HTC U11
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat en blå U11. I Sverige säljs dock bara en svart och en vit. Utöver färgen är de identiska.
Fördelar
+ Grym kamera
+ Vattentät, enligt IP67
+ Kraftfull processor
+ Bra mjukvara
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- Mediokra knappar
- Saknar trådlös laddning
Kamera6.7
Skärm7.7
Batteri6.6
Kamera6.7
Skärm7.7
Batteri6.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

HTC U11 är utan tvekan HTC:s bästa smartphone någonsin och den är en av Sveriges bästa smartphone just nu. Den har en kraftfull processor, bra skärm, annorlunda och vattentät glasdesign, bra mjukvara, bra batteritid, bra högtalare, unik klämfunktion och kamera som sätter en ny ribba för branschen. Ramarna runt skärmen är inte riktigt lika tunna som på vissa konkurrenter och avsaknaden av en 3,5 millimeter hörlursport är en onödig miss. HTC U11 är med andra ord inte bäst på marknaden men är en smartphone som HTC kan vara stolta över och som många konsumenter kan vara nöjda med.

 

Video

 

Hårdvarudesign

Traditionen har varit tydlig. Varje vår presenterar HTC ett nytt flaggskepp för det kommande smartphoneåret. Trots att den taiwanesiska tillverkaren har haft det ekonomiskt svårt de senaste åren har de ändå fortsatt i samma spår. Under de senaste fyra åren har företaget satsat på Android-smartphones som har haft stabila metallkonstruktioner och ett fokus på ljud och bild. HTC U11 lanseras med ett större fokus på ljud och bild än någonsin men med en ny design som markerar början på en ny tid för HTC.

Läs mer om hårdvaran

HTC U Ultra lanserades under början av 2017 och var, tekniskt sett, HTC:s första smartphone med en glasbaksida. HTC U11 är dock det första riktiga flaggskeppet med den nya designfilosofin. U11 tar också den unika glasdesignen ett steg längre. Både framsidan och baksidan av HTC U11 har nu glas som är rundat på alla sidor och som smälter samman med den omringande metallramen. På baksidan sitter glas som täcker en spegelliknande bakgrund som ger HTC U11 ett  unikt och lyxigt utseende. Den blåa färgen som används av vårt testexemplar är särskilt imponerande. Färgen skiftar i sin ton beroende på betraktningsvinkeln och ljuset i omgivningen. HTC har skapat en annorlunda och intressant baksida som verkligen sticker ut på marknaden.

Skinande baksida

Centrerad på den övre halvan av baksidan sitter telefonens kamera. Den sticker ut en knapp millimeter från baksidan av telefonen. Det gör att den riskerar att repas lättare än om den var platt längs med baksidan.

HTC U11

Hela baksidan av telefonen är rundad längs alla sidor. HTC U11 är den enda telefonen på marknaden som har en glasbaksida som är kraftigt rundad längs alla sidor och hörn. Det gör den bekväm att hålla i handen. Glaset gör den dock också otroligt hal.

Telefonens baksida är HTC U11:s flaggskeppsegenskap, ur ett designmässigt perspektiv. I kombination med telefonens hala design är det inte svårt att förstå att HTC skickar med ett genomskinligt plastskal med varje HTC U11.

Den rundade glasbaksidan möts av en metallram som fungerar som telefonens gedigna ram. Metallramen har en matt blå färg på vårt blåa exemplar. Inbyggt i ramen finns ett fåtal vita antennband. På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är också gjorda av metall men erbjuder inte den kvalitet som de motsvarande knapparna gjorde på HTC 10. Knapparna kommer inte i närheten av den taktila känsla som föregångaren erbjöd. Det gör det svårare att veta när knapparna har tryckts in på HTC U11.

På ovansidan av HTC U11 finns en sekundär mikrofon och en korthållare som kan plockas ut med ett SIM-kortsverktyg. Korthållaren har plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. I den svenska versionen av HTC U11 finns alltså ingen plats för dubbla SIM-kort.

