Samsung Galaxy S8+
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Samsung säljer också en dubbel-SIM-version som annars är identisk med enkel-SIM-modellen.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Bra kamera
+ Gedigen konstruktion
+ Vattentät
Nackdelar
- Opraktisk fingeravtrycksläsare
- Bräcklig glasbaksida
- Krånglig mjukvara
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri6.8
Kamera6.2
Skärm8.1
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

En gigantisk 6,2 tum AMOLED-skärm i ett slimmat glas- och aluminiumpaket gör att Samsung Galaxy S8+ suger åt sig intresserade blickar som en lyxig sportbil. Skärmens tunna ramar, annorlunda format, höga ljusstyrka, rika färgåtergivning och djupa svärta skapar en otrolig användarupplevelse. Galaxy S8+ är det ultimata valet för dig som vill ha en smartphone med en enastående design. Bortom den nya skärmen och designen har dock Galaxy S8+ inte särskilt många andra större nyheter att erbjuda. Kameran på baksidan är så gott som oförändrad sedan förra året och Samsungs mjukvara är fortfarande full av överflödiga anpassningar. Bristen på större nyheter gör dock inte Galaxy S8+ till en dålig smartphone. Likt föregångaren, Galaxy S7 Edge, håller också Galaxy S8+ en mycket hög lägstanivå som gör den till en dyr men oerhört bra smartphone.

 

Video

 

Hårdvarudesign

Design, design, design. Samsung har fokuserat på en sak med sitt nya flaggskepp: design. Företagets fokus har skapat en otrolig produkt. Det var länge sen vi var så imponerade av en telefon, endast på grund av dess design. Glas, metall och en stor skärm gör Samsung Galaxy S8+ till en futuristisk smartphone som lockar blickar. Designen får den att sticka ut från mängden och gör den till ett perfekt val dig som vill ha en modern och snygg smartphone.

Läs mer om hårdvaran

Likt sin föregångare, Samsung Galaxy S7 Edge, har Galaxy S8+ en glastäckt baksida. Corning Gorilla Glass 4 har ersatts av Gorilla Glass 5, som sägs erbjuda liknande reptålighet men större tålighet mot fall. Med det sagt är inte heller Gorilla Glass 5 lika starkt och stryktåligt som exempelvis aluminium eller plast. Faktum kvarstår att glas kan spricka på ett sätt som aluminium inte kan.

Snyggt men halt

Glasbakstycket på telefonens baksida har samma typ av rundning som Galaxy S7-serien hade. Rundningen är tydligast längs höger och vänster sida av baksidan. Det betyder att telefonen ligger skönt i handen. Likt många andra glasmobiler har dock också Galaxy S8+ problem med att den är hal och att det är svårt att få ett stadigt grepp runt telefonen. Ett fodral skulle kunna göra den lättare att hålla men då göms också telefonens imponerande hårdvarudesign.

Medan kameran på baksidan av Galaxy S6 stack ut en hel del från resten av telefonen och Galaxy S7:s kamera bara stack ut en knapp millimeter, har Samsung nu lyckats få plats med hela kameran innanför telefonens skal. Det är ett stort plus. Runt kameralinsen sitter dessutom en liten metallram som skyddar kameran från repor. Den nya kamerans design hade varit så gott som perfekt, om den inte varit placerad precis bredvid telefonens fingeravtrycksläsare.

Dumt placerad fingeravtrycksläsare

Sedan många år tillbaka har Samsung byggt in fingeravtrycksläsare i hemknappen på sina telefoner. Samsung Galaxy S8-serien har en ny design som har tvingat Samsung att placera läsaren på baksidan av telefonen. Fingeravtrycksläsare på baksidan av telefoner är ingen nyhet på Android-marknaden. Konkurrenter så som LG, Huawei och HTC har haft bakre fingeravtrycksläsare i många år. I många fall har bakre fingeravtrycksläsare implementerats på ett praktiskt sätt. Genom att placera läsaren strax ovanför mitten av baksidan är läsaren perfekt placerad för att läsa av ett pekfinger, som naturligt hamnar på rätt plats. För Galaxy S8+ hade den perfekta placeringen av fingeravtrycksläsaren varit ungefär där Samsung-loggan är placerad. Här finns ingen läsare.

