Samsung Galaxy S8
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Galaxy S8 har en avlång skärm som gör den smalare än konkurrenter med liknande skärmmått.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra kamera
+ Gedigen konstruktion
+ Vattentät
Nackdelar
- Opraktisk fingeravtrycksläsare
- Medelmåttig batteritid
- Krånglig mjukvara
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri5.9
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S8 lyckas kombinera en stor skärm med ett kompakt format som ger användare en skärm som har stor potential, trots telefonens relativt begränsade storlek. Den rundade AMOLED-skärmen är oerhört imponerande och skärmen är den uppenbara flaggskeppsnyheten för Galaxy S8. Den är dock också den enda riktigt stora nyheten. På insidan finns en ny processor och ett flertal andra mindre nyheter men i slutänden är det telefonens design och skärm som får uppdraget att motivera telefonens höga pris. Om du är ute efter en futuristisk design och häftig skärm har du hittat rätt. Om du däremot är ute efter en telefon med riktigt bra batteritid finns det betydligt bättre alternativ på marknaden.

 

Introduktion

Samsung Galaxy S8 är den mindre av Samsungs nya flaggskepp. Galaxy S8+ är den större modellen som skiljer sig genom att ha en större skärm och ett större batteri. Vi testade Galaxy S8+ innan vi testade Galaxy S8. Eftersom de två modellerna har många likheter med varandra finns det delar av detta testet som är väldigt likt de motsvarande delarna i vårt test av Galaxy S8+. Vi har givetvis testat alla funktioner av båda telefonerna för att verifiera vilka likheter och skillnader som finns mellan dem.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S8 definieras av sin design. Den sticker ut från normen och gör det på ett sätt som drar åt sig blickar. Likt sitt större syskon, Galaxy S8+, har Samsung kombinerat glas och metall på ett sätt som skapar en lyxig design och hög byggkvalitet.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan av Galaxy S8 täcks av ett stycke Corning Gorilla Glass 5-glas. Glaset är välvt runt sidorna för att telefonen ska ligga skönt i handen. Materialet ger en känsla av kvalitet men det har en uppenbar nackdel. Till skillnad från plast och metall, som används av många konkurrenter, riskerar hela glasbakstycket på Galaxy S8 att spricka vid en olycka. Enligt glastillverkaren Corning ska glaset vara mer stryktåligt än tidigare men det kan fortfarande spricka vid fall. Med skört glas på både framsidan och baksidan kan Galaxy S8 bli dyr att reparera om olyckan är framme.

Långt upp på baksidan av Galaxy S8 sitter en kamera. Till skillnad från kameran på Galaxy S7 och S7 Edge sticker den nya kameran inte ut från resten av telefonen. Det gör att den inte riskerar att repas lika lätt. Samsung har till och med satt en tunn ram runt linsen för att skydda den mot repor. Bredvid kameran sitter en LED-lampa och en pulsmätare. Lampan kan alltså både användas för att hjälpa kameran i mörka miljöer men också lysa upp användares finger för att låta pulsmätaren känna av användares blodflöde i fingret.

Dum designmiss

Till höger om kameran sitter en fingeravtrycksläsare. Tidigare Samsung-telefoner har haft fingeravtrycksläsare inbyggda i sina hemknappar. Galaxy S8 har istället sin läsare placerad bredvid kameran på baksidan av telefonen. Likt kameralinsen är också fingeravtrycksläsaren skyddad av en tunn ram. Det gör att kameralinsen och fingeravtrycksläsaren känns mycket lika varandra. I kombination med fingeravtrycksläsarens lite annorlunda position kan den därför vara lite krånglig att använda. Det är lätt att tro att kameran är fingeravtrycksläsaren, vilket snabbt smutsar ner kameralinsen. Det enda positiva med fingeravtrycksläsaren på Galaxy S8 är att den är betydligt enklare att använda än den motsvarande läsaren som används av Galaxy S8+. Eftersom Galaxy S8 är en betydligt mindre smartphone, sitter inte dess läsare lika långt upp på telefonens baksida. Det gör att den är lättare att nå.