Saknar viktig port

Längs vänster sida finns inget av intresse men på telefonens undersida hittar vi en huvudmikrofon, högtalare och USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go, DisplayPort och USB 3.1. Den konkurrerar med andra ord med Samsung Galaxy S8 som en av markandens mest välutrustade USB-port. Till skillnad från Galaxy S8 agerar dock också USB-porten i U11 som som analog ljudport. HTC U11 har nämligen ingen analog 3,5 mm hörlursport.

Som ett plåster på såret har HTC U11 skickat med ett USB Typ-C-headset som erbjuder aktiv brusreducering. Hörlurarna levererar imponerande ljudkvalitet när de jämförs med hörlurar som vanligen skickas med andra smartphones. De fungerar dock bara med HTC U11 och för att använda andra hörlurar måste konsumenter använda den inkluderade hörlursadaptern.

En inkluderad USB Typ-C till 3,5 mm hörlursadapter och det inkluderade aktivt brusreducerande in-ear-headsetet.

På framsidan av HTC U11 sitter en 5,5 tum skärm som skyddas av Cornings Gorilla Glass 5. Även glaset på framsidan av telefonen är rundat längs alla sidor för att smälta samman med metallramen. Runt skärmen finns vad vi skulle beskriva som ”normalstora” skärmramar. Till skillnad från Samsung och LG har HTC inte satsat på extra tunna skärmramar för att skapa en telefon som har en stor skärm i ett kompakt format. Det gör HTC U11 betydligt större än till exempel Samsung Galaxy S8, trots att de två telefonernas skärmyta är nästintill identisk. Galaxy S8 är till exempel en halv centimeter kortare och knappt åtta millimeter smalare än HTC U11. HTC U11 väger dessutom 14 gram mer än Galaxy S8.

Dubbla högtalare

Ovanför skärmen sitter en hörlur som också agerar som en sekundär högtalare. Bredvid hörluren sitter en kamera. Till skillnad från den motsvarande kameran på HTC 10 har den nya kameran ingen ordentlig bildstabilisering.

Under skärmen sitter en kapacitiv hemknapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Knappen fungerar bra och fingeravtrycksläsaren är snabb och pålitlig. Till höger och vänster om hemknappen sitter två kapacitiva knappar som tar användare ett steg bakåt respektive till operativsystemets applikationsbytare.

Avslutningsvis ska vi påpeka att HTC äntligen har satsat på att vattentäta sin nya smartphone. Den är nu IP67-certifierad, vilket betyder att den kan sänkas ner i vatten på en meters djup i 30 minuter utan att ta skada. Det är dessutom värt att påpeka att det finns en liten funktionell skillnad mellan HTC U11 och Samsung Galaxy S8. Medan HTC U11 bara kan laddas genom sin USB Typ-C-port kan Galaxy S8 också laddas trådlöst. HTC U11 har inget sådant stöd.

Stäng

 

Skärm

HTC har länge satsat mycket på skärmar och HTC U11 är inget undantag. HTC U11 har en riktigt bra LCD-skärm. Den är 5,5 tum och har en upplösning på 1 440 x 2 560. Skärmen når höga ljusstyrkor i ljusa miljöer och kan återge exakta färger även vid extrema betraktningsvinklar. Den kan inte nå den djupa svärta som Samsung AMOLED-skärm och den har en lite för kall vitbalans. När vitbalansen för skärmen ändras till ”Varmare” i telefonens skärminställningar hittar HTC U11 dock en bättre vitbalans som ger en mer korrekt och naturlig vitbalans.

 

Högtalare

HTC U11 har en högtalare på undersidan av telefonen och en sekundär högtalare inbyggd i hörluren. Den sekundära högtalaren agerar främst som en typ av tweater som hanterar vissa höga frekvenser. Den når inte alls samma ljudstyrka som huvudhögtalaren. Det betyder att de två högtalarna inte riktigt kan skapa den typ av stereobild som till exempel Sony Xperia XZs kan erbjuda. Tillsammans når de två högtalarna ändå höga ljudvolymer och de kan erbjuda hög ljudkvalitet med bra täckning bland lägre frekvenser. Om du lyssnar på poddar, använder högtalaren för röstsamtal eller till och med använder högtalaren för musik är HTC U11 därför ett av de bästa alternativen på marknaden.