Istället för att följa branschens tradition har Samsung valt att placera fingeravtrycksläsaren bredvid kameran. Runt läsaren sitter samma typ av metallring som vi hittar runt kameran. Det betyder att kameralinsen känns nästan identisk med fingeravtrycksläsaren. Det betyder också att fingeravtrycksläsaren är svår att nå med ett vanligt grepp. Vi har aldrig använt en smartphone som har haft en så klumpigt placerad fingeravtrycksläsare. Efter ett par dagars användning blir det lättare att snabbt hitta läsarens position med fingret. Fingeravtrycksläsarens idiotiska position är ändå det enskilt största problemet med Galaxy S8+:s design.

Pulsmätare

Till vänster om kameran sitter en LED-lampa som kan assistera kameran i mörka miljöer. LED-lampan kan också användas tillsammans med telefonens inbyggda pulsmätare. Likt tidigare Samsung-mobiler kan läsaren mäta stress, puls och syreupptagningsförmåga. Läsaren ger ofta bra resultat men den fungerar bara om användaren är tyst och stilla. Den går alltså inte att använda på en cykeltur eller löparrunda.

Längs telefonens sidor hittar vi en metallram. Ramen ger Samsung Galaxy S8+ stabilitet och en känsla av kvalitet. I kombination med glasskivorna på telefonens fram- och baksida gör metallramen Samsung Galaxy S8+ till en av marknadens bäst byggda smartphone. Det finns inga tydliga skarvar och inget glapp någonstans i hela konstruktionen. Trots att Galaxy S8+ är konstruerad av många komponenter är den så väl ihopsatt att den lika gärna hade kunnat vara gjord i ett stycke.

Fysisk knapp för assistenten Bixby

Metallramen sträcker sig runt alla sidor av Galaxy S8+. Inbyggd i metallramen sitter ett flertal knappar. På höger sida finns en på/av-knapp, som också är gjord av metall. Knappen ger bra fysisk återkoppling och är lätt att använda. På ovansidan av telefonen finns en SIM-kortläsare som kan plockas ut med ett vanligt SIM-kortverktyg. I läsaren finns plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Här finns alltså inget stöd för dubbla SIM-kort. På vänster sida hittar vi ett kombinerat volymreglage med volym upp och ned. Under volymknapparna sitter också en fysisk knapp för Samsungs nya virtuella assistent Bixby. Knappen öppnar Bixby med ett klick, åtminstone i teorin. Vi återkommer till Bixby i mjukvarudelen av detta testet.

På undersidan av Galaxy S8+ finns en 3,5 millimeter hörlursport och en USB Typ-C-port. Galaxy S8-serien är alltså Samsungs första lanserade flaggskepp som har en USB Typ-C-port. Till skillnad från många konkurrenter har Galaxy S8+ ett brett stöd för många USB Typ-C-funktioner. Det betyder att den har stöd för USB On-The-Go, USB 3.1 och DisplayPort. Många konkurrenter är begränsade till att endast användas för laddning och långsam dataöverföring. Galaxy S8+ kan kopplas till USB-minnen, möss, tangentbord, bildskärmar, TV-apparater, minneskortsläsare och mycket mer. Samsung inkluderar till och med en USB Typ-C till USB A-adapter i varje låda, så det är enkelt att börja använda portens många egenskaper.

Till höger om USB-porten finns ett mikrofonhål och ett högtalargaller. Högtalarens position är inte optimal, eftersom den är lätt att råka täcka över med handflatan. Vi hade hellre sett att den var placerad på framsidan av telefonen. Där finns det dock ont om utrymme.

Supertunna ramar

Skärmen är flaggskeppsnyheten för Samsung Galaxy S8+. På framsidan sitter en 6,2 tum AMOLED-skärm med ett annorlunda format. Skärmen är betydligt mer avlång än tidigare smartphoneskärmar på marknaden. Det betyder att den kan vara större, utan att vara särskilt mycket bredare än tidigare. Trots att Galaxy S8+ har en 6,2 tum skärm och Galaxy S7 Edge hade en 5,5 tum skärm, är Galaxy S8+ mindre än en millimeter bredare. Ramarna runt skärmen är tunna, både på sidorna men också ovanför och under skärmen. Ovanför skärmen sitter fortfarande en traditionell hörlur, en videosamtalskamera, ett flertal sensorer, en indikatorlampa, en IR-lampa och en IR-kamera. Även om ramen ovanför skärmen är större än på sidorna har Samsung alltså lyckats få plats med en imponerande uppsättning komponenter.