Längs sidorna av Galaxy S8 möts glaset på baksidan av metallramen längs sidorna. Ramen kan ha olika färg beroende på vilken färgvariant som en konsument köper men vårt testexemplar har en svart metallram. Faktumet att både framsidan och baksidan också är svart ger telefonen ett stilrent utseende. Längs den svarta kanten gömmer sig ett flertal svarta knappar. På höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling och är enkel att använda. På vänster sida sitter två kombinerade volymknappar. Även de ger bra fysisk återkoppling men är lite svårare att använda än volymknapparna på Galaxy S7, som är tydligt separerade från varandra. Till skillnad från Galaxy S7 har dock Samsung Galaxy S8 en extraknapp på sin vänstra sida. Knappen leder till Samsungs nya virtuella assistent, Bixby. Vi återkommer till den i mjukvarudelen av detta testet.

På ovansidan av telefonen finns en microSD- och nanoSIM-kortläsare som öppnas med ett inkluderat SIM-kortsverktyg. Den svenska versionen av Galaxy S8 har inget stöd för dubbla SIM-kort men det finns alltså möjlighet att expandera lagringsutrymmet med ett microSD-kort.

Fullmatad USB-port

På undersidan av Samsung Galaxy S8 finns en 3,5 millimeter hörlursport, en högtalare och en USB Typ-C-port. USB-porten har ett symmetriskt utseende och har dessutom fullt stöd för alla USB Typ-C-funktioner. Till skillnad från många konkurrenter har den stöd för att skicka ut video, föra över data i hög hastighet med USB 3.1 och den kan användas för att koppla in USB-minnen, hårddiskar och till och med möss och tangentbord. USB-porten gör det också möjligt att använda Galaxy S8 med Samsungs skrivbordsdocka, kallad DeX.

På framsidan av Galaxy S8 sitter telefonens flaggskeppsegenskap: skärmen. Den mäter 5,8 tum, eller 5,6 tum om de rundade hörnen inte räknas med. Skärmen har ett annorlunda 18,5:9-format som gör att skärmen är betydligt mer avlång än traditionella smartphoneskärmar, som oftast använder det klassiska TV-formatet 16:9. Skärmens annorlunda format, i kombination med minimala skärmramar och rundade skärmsidor, gör att Galaxy S8 är betydligt smalare och mer kompakt än många konkurrenter. Trots att Galaxy S8 alltså har en 5,8 tum skärm är den bara en millimeter bredare än iPhone 7, som har en 4,7 tum skärm. Med det sagt är Galaxy S8 ungefär en centimeter längre än iPhone 7, som ett resultat av skärmens avlånga format.

Virtuell hemknapp

Samsung Galaxy S8 har ingen fysisk hemknapp, eller några andra navigationsknappar för den delen. Medan Google har använt skärmbaserade navigeringsknappar i snart sex år har Samsung fortsatt förlita sig på fysiska knappar, men nu är det alltså slut med det. Samsung Galaxy S8 har istället en tryckkänslig men virtuell hemknapp. Hemknappen syns endast tack vare AMOLED-skärmen på framsidan av telefonen. Under den nedre delen av skärmen finns en tryckkänslig yta som gör det möjligt för användare att trycka till på hemknappen för att aktivera telefonen. Det räcker alltså inte att bara vila ett finger på knappen. Användare måste trycka till för att den ska aktiveras. Den tryckkänsliga ytan fungerar bra och telefonens inbyggd vibrator gör ett bra jobb för att ge haptisk feedback till användaren.

Samsung Galaxy S8 är en så väl konstruerad smartphone att det känns som den är gjord av en komponent, utan skarvar. Vi gissar att denna kompakta design gjorde det enklare för Samsung att se till att Galaxy S8 är vattentät. Telefonen är IP68-certifierad, vilket betyder att den ska kunna hållas 1,5 meter under vatten i 30 minuter. Den är inte nödvändigtvis helt vattentät på större djup eller under längre tid men kan klara av allt från dåligt väder, en dusch till en simtur i grunt vatten. Det skyddar telefonen från vattenolyckor och gör förhoppningsvis att färre konsumenter tvingas köpa en ny mobil på grund av ett vattenrelaterat misstag.

