Samsung Galaxy Note 8
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Skärmen har ett avlångt format. Det gör att skärmens yta är mindre än en vanlig 6,3 tum skärm.
Fördelar
+ Skärmen
+ Kameran
+ Dubbla SIM
+ Pennan
Nackdelar
- Skör glasbaksida
- Klumpigt placerad fingeravtrycksläsare
- Tung mjukvara
Kamera6.7
Skärm8.1
Batteri6.2
Kamera6.7
Skärm8.1
Batteri6.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Note 8 är en fullmatad telefon på nästan alla sätt. Den har en stor skärm av imponerande kvalitet, en världsledande processor, 6 GB RAM, ett hörlursuttag, en USB-port med stöd för USB 3, snabbladdning och video ut, en glasbaksida med stöd för trådlös laddning, en ny kamera med dubbla sensorer, stöd för dubbla SIM-kort, en inbyggd och marknadsunik penna och mycket mer. Det är verkligen otroligt hur mycket Samsung har fått plats med i en telefon som Galaxy Note 8. Den är visserligen stor, riktigt stor, och vi hade gärna sett lite bättre batteritid men om du är ute efter extra allt är Galaxy Note 8 redo för dig.

 

Video

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Note 8 är en äkta Note-telefon tack vare sin inbyggda penna. Den är ändå samtidigt mer lik Samsung Galaxy S-serien än någonsin. Note 8 har samma gedigna glas- och metallkonstruktion som syskonen.

Läs mer om hårdvaran

Med Galaxy S8 och Galaxy S8+ visade Samsung att design är en av de viktigaste aspekterna i en modern Android-smartphone. Genom att använda ny skärmteknik lyckades företaget lansera en smartphone som hade en imponerande heltäckande design. Note 8 är företagets tredje smartphone som använder det senaste designspråket. Det är också uppenbart att Note 8 har mycket gemensamt med Galaxy S8-serien.

Om vi börjar med baksidan möts vi av samma typ av rundade glasbaksida som Samsung Galaxy S8+ använder. Materialvalet ger telefonen en känsla av kvalitet men också en ökad risk för sprickor. Med glas på både framsidan och baksidan finns det mer som kan gå snett vid en olycka. Glas ger användare både fördelar och nackdelar. En annan fördel är till exempel att Galaxy Note 8 har stöd för trådlös laddning – en ovanlig funktion i Android-världen.

Nya kameror

På den övre halvan av baksidan sitter telefonens kamerasystem. Medan tidigare Samsung-mobiler har nöjt sig med en kamerasensor har Galaxy Note 8 två sensorer som ger telefonen fler kamerafunktioner. Hela kamerasystemet är skyddat av samma typ av glas som resten av baksidan. En tunn ram runt linsens är också tänkt att skydda den från repor. Under glaset bredvid kamerorna sitter dessutom en pulsmätare och LED-lampa.

Bredvid kameramodulen sitter telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men är opraktiskt placerad långt up på baksidan av telefonen. Eftersom Note 8 är en stor och klumpig telefon kan läsaren vara svår att nå. Den dumt placerad läsaren är Note 8:s största designproblem. Som ett plåster på såret erbjuder Samsung även ansikts- och irisigenkänning för att låsa upp telefonen.

Glaset på baksidan av Note 8 övergår till metall längs sidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp som erbjuder bra fysisk återkoppling och som är enkel att använda. Även knapparna på telefonens vänstra sida är minst lika enkla att använda. Här finns en dedikerad knapp för Samsungs röstassistent Bixby. Knappen fungerar bra men kan vara lätt att komma åt av misstag. Då kan telefonen aktiveras, även om den ligger i fickan eller i en väska. För dig som inte vill använda Bixby-knappen eller tycker att den är irriterande går den att inaktivera i Samsungs mjukvara. Ovanför Bixby-knappen finns i alla fall också två kombinerade volymknappar.

Dubbla SIM!