Samsung Galaxy S8+ har ingen fysisk hemknapp, eller några andra navigationsknappar för den delen. Medan Google har använt skärmbaserade navigeringsknappar i snart sex år har Samsung förlitat sig på fysiska knappar. Nu är det alltså slut med det. Samsung Galaxy S8+ har istället en tryckkänslig virtuell hemknapp. Hemknappen syns endast tack vare AMOLED-skärmen på framsidan av telefonen. Under den nedre delen av skärmen finns en tryckkänslig yta som gör det möjligt för användare att trycka på hemknappen för att aktivera telefonen. Det räcker alltså inte att bara vila ett finger på knappen. Användare måste trycka till för att den ska aktiveras. Den tryckkänsliga ytan fungerar bra och telefonens inbyggd vibrator gör ett bra jobb för att ge haptisk feedback till användaren.

Fortfarande vattentät

Likt sin föregångare är också Samsung Galaxy S8+ IP68-certifierad. Det betyder att den ska kunna hållas 1,5 meter under vatten i 30 minuter. Den är inte nödvändigtvis helt vattentät på större djup eller under längre tid men den kan klara av allt från dåligt väder, en dusch till en simtur i grunt vatten. Telefonen är främst skyddad från vattenrelaterade olyckor och skyddet gör förhoppningsvis att färre konsumenter tvingas köpa ny mobil efter en olycka.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S8+ har en 6,2 tum skärm, eller 6,1 tum om skärmens rundade hörn räknas bort. Skärmen har ett annorlunda 18,5:9-format och en upplösning på 1 440 x 2 960. Den använder sig av Samsung egen Super AMOLED-teknik som är baserad på en PenTile-struktur. Skärmens höga upplösning gör det omöjligt för oss att se de problem som PenTile kan föra med sig med mer lågupplösta skärmar. Eftersom skärmen använder sig av AMOLED-teknik kan den erbjuda så gott som oändlig svärta och rika färger. Skärmen erbjuder dessutom hög ljusstyrka, över 550 nits när hela skärmen är vit och ännu högre när endast delar av skärmen är vit. Skärmen är inte fri från problem men den håller en kvalitetsnivå som ingen konkurrent kan komma i närheten av i dag.

Läs mer om skärmen

Skärmens annorlunda format ger Galaxy S8+ ett flertal fördelar men också ett antal tråkiga bieffekter. En av de största fördelarna är faktumet att mjukvaran kan utnyttja telefonens längd. Samsungs anpassade version av Androids flerfönstersystem låter användare visa två applikationer ovanpå varandra på ett unikt sätt. Eftersom skärmen är mer än dubbelt så lång som den är bred, kan två applikationer placeras ovanpå varandra utan att de känns trånga eller svåra att använda.

En kompromiss

Skärmens format är praktiskt när det är dags för filmvisning. Många Hollywood-filmer är nämligen inspelade i det breda 21:9-formatet. Skärmens bredd gör att sådana filmer kan visas på ett bättre sätt, med mindre svarta ramar. 16:9-formatet, som används av många skapare på YouTube och av många TV-produktioner, passar dock sämre på skärmen. Om sådana videos ska visas på ett korrekt sätt blir det ramar både till höger och vänster om videon. Samsungs mjukvara inkluderar ett inzoomat läge som sträcker ut videon för att fylla hela bredden av skärmen. På en 16:9-video kapas alltså delar av under- och överdelen av bilden för fylla hela bredden. Det kan göra att vissa videos får en underlig komposition. Personers huvuden och andra motiv riskerar då att kapas av. Skärmens annorlunda format är med andra ord en kompromiss.

Vi kommer att fortsätta diskutera fördelarna och nackdelarna med skärmens annorlunda format i mjukvarudelen av detta testet.

Stäng

 

Högtalare

Samsung Galaxy S8+ har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den pekar alltså i fel riktning, utifrån användarens perspektiv. Det är ett problem som Galaxy-användare har fått lida med i många år. Årets modell gör tyvärr inget för att förbättra Galaxy S-seriens ljudprestanda. För att vara en monohögtalare presterar Galaxy S8+ helt okej och den når relativt höga ljudvolymer men ljudkvaliteten blir lidande vid höga volymer. Telefoner så som Sony Xperia XZs erbjuder betydligt bättre ljud tack vare dubbla frontmonterade högtalare.