Samsung Galaxy S8

Betydande storleksskillnad

Medan storsyskonet Galaxy S8+ är en ovanligt stor och klumpig smartphone är Galaxy S8 relativt kompakt och lätt att hantera. Med Galaxy S8 har Samsung hittat en intressant balans mellan skärmstorlek och kompakt design. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är lite dumt placerad men är lättare att använda på Galaxy S8 än på Galaxy S8+. Telefonens mindre storlek gör den också betydligt enklare att använda med en hand.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S8 har en 5,8 tum skärm med ett annorlunda 18,5:9-format och en upplösning på 1 440 x 2 960. Den har alltså exakt samma upplösning som Galaxy S8+. Det ger Galaxy S8 en lite högre pixeldensitet än sitt större syskon. Skärmen använder sig av Samsungs egen Super AMOLED-teknik som är baserad på en PenTile-struktur. Skärmens höga upplösning gör det omöjligt att se problemen som PenTile kan föra med sig på mer lågupplösta skärmar. Eftersom skärmen använder sig av AMOLED-teknik kan den erbjuda så gott som oändlig svärta och rika färger. Den erbjuder dessutom höga ljusstyrka, över 550 nits när hela skärmen är vit och ännu högre när endast delar av skärmen är vit. Skärmen är inte fri från problem men den håller en kvalitetsnivå som ingen konkurrent kan erbjuda i dag.

Läs mer om skärmen

Skärmens annorlunda format ger Galaxy S8 ett flertal fördelar men också ett antal tråkiga bieffekter. En av de största fördelarna är faktumet att mjukvaran kan utnyttja telefonens längd. Samsungs anpassade version av Androids system för att dela upp skärmen i två lika delar, låter användare visa två applikationer ovanpå varandra på ett sätt som aldrig varit möjligt förut. Eftersom skärmen är mer än dubbelt så lång som den är bred kan två applikationer placeras ovanpå varandra, utan att de känns trånga eller svåra att använda.

En kompromiss

Skärmens format är praktisk att använda när filmer ska visas. Många Hollywood-filmer är nämligen inspelade i det breda 21:9-formatet. Skärmens bredd gör att sådana filmer kan visas på ett betydligt större sätt, med mindre ramar. 16:9-videos som används av många skapare på YouTube och av många TV-produktioner passar dock dåligt på skärmen. Om sådana videos ska visas på ett korrekt sätt blir det ramar både till höger och vänster om videon. Samsungs mjukvara inkluderar dock ett inzoomat läge som sträcker ut videon för att fylla hela bredden av skärmen. På en 16:9-video kapar det alltså bort delar av under- och överdelen av bilden för fylla hela bredden. Det kan göra att vissa videos får en underlig komposition. Personers huvuden och andra motiv riskerar att kapas av. Skärmens annorlunda format är med andra ord en kompromiss.

Vi kommer att fortsätta diskutera fördelarna och nackdelarna med skärmens annorlunda format i mjukvarudelen av detta testet.

Stäng

 

Högtalare

Samsung Galaxy S8 har exakt samma typ av högtalare som Galaxy S8+ och är placerad på samma plats. Det betyder att ljudet skickas ut ur undersidan av telefonen, inte mot användarens öron. För att vara en monohögtalare presterar Galaxy S8 helt okej. Den når höga ljudnivåer och levererar relativt hög ljudkvalitet i många situationer. Högtalarens största problem är att ljudkvaliteten blir lidande vid höga ljudvolymer. Konkurrenter så som Sony Xperia XZs har mer att erbjuda för dig som vill ha bra högtalare i din smartphone.

 

Batteri

Samsung Galaxy S8 har ett 3 000 mAh-batteri som levererar helt okej batteritid. Likt sin föregångare, Galaxy S7, har den svårt att leverera en batteritid som räcker för hård användning under en hel dag. Normala användare kan förvänta sig runt 20 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Det är ett steg framåt för Galaxy S8 i jämförelse med Galaxy S7. Storebrodern Galaxy S8+ och föregångaren Galaxy S7 Edge levererar dock fortfarande en betydligt bättre batteriupplevelse. För användare som ställer höga krav på sin smartphones batteritid kan skillnaden mellan Galaxy S8 och Galaxy S8+ vara betydande. För användare med höga krav har Galaxy S8+ stor potential att klara sig igenom en hel dags användning, medan Galaxy S8 har det svårt att göra samma sak. För vissa typer av användare kan Galaxy S8:s acceptabla batteritid alltså innebära ett problem som Galaxy S8+ inte har.