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortplats. För första gången i en brett lanserad flaggskeppsmobil från Samsung har Note 8 äntligen stöd för dubbla SIM-kort. Den har stöd för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså bara att använda max två kort totalt.

På undersidan av Samsung Galaxy Note 8 finns en 3,5 millimeter hörlursport, en mikrofon, en högtalare, en USB Typ-C-port med stöd för USB 3, USB On-The-Go och video ut, samt en penna. Pennan som Samsung kallar S Pen kan tryckas till så att den åker ut en halv centimeter från telefonen. Därefter kan den dras ut helt och användas för att skriva på skärmen. Vi återkommer till pennan i mjukavrudelen av detta testet. Vi kan i alla fall konstatera att pennan sitter bra i telefonen och att den är enkel att plocka ut när den ska användas.

På framsidan av Galaxy Note 8 sitter en riktigt stor skärm. Den mäter 6,3 tum och är därmed Samsungs största skärm på en smartphone någonsin. Skärmen är rundad längs både höger och vänster sida och skärmramarna är riktigt tunna. Den rundade skärmen ger telefonen ett speciellt utseende. Note 8 har dock inte en lika stor rundning som Galaxy S8-serien. Det kan ses som en fördel för de som tyckte att Galaxy S8 var så rundad så att handflatan av misstag kunde råka komma åt skärmen.

Note 8

Alltid på och med inbyggd tryckkänslighet

Skärmen har samma Always-On-funktionalitet som tidigare. Det betyder att notiser, kontroller för musik och klockan kan visas på skärmen även när den är låst. Skärmen har dessutom samma tryckkänslighet som Galaxy S8-serien. Det betyder att Note 8 inte har några fysiska navigeringsknappar utan att knapparna istället visas på skärmen och att en tryckkänslig skärm gör det möjligt att trycka till hårt på den nedre delen av skärmen för att navigera till hemskärmen.

Ovanför skärmen finns en hörlur, en kamera och ett speciellt iris- och ansiktsigenkänningssystem. Systemet består av en IR-lampa som gör att systemen kan användas även i mörka miljöer. Note 8 använder samma system som Galaxy S8-serien. Det betyder att irissystemet är säkert och fungerar bra men att det kan vara lite krångligt eftersom telefonen måste hållas på ett speciellt sätt framför ansiktet. Ansiktigenkänningen är snabb och mer förlåtande för hur telefonen hålls men kan samtidigt luras av något så enkelt som en profilbild från Facebook.

De tunna ramarna runt skärmen gör att Galaxy Note 8 är betydligt mindre än vad en smartphone med en 6,3 tum skärm hade varit för bara ett år sen. Med det sagt är det värt att komma ihåg att den fortfarande är ganska stor och klumpig. Med en längd på mer än 16 centimeter och en vikt på 195 gram är Note 8 en av Sveriges största och tyngsta smartphone just nu.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8 har en 6,3 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 960. Skärmen har ett annorlunda 18,5:9-format som gör den mer avlång än traditionella bildskärmar. Detta är dock inget nytt för Samsung. Även om den exakta bildskärmen som Note 8 använder är helt ny har den inte mycket nytt att erbjuda. Den levererar inte bättre färgåtergivning eller högre ljusstyrka i våra tester. Det betyder att Note 8 ligger på en delad förstaplats för att ha världens bästa bildskärm. Den levererar riktigt hög ljusstyrka, bra färgåtergivning i rätt bildskärmsläge och omätbart djup svärta.

 

Högtalare

Note 8

Samsung Galaxy Note 8 har en högtalare som presterar så gott som identiskt med högtalarna i Galaxy S8-serien. Den levererar ljud med hög volym och av hög kvalitet, för att vara en monohögtalaren. Den hanterar höga frekvenser utan större problem, även vid högsta volym, men täckningen bland de lägsta frekvenserna är inte mer än acceptabel. I jämförelse med konkurrenter så som HTC U11 och Apple iPhone-serien har konkurrenterna uppenbara övertag eftersom de har dubbla högtalare medan Note 8 förlitar sig på bara en högtalare.