 

Batteri

Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S-serien har aldrig varit känd för sin imponerande batteritid. Samsung Galaxy S8+ är inget undantag. Med ett batteri på 3 500 mAh lyckas Galaxy S8+ leverera en batteritid som bör räcka genom en vanlig dag, för de flesta. Det betyder att normala användare kan förvänta sig minst 20 batteriprocent kvar vid dagens slut. Telefonens batteritid påverkas dock givetvis av hur telefonen används. Den stora skärmen slukar energi. När Galaxy S8+ används flitigt med en hög ljusstyrka på skärmen kan den bara användas i lite knappt fem timmar. Det betyder att den kan ha svårt att klara sig igenom långa och tuffa dagar. Med det sagt är vi glada av att se stöd för Samsungs egen snabbladdningsteknik, samt stöd för trådlös laddning, finns kvar även i Galaxy S8+.

 

Kamera

Samsung Galaxy S7-serien lanserades för ett drygt år sen med en otroligt imponerande kamera som var en stor uppgradering från vad vi hade sett tidigare. Galaxy S8-serien kommer inte i närheten av att erbjuda samma nyhet. Galaxy S8+ har en riktigt bra kamera men har knappt förbättrats över huvud taget sedan Galaxy S7-seriens lansering.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S8+ har en 12 megapixelsensor, ett bländarvärde på f/1,7 och stöd av optisk bildstabilisering. På pappret är alltså kameran i Galaxy S8+ identisk med kameran i Galaxy S7. Samsung säger att de har arbetat med kamerans mjukvara för att förbättra dess prestanda. En nyhet sägs vara en ny typ av sammanslagning av flera, nästan simultant fångade bilder, som ska förbättra det slutliga resultatet.

Små förändringar

I ljusa miljöer är det svårt att kora en vinnare på smartphonemarknaden just nu. I många bilder som vi har tagit med Galaxy S8+ har vi sett små skillnader i hur den nya kameran hanterar vissa situationer i jämförelse med föregångaren, Galaxy S7 Edge. Mängden artificiell skärpa har minskat lite, vilket ger många bilder ett mer naturligt utseende. Den nya kamerans dynamiska omfång är oförändrat och samma gäller för färgåtergivningen. Galaxy S8+ ligger kort sagt inte efter konkurrenterna men har inte heller mycket mer att erbjuda än Galaxy S7 Edge.

I mörka miljöer ser vi ännu mindre skillnader. Vi har inte kunnat hitta en enda mörk miljö där Galaxy S8+ har tagit bättre bilder än Galaxy S7. Vi har istället haft större problem med Galaxy S8+:s autofokus i mörka miljöer. Problemen är inte stora men kan göra att det är svårare att få helt rätt fokus i krävande miljöer.

Trots få nyheter i kameran är fortfarande Galaxy S8+ en av marknadens absolut bästa kameramobil. Huvudkameran levererar pålitlig prestanda i alla miljöer.

Plus i kanten för ny selfiekamera

På framsidan av Galaxy S8+ sitter en ny kamera som äntligen har autofokus. Kameran har dessutom högre upplösning än sin föregångare, 8 istället för 5 megapixel. I ljusa miljöer är den nya kameran en stor förbättring tack vare möjligheten att ställa i fokus. I mörka miljöer har den frontmonterade kameran dock fortfarande stora problem. Här prioriterar Samsung fortfarande hård brusreducering framför ett naturligt utseende. Det gör att detaljrikedomen blir lidande i mörka miljöer och att bilder kan se onaturligt utsmetade ut.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S8+ baseras på företagets anpassade version av Android 7.0. Mjukvaran har många likheter med Android 7 för Galaxy S7-serien, med undantag för ett fåtal hårdvarurelaterade nyheter. På det stora hela fortsätter dock Samsung att erbjuda en unik användarupplevelse med många bra funktioner. Problemet är att den stora mängden funktioner, speciella anpassningar och appar gör delar av användarupplevelsen krånglig. Samsung har mycket att göra för att göra sin mjukvara enklare och mer effektiv.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy S8+ lanseras med Android 7.0 som sitt grundläggande operativsystem. Ovanpå operativsystemet ligger Samsungs TouchWiz-gränssnitt. Även om Samsung har distansierat sig från namnet de senaste åren är det fortfarande TouchWiz som gäller i Galaxy S8+.

