke på lanseringspriset har OnePlus 5 mycket att erbjuda.

 

Hårdvarudesign

Kinesiska OnePlus har länge marknadsfört sina smartphones som ”flaggskeppsdödare” och med frasen ”Never Settle”. Sedan dag 1 har planen varit att erbjuda flaggskeppsspecifikationer för ett lägre pris. OnePlus 5 fortsätter i samma spår, även om priset har stigit lite sedan sist. Aspirationen att vara ett modernt men prisvärt flaggskepp är ändå tydlig, till och med i hårdvarudesignen.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 5 är en smartphone som är oerhört lik Apples iPhone 7 Plus. Det är främst telefonens baksidan som får oss att se likheterna. Baksidan täcks av metall, en logga är centrerad i den övre halvan och längst upp till vänster sitter en utstickande kameramodul med två tillhörande LED-lampor. Längs under- och ovansidan av bakstycket syns antenner, som även de påminner mycket om Apples antenndesign.

För att göra telefonen lite enklare att hålla har OnePlus rundat baksidan av telefonen mer än Apple. Samtidigt har företaget valt att göra telefonens sidor relativt skarpa. Baksidan av telefonen är visserligen ganska hal men de skarpa sidorna gör det enklare att få ett stadigt grepp runt telefonen.

Dubbla SIM men inget microSD-stöd

På höger sida sitter en på/av-knapp. Ovanför den finns en SIM-kortsläsare som har plats för dubbla SIM-kort. Här finns ingen plats för något microSD-kort. Användare får med andra ord nöja sig med telefonens interna lagringsutrymme. På vänster sida finns två volymknappar och ett unikt ljudreglage. Reglaget kan flyttas och placeras i tre lägen: Tyst, Stör inte och Ring. Reglaget påminner lite om Apples iPhone-reglage men OnePlus ger alltså användare fler alternativ.

På undersidan av OnePlus 5 finns en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go men som bara har stöd för USB 2 och som saknar stöd för att skicka ut video. Här finns också en högtalare och en 3,5 mm hörlursport.

På framsidan av OnePlus 5 sitter en 5,5 tum AMOLED-skärm som skyddas av Corning Gorilla Glass 5. Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare och hemknapp som skyddas av keramik. Keramik är ett relativt nytt material i smartphonebranschen. Det har många bra egenskaper. Det är till exempel oerhört svårt att repa. Endast ett fåtal extremt hårda mineraler, så som diamant, kan repa det. Under keramiken sitter en fingeravtrycksläsare som är riktigt snabb och pålitlig. OnePlus 5 har en av branschens bästa fingeravtrycksläsare.

Ovanför skärmen finns en hörlur och en videosamtalskamera. Medan många konkurrenter använder sina hörlurar som sekundära högtalare nöjer sig OnePlus med att använda hörluren som en hörlur.

Klassisk design

OnePlus 5 har en klassisk smartphonedesign. Den hänger med andra ord inte riktigt med i utvecklingen när det gäller smartphones med tunna ramar och avlånga skärmar. Det är inte nödvändigtvis bara en dålig sak men ramarna runt telefonens skärm är helt klart stora om de jämförs med telefoner så som Samsung Galaxy S8. Trots att de två telefonerna har nästan exakt lika stora skärmytor är OnePlus 5 mer än fem millimeter bredare och längre än Galaxy S8. OnePlus 5 är visserligen lite mindre än iPhone 7 Plus men Apples smartphone är samtidigt en av branschens sämsta när det gäller just skärmramar.

Till skillnad från Apple iPhone 7 Plus och Samsung Galaxy S8 har OnePlus 5 ingen som helst certifiering för vattentålighet. Medan konkurrenterna kan sänkas ner i vatten utan att ta skada, är risken stor att OnePlus 5 inte överlever en vattenrelaterad olycka.

OnePlus saknar också vissa funktioner som konkurrenter kan erbjuda. Den mest uppenbara bristen är avsaknaden av trådlös laddning som Samsung erbjuder i sina flaggskeppstelefoner.

Stäng

 

Skärm

När vi testade OnePlus 3T under början av detta året blev vi lite besvikna på telefonens mediokra skärm. När ett halvår nu har passerat och en ny modell har lanserats av OnePlus har inte företaget gjort något för att förbättra sig. Den nya modellen har fortfarande samma mediokra skärm. Skärmen använder AMOLED-teknik och har en PenTile-struktur. Det är inget problem i sig men eftersom skärmen också nöjer sig med Full HD-upplösning är problemen som PenTile-strukturen skapar klart synliga. Det gör att skärmen inte kan erbjuda samma skärpa som många konkurrenter. Utöver problemen med skärpa kan inte skärmen heller riktigt nå samma extrema ljusstyrka som till exempel Galaxy S8. Skärmens vitbalans är också alldeles för blå och kall. Det problemet kan dock avhjälpas genom att skärmen ställs om till DCI-P3-läge i skärminställningarna.