 

Batteri

Galaxy Note 8

Samsung Galaxy Note 8 har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Det är 200 mAh mindre än batteriet i Samsung Galaxy S8+. Ett batteri med lägre kapacitet betyder inte alltid att en telefon har sämre batteritid. Det finns många andra faktorer som påverkar den faktiska batteritiden. När det gäller Galaxy Note 8 är skillnaden i batterikapacitet dock uppenbar vid användning. Våra testresultat visar tydligt att Galaxy Note 8 har en batteritid som är knappt 10 procent sämre än Galaxy S8+. Det innebär att de flesta användarna fortfarande kan ta sig genom en lång dags användning utan problem. Användare med högre krav på batteritid kan få det lite svettigt. Särskilt om telefonen används utomhus. Den ljusstarka skärmen kan kräva mycket energi när den försöker överrösta solen. När laddning är den enda utvägen finns i alla fall stöd för trådlös laddning och snabbladdning med en inkluderad laddare.

 

Kamera

Note 8 test

Samsung Galaxy Note 8 är den första riktigt nya kameran från Samsung på ett och ett halvt år. Den utgår från tidigare kameror, som har haft mycket att erbjuda, men introducerar nu en andra kamera som har nya kamerafunktioner.

Läs mer om kameran

Det nya kamerasystemet som används av Samsung Galaxy Note 8 består av en traditionell kamera som fångar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran har ett traditionellt vidvinkligt mobilkameraobjektiv. Utöver det har kamerasystemet en sekundär sensor som har ett objektiv som begränsar den till ett bländarvärde på f/2,4. Den sekundära kameran och dock ett dubbelt så snävt perspektiv. Det ger kamerasystemet, i praktiken, en två gånger optisk zoom. Den andra kameran kan också användas för att ge telefonen information om hur långt ifrån kameran förgrunden i motivet är placerat. På det sättet kan kameran sudda ut bakgrunden och skapa en så kallad bokeheffekt i efterhand.

Kamerasystemets huvudkamera är så gott som oförändrad, om den jämförs med tidigare kameror från Samsung. Det betyder att den erbjuder en skarp och detaljrik bild i ljusa miljöer. Tack vare bra mjukvara kan den erbjuda ett brett dynamiskt omfång, samtidigt som den är snabb och enkel att använda. Konkurrensen är dock stenhård. I vissa situationer föredrar vi de bilder som HTC U11 kan fånga då HTC oftare hittar rätt inställningar för att skapa kontrastrika och färgrika bilder som inte förlorar detaljer i sitt automatiserade HDR-läge.

Bättre tack vare extrasensor

Samsung har ändå ett uppenbart försprång när den jämförs med till exempel HTC U11. Den sekundära kamerasensorn gör det möjligt att zooma in och ändå fånga en detaljrik bild. Med det sagt är det värt att notera att den sekundära kameran inte fungerar i mörka miljöer. När ljuset tryter byter kameraappen automatiskt över till huvudkameran för att fånga bilder med ett lägre bländarvärde som kan ge kameran tillgång till mer ljus.

På tal om dåligt ljus fortsätter Samsung att vara kungen över fotografering i mörka miljöer. Med ett nytt stabiliseringssystem och en sekundär sensor hade vi hoppats på att se bättre fotografering från Note 8 i mörka miljöer. Så är inte fallet. Samsung Galaxy S8 och Note 8 presterar nästan helt identiskt när vi jämför i flera mörka miljöer. Det betyder som sagt att Samsung fortfarande är bättre än alla andra men att Note 8 helt enkelt inte har mer att erbjuda än Galaxy S8, eller Galaxy S7 för den delen.