 

Kamera

Samsung Galaxy S7-serien lanserades för ett drygt år sen med en otroligt imponerande kamera som var en stor uppgradering från vad vi hade sett tidigare. Galaxy S8-serien kommer inte i närheten av att erbjuda samma nyhet. Galaxy S8 har en riktigt bra kamera men har knappt förbättrats över huvud taget sedan Galaxy S7-seriens lansering.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S8 har en 12 megapixelsensor, ett bländarvärde på f/1,7 och stöd av optisk bildstabilisering. På pappret är alltså kameran i Galaxy S8 identisk med kameran i Galaxy S7. Samsung säger att de har arbetat med kamerans mjukvara för att förbättra dess prestanda. En nyhet sägs vara en ny typ av sammanslagning av flera, nästan simultant fångade bilder, som ska förbättra det slutliga resultatet.

Små förändringar

I ljusa miljöer är det svårt att kora en vinnare på smartphonemarknaden just nu. I många bilder som vi har tagit med Galaxy S8 har vi sett små skillnader i hur den nya kameran hanterar vissa situationer i jämförelse med föregångaren, Galaxy S7 Edge. Mängden artificiell skärpa har minskat lite, vilket ger många bilder ett mer naturligt utseende. Den nya kamerans dynamiska omfång är oförändrat och samma gäller för färgåtergivningen. Galaxy S8 ligger kort sagt inte efter konkurrenterna men har inte heller mycket mer att erbjuda än Galaxy S7 Edge.

I mörka miljöer ser vi ännu mindre skillnader. Vi har inte kunnat hitta en enda mörk miljö där Galaxy S8 har tagit bättre bilder än Galaxy S7. Vi har istället haft större problem med Galaxy S8:s autofokus i mörka miljöer. Problemen är inte stora men kan göra att det är svårare att få helt rätt fokus i krävande miljöer.

Trots få nyheter i kameran är fortfarande Galaxy S8 en av marknadens absolut bästa kameramobil. Huvudkameran levererar pålitlig prestanda i alla miljöer.

Samsung Galaxy S8+ och Galaxy S8 har exakt samma kamera.

Plus i kanten för ny selfiekamera

På framsidan av Galaxy S8 sitter en ny kamera som äntligen har autofokus. Kameran har dessutom högre upplösning än sin föregångare, 8 istället för 5 megapixel. I ljusa miljöer är den nya kameran en stor förbättring tack vare möjligheten att ställa i fokus. I mörka miljöer har den frontmonterade kameran dock fortfarande stora problem. Här prioriterar Samsung fortfarande hård brusreducering framför ett naturligt utseende. Det gör att detaljrikedomen blir lidande i mörka miljöer och att bilder kan se onaturligt utsmetade ut.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S8 baseras på företagets anpassade version av Android 7.0. Mjukvaran har många likheter med Android 7 för Galaxy S7-serien, med undantag för ett fåtal hårdvarurelaterade nyheter. På det stora hela fortsätter dock Samsung att erbjuda en unik användarupplevelse med många bra funktioner. Problemet är att den stora mängden funktioner, speciella anpassningar och appar gör delar av användarupplevelsen krånglig. Samsung har mycket att göra för att göra sin mjukvara enklare och mer effektiv.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy S8 lanseras med Android 7.0 som sitt grundläggande operativsystem. Ovanpå operativsystemet ligger Samsungs TouchWiz-gränssnitt. Även om Samsung har distansierat sig från namnet de senaste åren är det fortfarande TouchWiz som gäller i Galaxy S8.

Även om Samsung har förändrat TouchWiz för att göra mjukvaran lite mer stilrent och mer lik Googles version av Android är det fortfarande inget snack om saken: Galaxy S8+har en hårt anpassad mjukvara som skiljer sig både estetiskt och funktionellt från andra Android-telefoner. Förändringarna som Samsung har gjort är både positiva och negativa.