 

Batteri

HTC U11 har ett 3 000 mAh-batteri. I ett modernt flaggskepp är 3 000 mAh mindre än vi är vana vid att se. Samsung Galaxy S8+ har ett batteri som mäter 3 500 mAh och Sony Xperia XZ Premium mäter 3 230 mAh. Trots det lyckas HTC U11 leverera ganska bra batteritid. För många användare har HTC U11 sämre batteritid än både Galaxy S8+ och Xperia XZ Premium men HTC U11 ligger ändå förvånansvärt nära sina konkurrenter. Normala användare kan förvänta sig minst 30 batteriprocent kvar vid slutet av dagen och hårdare användning bör ha en marginal på åtminstone några procent vid dagens slut. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 och en inkluderad snabbladdare kan riktigt hårda användare få ett snabbt tillskott om energin skulle tryta.

 

Kamera

HTC U11 har en 12 megapixelkamera som har ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran använder en ny kamerasensor som HTC påstår ska vara en uppgradering i jämförelse med både HTC U Ultra och Google Pixel (som tillverkades av HTC). När vi testar den visar det sig att HTC kan hålla vad de lovar. Kamerans mörkerprestanda är inget utöver det vanliga men kamerans snabba HDR-läge är effektivt och pålitligt. Det gör HTC U11 till marknadens just nu bästa kamerasmartphone som tar kontinuerligt bra bilder som erbjuder kontrast, dynamiskt omfång, bra färgåtergivning och mycket mer.

Läs mer om kameran

Det skiljer inte mycket mellan dagens bästa smartphonekameror. Vissa smartphones är bättre på att ta bilder i mörka miljöer, vissa tar riktigt bra bilder i ljusa miljöer och andra har unika funktioner så som super slow motion-inspelning, artificiell bokeh-effekt eller optisk zoom. Kameran i HTC U11 har ont om unika egenskaper eller funktioner som får den att sticka ut men den är bäst på marknaden när det gäller pålitlighet och generell bildkvalitet.

HTC U11 har bland annat ett av marknadens snabbaste HDR-läge. Det är så snabbt och bra att det känns dumt att inte använda det. Det är effektivt och kan hantera även mycket dynamiskt svåra situationer. Även när den jämförs med Galaxy S8, som har varit ledande när det gäller dynamiskt omfång, har HTC U11 nu tagit över ledningen. Skillnaderna är helt klart små men det finns definitivt märkbara skillnader.

Snabb och pålitlig

En annan skillnad mellan HTC U11 och konkurrenterna ligger i hur telefonen bearbetar sina slutliga JPEG-bilder. HTC lägger större vikt vid kontrast och mindre vikt vid artificiell skärpa. I jämförelse med Samsung Galaxy S8 lider därför inte HTC:s bilder av det artificiella utseende som Samsungs kraftiga skärpa skapar. HTC:s bilder ser dock rikare och starkare ut på grund av den högre kontrasten i bilden.

För användare som är intresserade kan både HTC och Samsungs mobiler fånga bilder i RAW-format. Då är givetvis skillnaderna i hur de olika modellerna skapar sina JPEG-bilder irrelevanta. För många konsumenter har det dock stor betydelse hur kamerans autoläge hanterar olika miljöer och behandlar bilder.