De dubbla kamerorna ger som sagt Galaxy Note 8 möjlighet att fånga bilder med en artificiell bokeh-effekt i bakgrunden. Samsungs system är så gott som identiskt med det dubbla kamerasystem som Apple använder i Plus-modellerna av iPhone. De två kamerorna arbetar tillsammans för att skapa en uppfattning om var olika delar av motivet är placerade i relation till telefonen. Kameran suddar därefter ut bakgrunden och behåller förgrunden i fokus. Likt Apples liknande funktion har även Galaxy Note 8 vissa problem med att sudda ut rätt del av bilden. Vi är ändå imponerade av den exakthet som Samsung kan leverera. Även komplexa motiv med håligheter och komplexa mönster i förgrunden kan hanteras väl av kamerasystemet.

Tagen med Samsung Galaxy Note 8 med bokeheffekten aktiverad.

Stabil 4K-video

Galaxy Note 8 levererar riktigt bra prestanda även i sitt kameraläge. Vid högsta kvalitetsinställningen, 4K UHD 30p, spelar den in högupplöst video med hög detaljrikedom, effektiv stabilisering snabb och smidig autofokus. Skillnaderna är inte stora när vi jämför med HTC U11 men med möjlighet att zooma in två gånger erbjuder Note 8 högre flexibilitet, även i sin fulla upplösning. Det också värt att notera att Samsungs bildstabiliseringssystem även fungerar på den sekundära kameran. Det gör att video blir minst lika stabil, även i inzoomat läge.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy Note 8 använder nästan exakt samma mjukvara som Galaxy S8-serien. Det stora undantaget är telefonens mjukvarustöd för S Pen. Det betyder att Note 8 ärver Galaxy S8-seriens fördelar och nackdelar med sin mjukvara. Vi gillar Samsungs lösningar för att hantera den annorlunda skärmen men ett överflöd av funktioner kan göra mjukvaran krånglig och ibland omotiverat långsam.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy Note 8 lanseras med Android 7.1.1 som operativsystem. Ovanpå det ligger Samsungs anpassningar som går ner djupt i operativsystemets utseende och funktionalitet. På det stora hela är många av ändringarna överflödiga och förvirrande. De gör det relativt enkla men ändå kraftfulla operativsystemet onödigt komplicerat och svårt att förstå. Inställningspanelen för Galaxy Note 8 är det ultimata exemplet. Här har Samsung samlat så många inställningar att det är svårt att veta var inställningar finns, eller om de finns.

Hi Bixby

För att hjälpa användare med alla inställningar har Samsung installerat en egenutvecklad röstassistent som kallas Bixby. Bixbys röstfunktioner lanserades några veckor innan vi publicerar detta testet men den finns fortfarande bara tillgänglig på engelska. Assistenten aktiveras genom att användaren säger ”Hi Bixby”. Därefter kan den användas för att utföra många aktiviteter i telefonen. Användare kan till exempel be telefonen ändra inställningar som är gömda djupt inne i inställningspanelen eller be telefonen öppna den senast tagna bilden och redigera den genom att öka kontrasten. För systemaktiviteter är Bixby relativt användbar som assistent. Den är mer kraftfull än någon annan konkurrent när det gäller styrningen av telefonen. Den kan dock inte göra mycket mer än styra telefonen. Den är till exempel mycket sämre än Apples Siri och Googles-röststyrning när det gäller allmänna kunskapsfrågor. Den finns dessutom alltså bara på engelska.

Bixby kan alltså aktiveras med rösten. Den kan också aktiveras med telefonens dedikerade Bixby-knapp. Knappen är ett bra alternativ till röststyrningen eftersom ”Hi Bixby”-aktiveringen är lite överkänslig. När telefonens inbyggda högtalare är aktiverad och spelar röster från till exempel radiosändingar, YouTube-klipp eller podcasts kan Bixby bli förvirrad och aktivera sig av ingen anledning. Under vår testperiod såg vi kontinuerliga problem med att röststyrningen aktiverades flera gånger varje timma, trots att ingen i närheten av telefonen eller i högtalaren sa något som ens liknade ”Hi Bixby”. För dig som ofta använder din telefons inbyggda högtalare kan röstaktiveringen med andra ord vara bra att stänga av.