I alla delar av operativsystemet finns stora estetiska förändringar av operativsystemet. Gränssnittets design återspeglar den nya hårdvaran. Rundade ikoner, knappar och menyer gör gränssnittet lugnt och snällt. Här finns inga tecken på aggressivitet eller stötande design. Även Samsungs färgval går i samma tema. Medan tidigare versioner av TouchWiz har prioriterat starka och tydliga färger har Samsung nu valt fler matta färger som är lugnare och tystare.

Mjukvara för en avlång skärm

Som vi nämnde i skärm-delen av detta testet har Samsung skapat en egen implementering av Androids system för att visa två appar på skärmen samtidigt. Med Galaxy S8 kan användare bestämma hur stor del av en app som ska visas på skärmen och var på appen visningen ska vara. Det är därför enkelt att till exempel lägga en video längst upp på skärmen, en meddelandeapp under den samt ett fullt tangentbord under det. Samsungs mjukvara utnyttjar den avlånga skärmen på ett unikt sätt som gör skärmens annorlunda format praktiskt och användbart.

Meningslösa Bixby

Bixby är en annan stor nyhet i Galaxy S8. Samsung marknadsför Bixby som en smart virtuell assistent som kan hjälpa till i din vardag. Den kan med andra ord jämföras med Google Nu, Android-utvecklarens egen smarta assistent som också finns tillgänglig i Galaxy S8.

I skrivande stund kan Bixby erbjuda nyheter, kommande kalenderhändelser, senast tagna bilderna, senast uppmätta pulsen, kommande påminnelser, dagens aktivitet från Samsung Health, dagens väder och en hel del annan information. Detta är ganska grundläggande information som, visserligen kan vara smidig att se på ett samlat ställe, men som lika gärna hade kunnat visas med widgets på hemskärmen. Det flöde av information som Bixby presenterar, ger inte användare något större värde som Google Nu och hemskärmen har kunnat erbjuda i flera år.

Bixby har också en visuell komponent. Längst upp till höger på Bixby-skärmen finns ett litet öga. Samma lilla öga finns också tillgängligt i kameraappen. Klicka på ögat och Galaxy S8 kan använda sin bakre kamera för att identifiera objekt som visas i bild. Håll upp ett par hörlurar, ett tangentbord, ett paket frukostflingor, eller nästan vad som helst, och kameran kan söka efter det objektet på nätet. Samsung säger att användare kommer att kunna använda funktionen för att få direkta länkar till butiker som säljer produkterna som identifieras men i nuläget är denna funktionen inte aktiverad i Sverige. Det betyder att den visuella delen av Bixby bara kan presentera ett sökresultat med fler bilder på samma sak.

En besvikelse

I nuläget har alltså Bixby inget större extravärde för användare. Faktumet att den virtuella assistenten är ganska långsam gör inte saken bättre. Bixby-knappen fungerar inte heller alltid och när Bixby startar upp kan det ta flera sekunder innan allt innehåll har laddat. Vi är övertygade om att Bixby kommer att bli bättre med kommande uppdateringar men i skrivande stund är Samsungs ”smarta” assistent en besvikelse.

Faktumet att Bixby är så undermålig gör det lite extra tråkigt att Galaxy S8 har en fysisk Bixby-knapp på sin vänstra sida. Knappen hade varit praktisk om Bixby hade varit något att ha. Eftersom Bixby är en ganska meningslös funktion hade vi gärna haft möjligheten att använda knappen för kameran eller för Google Nu. Något sådant alternativ erbjuder inte Samsung.

Anpassad navigering

Eftersom Samsung Galaxy S8 är Samsungs första smartphone som har virtuella navigeringsknappar är Galaxy S8 också Samsungs första smartphone som har navigeringsknappar som kan anpassas av användaren. Det betyder att vana Android-användare äntligen kan gå ifrån Samsungs annorlunda ordning av navigeringsknappar. På det sättet kan tillbakaknappen placeras på vänster sida, där Google rekommenderar att den ska sitta. Användare kan dessutom ställa in hur hårt hemknappen behöver tryckas in för att aktiveras.