Mörkerprestanda

I mörka miljöer presterar HTC U11 riktigt bra. Bilder som fångas av HTC U11 påminner mycket om bilder som tas med iPhone 7. HTC prioriterar ett naturligt utseende framför brusreducering. HTC U11 lyckas fånga ljus på ett mer effektivt sätt och, i många mörka miljöer, lyckas därför HTC U11 återge högre detaljrikedom än Apples mobilkamera. Även i jämförelse med Galaxy S8 tar HTC U11 bättre bilder i vissa mörka miljöer. Medan Galaxy S8 applicerar kraftig brusreducering kan HTC U11 fånga mer naturliga bilder, utan att få för stora problem med brus.

I mycket mörka miljöer har Samsung fortfarande ett litet försprång. När ljuset verkligen tryter kan Samsung erbjuda högre detaljrikedom. Samsung prioriterar bildens ljusstyrka för att göra mörka miljöer synliga över huvud taget. HTC lyckas fånga hög detaljrikedom men bilden exponeras inte på samma sätt, vilket gör den mörkare.

Videoinspelning med ljudfokus

HTC U11 är också bra på videoinspelning. Kamerans optiska bildstabiliseringsystem hjälper till i skakiga miljöer och gör det på ett bra sätt. HTC U11 har inte lika stora problem med den så kallade Jello-effekten, som kan ge skakig video ett underligt utseende, som till exempel Samsung Galaxy S8. Kameran har inte heller lika stora problem med så kallad ”rolling shutter” som gör att objekt som rör sig snabbt över bilden blir skeva. Sony Xperia XZ Premium är ännu bättre än HTC U11 men HTC erbjuder ändå bra prestanda.

HTC har ett ess i rockärmen när det gäller videoinspelning. Tack vare en uppsättning mikrofoner runt telefonen kan HTC U11 lokalisera ljudkällor och förstärka vissa ljud. När videoläget är aktiverat kan användare till exempel zooma in på en ljudkälla för att förstärka dess ljudvolym. Effekten fungerar bra så länge ljudkällan befinner sig rakt framför kameran och andra ljudkällor inte kan studsa mot väggar i närheten.

Samtidigt som HTC har uppgraderat kameran på baksidan av telefonen är kameran på framsidan ett litet steg i fel riktning. HTC 10 hade en av få selfiekameror med optisk bildstabilisering. Det gjorde den till den perfekta mobilen för fotografering med i mörka miljöer eller för att undvika skakig videoinspelning. HTC 11 har en frontmonterad kamera som kan ta bilder med samma kaliber som HTC 10 men utan fördelarna som den optiska bildstabiliseringen tog med sig.

Stäng

 

Mjukvara

HTC U11 har nästan exakt samma mjukvara som HTC U Ultra och HTC 10. De grundläggande delarna av HTC:s tolkning av Android är åtminstone oförändrade. Det betyder att användare får en relativt ren Android-upplevelse med vissa estetiska förändringar all grundläggande funktionalitet. En kombination av ny hårdvara och mjukvara ger också användare möjlighet att interagera med telefonen, inte bara genom pekskärmen, utan också genom att klämma dess sidor.

Läs mer om mjukvaran

HTC U11 säljs med Android 7.1.1 som sitt grundläggande operativsystem. Ovanpå det finns HTC Sense. Det överliggande användargränssnittet påverkar främst estetiska delar av hemskärmen, appskärmen och inställningsskärmen. HTC har dock varken lagt till eller tagit bort funktioner eller knappar som vi förväntar oss från Googles version av Android.

I telefonens inställningspanel har HTC rört om lite och lagt till ett fåtal extra alternativ. Även här finns dock de grundläggande alternativen från Android kvar på de platser där vi förväntar oss dem. Samma gäller med notisfältet och snabbgenvägarna som fungerar precis som väntat.

En ordentlig kram

Även om HTC har genomfört ett flertal förändringar för att sätta sin egen smak på operativsystemet är det med andra ord samma operativsystem med samma funktioner i botten. Med det sagt har HTC också lagt till ett flertal unika funktioner. Den mest intressanta nyheten i U11 kallas Edge Sense.