Tung mjukvara

I våra tester av Galaxy S8 och Galaxy S8+ klagade vi mycket på faktumet att mjukvaran i de två telefonerna var omotiverat långsam i vissa situationer. Med tanke på telefonernas kraftfulla inre var det svårt att motivera deras tidvis mediokra prestanda. Galaxy Note 8 har inte alls lika stora prestandaproblem som S8-serien hade vid sin lansering. Det mesta flyter på utan några som helst problem. Det betyder inte att Note 8 är fri från problem. Vi ser fortfarande långsamma animationer eller underligt långa laddningstider i vissa situationer. Den exakta förklaringen till problemen är svår att definiera men det är uppenbart att Samsungs komplexa mjukvara påverkar telefonens upplevda prestanda.

Samsung Galaxy Note 8 sticker ut lite på smartphonemarknaden tack vare sin inbyggda penna. Med den speciella pennan krävs givetvis stöd i mjukvaran. Här har Samsung verkligen lyckats. Mjukvaran för pennan aktiveras så fort den plockas ut ur telefonen. Om pennan plockas ut när telefonen är låst kan den ändå användas direkt på skärmen för att anteckna och skriva på den svarta OLED-skärmen. Anteckningar kan då snabbt sparas, helt utan att telefonen behöver låsas upp eller någon app behöver startas. På det sättet kan S Pen användas för att snabbt skriva ner anteckningar som hade varit tidskrävande att få ner på en vanlig smartphone.

Samsung Galaxy Note 8 test

Många användningsområden

När telefonen är upplåst och S Pen plockas ut får användare möjlighet att göra flera olika saker. Den kan användas för att fånga en skärmbild av bara en del av skärmen, anteckningar kan göras ovanpå en bild av hela skärmen, texter kan översättas bara genom att pennan hålls ovanför en text och så kallade ”Live-meddelanden” låter användare skicka animerade anteckningar till vänner. Användare har kort sagt många alternativ för att använda pennan och den kan ha många olika användningsområden för olika typer av användare.

Anpassningar för skärmen

Slutligen är det värt att notera att Samsung Galaxy Note 8 använder samma mjukvarufunktioner för att hantera telefonens annorlunda format som Galaxy S8-serien. Det innebär att mjukvaran automatiskt kan anpassa videos som har ett brett bioformat till skärmen och att användare kan välja att zooma in i videos som visas i det klassiska 16:9-formatet för att täcka hela skärmen. Samsung lyckas kort sagt använda skärmens storlek och format på ett bra sätt. Även om Samsungs mjukvara generellt kan anses vara överkomplicerad är de små anpassningarna, så som anpassningarna för skärmen, ändå positiva för användaren.

Klipp från TV-serien Better Call Saul som spelas upp i YouTube-appen i ett vanligt 16:9-format respektive i Samsungs 18,5:9-format.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy Note 8 drivs av ett Samsung Exynos 8895-chipset som baseras på den senaste transistortekniken och som erbjuder marknadsledande processorkraft. Note 8 har dessutom 50 procent mer RAM än Galaxy S8-serien. Det ger den möjlighet att ha fler öppna appar samtidigt och förhoppningsvis fungera bättre med framtidens mer krävande operativsystem och applikationer. Likt S8-serien är det 64 GB intern lagring som gäller för Note 8. Användare som vill ha mer lagringsutrymme får antingen förlita sig på molntjänster eller skaffa ett microSD-kort. Det är dock värt att notera att telefonens stöd för dubbla SIM-kort inte kan kombineras med ett microSD-kort. Telefonen bara har stöd för totalt två kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 2 960
Storlek 162,5 × 74,8 × 8,6 mm
Vikt 195 gram
Kamera 12 MP x 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Ja, Qi/PMA
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 8895 2,3 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + 1 =