16:9 vs 18,5:9

Skärmens lite annorlunda format skapar inte bara problem för videos, som vi nämnde i skärmdelen av detta testet. Det skapar också en hel del problem för många appar och spel. Eftersom många appar är gjorda för 16:9-skärmar är det inte säkert att de kan skala på ett bra sätt till telefonens skärm. Samsung har därför skapat en inställning som kallas ”Program för helskärm”. Här kan användare manuellt kryssa för appar som telefonen ska försöka sträcka ut och låta fylla hela skärmen, trots att många appar inte är anpassad för det annorlunda formatet. Användare som till exempel vill se på Netflix över hela skärmen behöver först aktivera Program för helskärm-inställningen eftersom Netflix-appen annars körs i 16:9-format. När appen har sträckts ut kan användare därefter bestämma om videon ska visas i 16:9-format eller om den ska fylla hela 18,5:9-skärmen.

Klipp från TV-serien Better Call Saul som spelas upp på YouTube i vanligt 16:9-format respektive i Samsungs 18,5:9-format.

Överflödiga appar

Även i Galaxy S8 fortsätter Samsung att installera många egenutvecklade appar. Utöver Googles Foto-app finns en Galleri-app, utöver Gmail finns Samsungs E-post-app, utöver Chrome finns Samsungs Internet-app, utöver Google Play Butik finns Galaxy Apps och så vidare. Det finns kort sagt ett stort överflöd av, i många fall, onödiga Samsung-appar. Vi har svårt att förstå varför inte Googles appar räcker för Samsung. Det enda vi kan påpeka som något positivt i sammanhanget är att Samsung låter användare välja vilka Samsung-appar som ska installeras. Det gör det enkelt för användare att, redan från början, välja bort många överflödiga appar. Vissa appar, så som Galaxy Apps, går dock fortfarande inte att hoppa över eller avinstallera.

I skrivande stund har Samsung mycket att göra när det gäller mjukvaruoptimeringar med Galaxy S8. Även med den senaste uppdateringen av mjukvaran för Galaxy S8 har telefonen onödiga problem med prestanda. Problemen är inte så stora att de är praktiska hinder men de kan vara störande. Det handlar om att processorn inte riktigt hänger med när applikationskärmen ska öppnas, vilket gör att animationen hackar sig fram. Problemen är som sagt små och få men med tanke på telefonens höga pris och banbrytande processor hade vi förväntat oss mer.

Stäng

 

Säkerhet och inloggning

Samsung Galaxy S8 har många system för att logga in och verifiera användares identitet. Fingeravtrycksläsaren, som brukar sitta på framsidan av Samsungs flaggskepp, sitter nu på baksidan. Den fungerar bra och är snabb men är lite svår att nå. Efter ett par dagars användning och träning blir det lättare att hitta läsaren och inte bara sätta fingret på kameralinsen. Läsaren är ändå dumt placerad. Samsung erbjuder därför också ansiktsigenkänning och iris-avläsning som komplement till fingeravtryck.

Läs mer om säkerhet

Ansiktsigenkänning är inte en ny funktion i Android-världen men Samsungs nya implementering skiljer sig från allt annat vi sett tidigare. Den är snabb, pålitlig och enkel att använda. Igenkänningen tar max en sekund, vilket gör den mer än dubbelt så långsam som fingeravtrycksläsaren men betydligt snabbare än tidigare ansiktsigenkännings-teknik för Android. Det är dock värt att notera att ansiktsigenkänningen är lättare att lura än fingeravtrycksläsaren och att den därför inte erbjuder samma säkerhetsnivå. Eftersom tekniken använder sig av telefonens vanliga frontmonterade kamera behöver den dessutom alltid ljus för att fungera bra.

Iris med IR

Iris-igenkänningen är lite krångligare att använda men erbjuder betydligt högre säkerhet. Den använder sig av en i IR-lampa på framsidan av telefonen för att lysa upp ögonen. En separat iris-kamera skannar av ögonens iris för att identifiera användaren. Funktionen är snabb och pålitlig men fungerar bara om telefonen hålls framför ögonen. Det betyder att den inte fungerar på långa avstånd eller från konstiga vinklar. Den har också problem med glasögon. Till skillnad från ansiktsigenkänningen fungerar den dock bra i mörka miljöer.