Även om Samsung har förändrat TouchWiz för att göra mjukvaran lite mer stilrent och mer lik Googles version av Android är det fortfarande inget snack om saken: Galaxy S8+ har en hårt anpassad mjukvara som skiljer sig både estetiskt och funktionellt från andra Android-telefoner. Förändringarna som Samsung har gjort är både positiva och negativa.

I alla delar av operativsystemet finns stora estetiska förändringar av operativsystemet. Gränssnittets design återspeglar den nya hårdvaran. Rundade ikoner, knappar och menyer gör gränssnittet lugnt och snällt. Här finns inga tecken på aggressivitet eller stötande design. Även Samsungs färgval går i samma tema. Medan tidigare versioner av TouchWiz har prioriterat starka och tydliga färger har Samsung nu valt fler matta färger som är lugnare och tystare.

Mjukvara för en avlång skärm

Som vi nämnde i skärm-delen av detta testet har Samsung skapat en egen implementering av Androids system för att visa två appar på skärmen samtidigt. Med Galaxy S8+ kan användare bestämma hur stor del av en app som ska visas på skärmen och var på appen visningen ska vara. Det är därför enkelt att till exempel lägga en video längst upp på skärmen, en meddelandeapp under den samt ett fullt tangentbord under det. Samsungs mjukvara utnyttjar den avlånga skärmen på ett unikt sätt som gör skärmens annorlunda format praktiskt och användbart.

Meningslösa Bixby

Bixby är en annan stor nyhet i Galaxy S8+. Samsung marknadsför Bixby som en smart virtuell assistent som kan hjälpa till i din vardag. Den kan med andra ord jämföras med Google Nu, Android-utvecklarens egen smarta assistent som också finns tillgänglig i Galaxy S8+.

I skrivande stund kan Bixby erbjuda nyheter, kommande kalenderhändelser, senast tagna bilderna, senast uppmätta pulsen, kommande påminnelser, dagens aktivitet från Samsung Health, dagens väder och en hel del annan information. Detta är ganska grundläggande information som, visserligen kan vara smidig att se på ett samlat ställe, men som lika gärna hade kunnat visas med widgets på hemskärmen. Det flöde av information som Bixby presenterar, ger inte användare något större värde som Google Nu och hemskärmen har kunnat erbjuda i flera år.

Bixby har också en visuell komponent. Längst upp till höger på Bixby-skärmen finns ett litet öga. Samma lilla öga finns också tillgängligt i kameraappen. Klicka på ögat och Galaxy S8+ kan använda sin bakre kamera för att identifiera objekt som visas i bild. Håll upp ett par hörlurar, ett tangentbord, ett paket frukostflingor, eller nästan vad som helst, och kameran kan söka efter det objektet på nätet. Samsung säger att användare kommer att kunna använda funktionen för att få direkta länkar till butiker som säljer produkterna som identifieras men i nuläget är denna funktionen inte aktiverad i Sverige. Det betyder att den visuella delen av Bixby bara kan presentera ett sökresultat med fler bilder på samma sak.

En besvikelse

I nuläget har alltså Bixby inget större extravärde för användare. Faktumet att den virtuella assistenten är ganska långsam gör inte saken bättre. Bixby-knappen fungerar inte heller alltid och när Bixby startar upp kan det ta flera sekunder innan allt innehåll har laddat. Vi är övertygade om att Bixby kommer att bli bättre med kommande uppdateringar men i skrivande stund är Samsungs ”smarta” assistent en besvikelse.

Faktumet att Bixby är så undermålig gör det lite extra tråkigt att Galaxy S8+ har en fysisk Bixby-knapp på sin vänstra sida. Knappen hade varit praktisk om Bixby hade varit något att ha. Eftersom Bixby är en ganska meningslös funktion hade vi gärna haft möjligheten att använda knappen för kameran eller för Google Nu. Något sådant alternativ erbjuder inte Samsung.