Edge Sense är ett nytt sätt att interagera med en smartphone. Funktionen består i grunden av två sensorer som sitter längs höger och vänster sida av telefonen. Sensorerna kan känna av tryck som läggs mot sidorna av telefonen. Enligt HTC:s mjukvara kan sensorerna känna av tio olika nivåer av tryck. Med data om trycket mot sidorna kan mjukvaran till exempel starta olika appar och aktivera olika systemfunktioner när användaren klämmer runt telefonen.

För att använda Edge Sense räcker det alltså att klämma runt sidorna av telefonen. Kläm till exempel snabbt en gång för att sätta på ficklampan och kläm i mer än en sekund för att öppna kameran. Det finns alltså två olika typer av interaktioner och användare kan själv bestämma vilka funktioner som aktiveras när telefonen kläms i handen.

Perfekt för framtida vinterdagar

För att aktivera Edge Sense måste användare klämma telefonen med ett visst tryck. Tryckkänsligheten kan bestämmas i inställningarna. När en bra nivå har hittats fungerar Edge Sense relativt enkelt och intuitivt. Tekniken fungerar dessutom även med handskar. Det gör det enkelt att snabbt öppna kameran eller tända ficklampan, utan att behöva trycka på skärmen eller på mågon liten knapp på sidan av telefonen.

Edge Sense är kort sagt en intressant idé för att låta konsumenter hitta ett nytt sätt att interagera med en smartphone. Vi gillar det och kan bara påpeka att funktionen är lätt att stänga av och är helt osynlig i mjukvaran när den är avstängd. Användare som inte gillar den kan med andra ord stänga av den, utan att irritera sig på den.

Unika ljudfunktioner

HTC har byggt in ett flertal andra unika funktioner i sin mjukvara. De har till exempel en typ av equalizer för högtalarna som kan växlas mellan ett musikläge och ett bioläge. Bioläget betonar mellansegmentet tydligare medan musikläget lägger större vikt vid lägre frekvenser. Bioläget är bra och fungerar dessutom utmärkt för podcasts eller röstsamtal. HTCs equalizer skapar dock också en notis som ligger permanent bland notiserna under snabbgenvägarna. Notisen visas alltså så fort högtalarna används och går inte att ta bort.

HTC har dessutom installerat mjukvara som ska förbättra ljudupplevelsen när HTC U11 används med de inkluderade in-ear-hörlurarna. Mjukvaran skickar in ljud i användarens öron och analyserar signalen som skickas tillbaka över samma ljudkabel för att anpassa ljuduppspelningen. Mjukvaran fungerar bra och HTCs inkluderade hörlurar levererar ljudkvalitet som är sällsynt på dagens smartphonemarknad.

Väl optimerat

Det finns mycket att gilla med HTC:s mjukvara. Det bästa med mjukvaran är dock den imponerande nivå av optimeringar som HTC har lyckats uppnå. HTC har utvecklat bra mjukvara för den kraftfulla Snapdragon 835-processorn som gömmer sig mellan glasen. Alla delar av operativsystemet rullar alltid på som de ska och HTC lyckas erbjuda en användarupplevelse som ligger steget före konkurrenter så som Samsung Galaxy S8.

Stäng

 

Prestanda

Som vi nämnde i mjukvarudelen har HTC lyckats optimera sin mjukvara för att erbjuda en snabb användarupplevelse. Mjukvaran är optimerad för ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset som assisteras av 4 GB RAM. Till det finns 64 GB lagringsutrymme. Specifikationerna som HTC U11 erbjuder är med andra ord nästan identiska med konkurrenter så som Samsung Galaxy S8 och Sony Xperia XZ Premium. Alla moderna flaggskepp kan i dag erbjuda samma otroliga prestanda i alla tänkbara scenarior. I praktiken är det därför mjukvaran som har större betydelse för telefonens prestanda i praktiken och där ligger HTC U11 ett steg före till exempel Samsung Galaxy S8, som tvingas driva ett tyngre och sämre optimerat operativsystem.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 153,9 × 75,9 × 7,9 mm
Vikt 169 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,46 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 9 =