OnePlus Nord N10 5G
5.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,49 tum
Bra att veta:Telefonens plastbaksida behöver skyddas för att undvika repor. Skal ingår inte i lådan.
Fördelar
+ 90 Hz-skärm
+ Stereohögtalare
+ Enkel mjukvara
+ 5G-stöd
Nackdelar
- Klen processor
- Buggig mjukvara
- Dålig vidvinkel- och makrokamera
Kamera6.4
Skärm7.2
Batteri8.4
Kamera6.4
Skärm7.2
Batteri8.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord N10 5G är en underlig mobil från OnePlus. Den känns knappt som en OnePlus-mobil. Den saknar företagets klassiska ljudreglage och den har funktioner såsom microSD-kortläsare, som aldrig tidigare funnits i OnePlus-mobiler. I samma anda saknar också Nord N10 det löfte om framtida uppdateringar som andra OnePlus-mobiler har. I jämförelse med konkurrenterna imponerar den med helt okej stereohögtalare och bra batteritid men gör oss besvikna med sin klena processor och buggiga mjukvara.

 

Hårdvarudesign

OnePlus Nord N10 5G har en design som är enkel och modern men som saknar syskonens DNA. Den saknar funktioner som vi tar för givet från varumärket och har funktioner som ingen annan OnePlus-mobil har. Den har en praktisk och fullt duglig design men Nord N10 känns inte som en OnePlus-mobil.

Läs mer om hårdvaran

Nord N10 är en budgetmobil av en ny sort för OnePlus. Den tar varumärket till en ny klass och den gör det genom att skära ner på det mesta. Det inkluderar den industriella designen. Likt många konkurrenter har OnePlus valt att ersätta sina dyra modellers glas och metall med plast. OnePlus Nord N10 är nästan helt konstruerad av plast. Det inkluderar sidorna samt den glasliknande baksidan. Plasten gör det mindre sannolikt att åtminstone baksidan spricker om vi tappar telefonen. Plast är samtidigt lätt att repa med till exempel nycklar. För att undvika repor är det därför värt att använda ett skal, som för övrigt inte ingår i lådan.

På baksidan sitter en funktion som har blivit allt mer ovanlig: en kapacitiv fingeravtrycksläsare. Den är placerad för att vara lätt att nå med ett finger. Så länge vårt finger inte är blött fungerar läsaren snabbt och pålitligt – minst lika bra som konkurrenternas skärmintegrerade alternativ. Fördelen med den bakre läsaren är att vi kan känna oss fram till den och enkelt låsa upp telefonen medan vi plockar upp den ur fickan. Nackdelen är att vi måste plocka upp telefonen för att låsa upp den om den ligger på ett bord. På tal om platta bord så vinglar telefonen lite när den ligger på platta underlag. På baksidan finns nämligen en stor kameramodul med fyra kameror som sticker ut en millimeter från bakstycket.

OnePlus DNA saknas

Sidorna av OnePlus Nord N10 är rundade för att ligga bekvämt i handen. Plasten har en glansig finish. Trots att sidorna är gjorda av plast vill vi påpeka att Nord N10 är väl konstruerad. Den knakar inte i fogarna, även om den knappast känns lyxigt konstruerad i handen. Längs höger sida finns i alla fall en på/av-knapp. På motsatt sida finns volymkontroller men inget ljudreglage. Ljudreglaget är annars en exklusiv funktion i varumärkets mobiler som alltså saknas helt i N10. Ovanför volymknapparna finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Detta bryter också varumärkets traditioner. Företaget har aldrig haft microSD-kortläsare i sina mobiler. Det är inte svårt att dra slutsatsen att N10 är designad av ett annat utvecklingslag än normalt. OnePlus DNA saknas. När det gäller microSD-kortläsaren är det å andra sidan inget annat än positivt.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs undersidan finns en USB-C-port, en hörlursport, en mikrofon och en högtalare. Hörlursporten får N10 att än en gång sticka ut från OnePlus övriga line-up, som helt saknar hörlursportar sedan en tid tillbaka.