Anpassad navigering

Eftersom Samsung Galaxy S8+ är Samsungs första smartphone som har virtuella navigeringsknappar är Galaxy S8+ också Samsungs första smartphone som har navigeringsknappar som kan anpassas av användaren. Det betyder att vana Android-användare äntligen kan gå ifrån Samsungs annorlunda ordning av navigeringsknappar. På det sättet kan tillbakaknappen placeras på vänster sida, där Google rekommenderar att den ska sitta. Användare kan dessutom ställa in hur hårt hemknappen behöver tryckas in för att aktiveras.

16:9 vs 18,5:9

Skärmens lite annorlunda format skapar inte bara problem för videos, som vi nämnde i skärmdelen av detta testet. Det skapar också en hel del problem för många appar och spel. Eftersom många appar är gjorda för 16:9-skärmar är det inte säkert att de kan skala på ett bra sätt till telefonens skärm. Samsung har därför skapat en inställning som kallas ”Program för helskärm”. Här kan användare manuellt kryssa för appar som telefonen ska försöka sträcka ut och låta fylla hela skärmen, trots att många appar inte är anpassad för det annorlunda formatet. Användare som till exempel vill se på Netflix över hela skärmen behöver först aktivera Program för helskärm-inställningen eftersom Netflix-appen annars körs i 16:9-format. När appen har sträckts ut kan användare därefter bestämma om videon ska visas i 16:9-format eller om den ska fylla hela 18,5:9-skärmen.

Klipp från TV-serien Better Call Saul som spelas upp på YouTube i vanligt 16:9-format respektive i Samsungs 18,5:9-format.

Överflödiga appar

Även i Galaxy S8+ fortsätter Samsung att installera många egenutvecklade appar. Utöver Googles Foto-app finns en Galleri-app, utöver Gmail finns Samsungs E-post-app, utöver Chrome finns Samsungs Internet-app, utöver Google Play Butik finns Galaxy Apps och så vidare. Det finns kort sagt ett stort överflöd av, i många fall, onödiga Samsung-appar. Vi har svårt att förstå varför inte Googles appar räcker för Samsung. Det enda vi kan påpeka som något positivt i sammanhanget är att Samsung låter användare välja vilka Samsung-appar som ska installeras. Det gör det enkelt för användare att, redan från början, välja bort många överflödiga appar. Vissa appar, så som Galaxy Apps, går dock fortfarande inte att hoppa över eller avinstallera.

I skrivande stund har Samsung mycket att göra när det gäller mjukvaruoptimeringar med Galaxy S8+. Även med den senaste uppdateringen av mjukvaran för Galaxy S8+ har telefonen onödiga problem med prestanda. Problemen är inte så stora att de är praktiska hinder men de kan vara störande. Det handlar om att processorn inte riktigt hänger med när applikationskärmen ska öppnas, vilket gör att animationen hackar sig fram. Problemen är som sagt små och få men med tanke på telefonens höga pris och banbrytande processor hade vi förväntat oss mer.

Stäng

 

Säkerhet och inloggning

Samsung Galaxy S8+ har många system för att logga in och verifiera användares identitet. Fingeravtrycksläsaren, som brukar sitta på framsidan av Samsungs flaggskepp, sitter nu på baksidan. Den fungerar bra och är snabb men är alldeles för svår att nå. Efter ett par dagars användning och träning blir det lättare att hitta läsaren och inte bara sätta fingret på kameralinsen. Läsaren är ändå frustrerande dumt placerad. Samsung erbjuder därför också ansiktsigenkänning och iris-avläsning som komplement till ett fingeravtryck.

Läs mer om säkerhet

Ansiktsigenkänning är inte en ny funktion i Android-världen men Samsungs nya implementering skiljer sig från allt annat vi sett tidigare. Den är snabb, pålitlig och enkel att använda. Igenkänningen tar max en sekund, vilket gör den mer än dubbelt så långsam som fingeravtrycksläsaren men betydligt snabbare än tidigare ansiktsigenkännings-teknik för Android. Det är dock värt att notera att ansiktsigenkänningen är lättare att lura än fingeravtrycksläsaren och att den därför inte erbjuder samma säkerhetsnivå. Eftersom tekniken använder sig av telefonens vanliga frontmonterade kamera behöver den dessutom alltid ljus för att fungera bra.