 

Högtalare

OnePlus 5 har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalarens position sätter den i ett underläge när den jämförs med till exempel Sony Xperia XZs, som har två högtalare placerade på framsidan av telefonen. Trots det lyckas OnePlus 5 leverera en imponerande ljudvolym och kvalitet. OnePlus 5 är den mest kraftfulla monohögtalaren vi har testat. Det gör den till en utmärkt telefon för högtalarsamtal i bilen. Om du är ute efter en bra musikupplevelse är dock till exempel HTC U11 ett bättre alternativ, trots att den inte når samma ljudvolym.

 

Batteri

OnePlus 5 har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Batteriet är alltså större än det batteri som används av Sony Xperia XZ Premium, HTC U11 och Samsung Galaxy S8. Den högre batterikapaciteten märks inte i praktiken men våra tester visar att telefonens energisnåla Qualcomm Snapdragon 835-chipset ändå levererar en bra batteritid som kan ta krävande användare genom långa dagar. Normala användare kan förvänta sig minst 30 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Som en extra bonus inkluderar OnePlus också en snabbladdare med OnePlus 5 som laddar telefonen full på en och en halv timma.

 

Kamera

OnePlus 5 har två kameror på sin baksida. De två kamerorna kan arbeta tillsammans för att fånga bättre bilder. Kamerorna fungerar bra i vissa miljöer men gör för många kompromisser för att kunna konkurrera med marknadens bästa smartphones.

Läs mer om kameran

Det är en 16 megapixel och en 20 megapixelkamera som sitter på baksidan av OnePlus 5. 16 megapixelsensorn har ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,7. 20 megapixelsensorn har ett objektiv med en större brännvidd och ett bländarvärde på f/2,6. Likt Apple iPhone 7 Plus har alltså OnePlus 5 två kameror där den ena har ett mer inzoomat perspektiv. OnePlus 5 utgår dock ifrån ett mer vidvinkligt objektiv. Det betyder att iPhone 7 Plus kommer betydligt närmare sitt motiv, när zoom-objektivet används.

I ljusa miljöer presterar de två kamerorna i OnePlus 5 riktigt bra. Med kamerasystemets automatiska HDR-läge erbjuder ett brett dynamiskt omfång som gör det möjligt att fånga både ljusa och mörka delar av ett motiv. När ljuset tryter får kamerorna dock stora problem. De saknar optisk bildstabilisering, vilket bidrar till att de har svårt att stabilisera kameran när den används handhållen. Det tvingar kameran att korta slutartiden, vilket gör att ljuset brister. Utöver det får kamerans autofokussystem stora problem i mörka miljöer. I riktigt mörka miljöer har OnePlus 5 till och med svårt att fokusera över huvud taget. För att fånga den mörka exempelbilden nedan gjorde vi till exempel fem enskilda försök. Kameran lyckades aldrig fokusera helt korrekt.

Zoom och porträtt

Kamerasystemets två sensorer ger OnePlus 5 två egenskaper: zoom och porträttläge. Zoom-läget är ganska enkelt. Tryck på zoom-knappen och kameran zoomar in två gånger. Kamerans mjukvara byter automatiskt över till 20 megapixelsensorn med teleobjektivet och byter tillbaka till en digitalt inzoomad vy av 16 megapixelsensorn om ljuset brister. Den inzoomade kameran erbjuder högre detaljrikedom än huvudkameran och fungerar bra för att ge en mer detaljrik inzoomad bild.

Porträttläget fungerar också ganska bra. Likt Huawei och Apples implementering av liknande funktioner har dock inte heller OnePlus 5 ett kamerasystem som är tillräckligt smart för att göra porträtteffekten helt perfekt. Tanken med effekten är att förgrunden ska vara i skärpa och att bakgrunden ska hamna ur fokus. OnePlus 5:s mjukvara gör ett helt okej arbete men stöter fortfarande på problem. Komplicerade motiv kan ställa till det. Delar av bakgrunden kan hamna i fokus och delar av förgrunden kan hamna ur fokus. Apple leder fortfarande i branschen när det gäller detaljrikedom och möjligheten att minimera dessa fel men OnePlus ligger inte långt bakom.