Samsung Galaxy S8 ger användare möjlighet att använda telefonens fingeravtrycksläsare tillsammans med antingen ansiktsigenkänningen eller iris-läsaren. Det går alltså inte att använda alla tre inloggningstyperna samtidigt. Ansiktsigenkänningen är snabbare och enklare att använda än iris-läsaren men erbjuder alltså inte samma säkerhet. Den är så osäker att den går att lura med en profilbild från Facebook.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 har en processor som är ny och häftig på mer än ett sätt. Den största nyheten är att Galaxy S8 är först ut på marknaden med en 10nm-processor. Det betyder att den är tillverkad med en ny teknik som, i teorin, ska göra den mer kraftfull och mer energisnål. I praktiken är det påståendet åtminstone delvis sant. Samsung Galaxy S8 är marknadens mest kraftfulla smartphone just nu. Telefonens grafikprocessor är särskilt imponerande då den levererar prestanda som ligger cirka 30 procent över de bästa konkurrenterna. Telefonens CPU ligger i linje med de bästa konkurrenterna men på det stora hela levererar Exynos Octa 8890-processorn högre prestanda än någon annan.

Läs mer om prestanda och lagring

Vid vardaglig användning är det svårt, om inte omöjligt, att märka av den kraftfulla processorns otroliga prestanda. I nuläget finns det inga spel för Android där vi ser någon betydande skillnad mellan hur Galaxy S8 och hur andra flaggskepp klarar av dem. Galaxy S8 har större grafikpotential än många konkurrenter och kan troligen hänga med bättre i framtida spel. I nuläget har vi dock svårt att se någon betydande skillnad. I andra applikationer märks sällan heller processorns kraft. Ett fåtal applikationer, så som rendering av redigerade videofiler, genomförs snabbare med Galaxy S8 än med konkurrenter men skillnaderna är små.

Samsung behöver arbeta mer med att optimera telefonens mjukvara för att kunna utnyttja processorns potential vid vardaglig användning. I mindre krävande applikationer och i operativsystemets menyer har vi använt andra smartphones som har erbjudit en bättre användarupplevelse. Det beror inte på Galaxy S8:s processor utan på bristande mjukvaruoptimeringar från Samsungs sida.

RAM – 4 eller 6 GB?

Processorn får assistans av 4 GB RAM. Det kan jämföras med vissa konkurrenter som erbjuder 6 GB RAM. I nuläget är det svårt att säga att 4 GB RAM, istället för 6 GB, skulle ha någon större betydelse för användarupplevelsen. Det är möjligt att en telefon med 6 GB RAM kan klara sig bättre i tunga applikationer och spel som släpps i framtiden men i nuläget kan vi inte se någon betydande skillnad mellan telefoner med 4 och 6 GB RAM.

När det gäller lagring har alla Galaxy S8-användare samma valmöjlighet: 64 GB. Användare som vill ha tillgång till mer lagringsutrymme för nöja sig med att expandera det med telefonens microSD-kortläsare.

Stäng

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 960
Storlek 148,9 × 68,1 × 8 mm
Vikt 155 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 8895 2,31 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

  1. Skärm glaset är tyvärr av dålig hållbarhet i den rundade kanten. Jag stötte emot ett glad och då sprack hörnet på telefonen. Så en varning för detta.
    Vid köp av telefonen tag en försäkring och köp till ett skydd som täcker hela ytan. Annars en härlig telefon.

  2. Samma här som för Stefan. Tappade telefonen (den är helt kopiöst tvål-hal) från nån dryg decimeters höjd, ner i ett parkettgolv och fick direkt ett ”stenskott” i ena hörnet, med två långa (förvisso väldigt tunna) sprickor som drog iväg en bra bit över halva telefonens längd. Skaffade ett bakstycke som är greppvänligt och nu känns telefonen helt kanon. Uppmanar alla som köper GS8:an att skaffa åtminstone ett skydd för baksidan, både för att undvika sprickor och för att överhuvudtaget kunna hålla i telefonen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × två =