Iris med IR

Iris-igenkänningen är lite krångligare att använda men erbjuder betydligt högre säkerhet. Den använder sig av en i IR-lampa på framsidan av telefonen för att lysa upp ögonen. En separat iris-kamera skannar av ögonens iris för att identifiera användaren. Funktionen är snabb och pålitlig men fungerar bara om telefonen hålls framför ögonen. Det betyder att den inte fungerar på långa avstånd eller från konstiga vinklar. Den har också problem med glasögon. Till skillnad från ansiktsigenkänningen fungerar den dock bra i mörka miljöer.

Samsung Galaxy S8+ ger användare möjlighet att använda telefonens fingeravtrycksläsare tillsammans med antingen ansiktsigenkänningen eller iris-läsaren. Det går alltså inte att använda alla tre inloggningstyperna samtidigt. Ansiktsigenkänningen är snabbare och enklare att använda än iris-läsaren men erbjuder alltså inte samma säkerhet. Den är så osäker att den går att lura med en profilbild från Facebook.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S8+

Samsung Galaxy S8+ har en processor som är ny och häftig på mer än ett sätt. Den största nyheten är att Galaxy S8+ är först ut på marknaden med en 10nm-processor. Det betyder att den är tillverkad med en ny teknik som, i teorin, ska göra den mer kraftfull och mer energisnål. I praktiken är det påståendet åtminstone delvis sant. Samsung Galaxy S8+ är marknadens mest kraftfulla smartphone just nu. Telefonens grafikprocessor är särskilt imponerande då den levererar prestanda som ligger cirka 30 procent över de bästa konkurrenterna. Telefonens CPU ligger i linje med de bästa konkurrenterna men på det stora hela levererar Exynos Octa 8890-processorn högre prestanda än någon annan.

Läs mer om prestanda och lagring

Vid vardaglig användning är det svårt, om inte omöjligt, att märka av den kraftfulla processorns otroliga prestanda. I nuläget finns det inga spel för Android där vi ser någon betydande skillnad mellan hur Galaxy S8+ och hur andra flaggskepp klarar av dem. Galaxy S8+ har större grafikpotential än många konkurrenter och kan troligen hänga med bättre i framtida spel. I nuläget har vi dock svårt att se någon betydande skillnad. I andra applikationer märks sällan heller processorns kraft. Ett fåtal applikationer, så som rendering av redigerade videofiler, genomförs snabbare med Galaxy S8+ än med konkurrenter men skillnaderna är små.

Samsung behöver arbeta mer med att optimera telefonens mjukvara för att kunna utnyttja processorns potential vid vardaglig användning. I mindre krävande applikationer och i operativsystemets menyer har vi använt andra smartphones som har erbjudit en bättre användarupplevelse. Det beror inte på Galaxy S8+:s processor utan på bristande mjukvaruoptimeringar från Samsungs sida.

RAM – 4 eller 6 GB?

Processorn får assistans av 4 GB RAM. Det kan jämföras med vissa konkurrenter som erbjuder 6 GB RAM. I nuläget är det svårt att säga att 4 GB RAM, istället för 6 GB, skulle ha någon större betydelse för användarupplevelsen. Det är möjligt att en telefon med 6 GB RAM kan klara sig bättre i tunga applikationer och spel som släpps i framtiden men i nuläget kan vi inte se någon betydande skillnad mellan telefoner med 4 och 6 GB RAM.

När det gäller lagring har alla Galaxy S8+-användare samma valmöjlighet: 64 GB. Användare som vill ha tillgång till mer lagringsutrymme för nöja sig med att expandera det med telefonens microSD-kortläsare.

Stäng

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 960
Storlek 159,5 × 73,4 × 8,1 mm
Vikt 173 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 8895 2,31 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

Uppdatering: Efter den senaste mjukvaruuppdateringen har batteritiden för vårt testexemplar förbättrats lite. Vi har därför justerat delbetyget för batteriet och ökat det totala betyget med 0,1 poäng. (23 maj 08:52).

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Samsung Galaxy S8+ har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den pekar alltså i fel riktning, utifrån användarens perspektiv. Det är ett problem som Galaxy-användare har fått lida med i många år. Årets modell gör tyvärr inget för att förbättra Galaxy S-serines ljudprestanda.

    Ska nog stå seriens istället för serines, men bra artikel annars! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − elva =