OnePlus 5 fångar video i 4K UHD-upplösning med 30 bilder per sekund. Kameran är inte optiskt bildstabiliserad, vilket sätter den i ett klart underläge när den jämförs med konkurrenterna. Den har inte heller samma möjlighet när det gäller slow motion. Medan många konkurrenter kan fånga HD-upplöst video med 240 bilder per sekund kommer inte OnePlus högre än 120 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är en av de viktigaste delarna av en modern smartphoneupplevelse. Utan bra mjukvara har det ingen betydelse hur bra hårdvaran är. OnePlus har varit marknadsledande med sin mjukvara de senaste åren. OnePlus 5 fortsätter i föregångarnas spår genom att erbjuda en enkel och ren mjukvaruupplevelse. Den nya modellen har dock fler mjukvaruproblem och buggar än sina föregångare.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus 5 baseras på Android 7.1.1. Operativsystemet från Google erbjuder hög funktionalitet och stabilitet. Android erbjuder användare en användarupplevelse som är svår att slå. Genom att lägga till onödiga förändringar skapar många smartphonetillverkare problem i sin mjukvara. Företag så som Motorola är ett av ett fåtal undantag på marknaden. De använder Android som sitt grundläggande operativsystem och låter så gott alla funktioner och estetiska detaljer vara orörda. Det gör Motorola-telefoner enkla att använda. OnePlus har alltså samma strategi: använd Android och ändra inget i onödan. Det betyder att OnePlus 5 kan erbjuda en enkel, smidig och bekväm användarupplevelse som levererar vad vi förväntar oss från den.

Buggar och konstigheter

Med det sagt är inte OnePlus 5 helt fri från problem. Under vår testperiod har vi mottagit två systemuppdateringar som har gjort telefonen allt mer stabil. Till en början hade vi omfattande problem med appar som kraschade och video som spelade med ljud som var en halv sekund i otakt. Sedan dess har problemen alltså blivit mindre men telefonen är fortfarande lite opålitlig och det finns fortfarande betydande problem.

Ett problem som telefonen OnePlus 5 har blir uppenbart när vi bläddrar vertikalt i appar så som Facebook eller Chrome. Mjukvaran kan inte hantera den vertikala bläddringen på rätt sätt. Det gör att appar får en underlig geléeffekt som sträcker ut element som visas på skärmen när vi bläddrar. Effekten har ingen större praktisk nackdel men den får vissa appar att se lite konstiga ut.

Unika funktioner

OnePlus har lagt till ett flertal funktioner till sin mjukvara. Ett nytt skärmläge låter till exempel användare sätta skärmen i ett nytt typ av svartvitt läge som är tänkt för läsning. Läget ska vara mer lindrigt mot ögonen och vara lättare att använda under längre tid. Det nya läget låter användare bestämma vilka appar det ska vara aktivt i. På det sättet kan det aktiveras automatiskt när vissa appar startas.

OnePlus har ett flertal andra funktioner i sin mjukvara. Användare kan till exempel specificera olika gester på skärmen som öppnar olika funktioner och appar. Även när skärmen är avstängd kan användare till exempel rita ett O på den mörka skärmen för att öppna upp kameran.

OnePlus 5 erbjuder kort sagt en av branschens bästa mjukvaruupplevelse. Vi är lite besvikna på de problem som vi har sett i mjukvaran och det är uppenbart att OnePlus borde ha lagt mer tid på att lösa de små men irriterande problemen innan de släppte sin nya smartphone. Trots det slår OnePlus många konkurrenter genom att leverera ett rent och enkelt operativsystem.

Stäng

 

Prestanda

OnePlus 5

Det är inget snack om saken. OnePlus 5 ligger på topp när det gäller prestanda. Telefonen kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset som får assistans av 6 eller 8 GB RAM, beroende på modell (vi har testat 8 GB-modellen). Det kan jämföras med Samsung Galaxy S8 som har 4 GB RAM. Det utökade mängden RAM ger inte användare någon större praktisk fördel och 8 GB är utan tvekan onödigt mycket. Det skadar dock inte. Utöver det finns 64 eller 128 GB lagringsutrymme. Eftersom OnePlus 5 saknar microSD-kortläsare måste användare förlita sig på att det interna lagringsutrymmet räcker för dem.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 154,2 × 74,1 × 7,25 mm
Vikt 153 gram
Kamera 16 MP, 20 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + fem =