Framsidan har en numera traditionell design med en relativt stor selfiekamera i det övre vänstra hörnet. Skärmen mäter 6,49 tum och har kraftigt rundade hörn. Ovanför skärmen finns ett antal sensorer, en hörlur men ingen notislampa. Eftersom LCD-skärmen saknar en alltid-på-funktion finns det alltså inget sätt att se laddningsstatus eller inkomna notiser utan att väcka telefonen.

Med sin relativt stora skärm är Nord N10 en stor mobil. Med det sagt skiljer den sig inte från konkurrenterna. Den är nära identisk till exempel Xiaomi Mi 10 Lite när det gäller både yttermått och vikt. Likt konkurrenterna saknar den också både en vattentålig design och funktionalitet såsom trådlös laddning.

Stäng

 

Skärm

Test av OnePlus Nord N10 5G

OnePlus Nord N10 5G har en 6,49 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det skiljer den från många konkurrenter som satsar på AMOLED-teknik. Det betyder att vi inte ser de problem med skärpa, som vi ser hos konkurrenterna, men att LCD-skärmens kontrast och svärta inte heller är lika bra. När det gäller både färg och vitbalans lyckas OnePlus bra med ett inbyggt reglage som gör det lätt att ställa in den efter önskemål. Skärmens svaghet är dess ljusstyrka. På 400 nits fungerar den bra i många miljöer men är lite svårare att se utomhus på soliga dagar.  En uppdateringsfrekvens på 90 Hz hjälper i alla fall telefonen att kännas någorlunda snabb.

 

Högtalare

OnePlus Nord N10 har två högtalare, varav en sitter i hörluren. Tillsammans levererar de en ljudupplevelse som är över genomsnittet för klassen. Hörluren är tillräckligt kraftfull för att erbjuda en helt okej stereoupplevelse, vilket är mycket sällsynt i klassen. Ljudkvaliteten ligger i linje med konkurrenterna. Det betyder att det saknas bas och att mellanregistret låter lite burkigt. För sin klass vill vi ändå poängtera att Nord N10 presterar bra. Den fungerar bra för röstsamtal och helt okej för både videos och musik.

 

Batteri

Med ett stort batteri på 4 300 mAh, kommer det inte som en stor överraskning att Nord N10 har riktigt bra batteritid. Batteriets kapacitet är inte det enda som ger den imponerande batteritiden. Vi misstänker att den relativt energisnåla processorn hjälper till. Batteritiden är i alla fall tillräcklig för att ta normala användare genom två till tre dagars användning. Även krävande användare kan vänta sig upp till två dagars batteritid. Det är mycket imponerande! Med en ovanligt snabb inkluderad laddare för klassen, är Nord N10 en av marknadens bästa budgetmobiler för batteri-krävande användare.

 

Kamera

OnePlus Nord N10 5G har en helt okej huvudkamera som erbjuder bra detaljrikedom i ljusa miljöer. Den har samtidigt problem i mörka miljöer och den assisteras av tre kameror som dessvärre alla är så dåliga att de känns överflödiga.

Läs mer om kameran

OnePlus Nord N10 5G skiljer sig lite från många konkurrenter genom att ha en huvudkamera med en 64 MP-sensor. Sensorn ger bilder som har lite högre upplösning än konkurrenterna, 16 istället för 12 MP. I vissa ljusa miljöer ger det små skillnader i detaljrikedom från huvudkameran. Skillnaderna är ändå små och vi har svårt att argumentera för att OnePlus har en bättre kamera än konkurrenterna tack vare sin högupplösta sensor. Vi kan däremot notera att kameran har ett brett dynamiskt omfång och att den är tillräckligt snabb och pålitlig för att fungera bra i ljusa miljöer.

I mörka miljöer får OnePlus Nord N10 kämpa ordentligt. Den har ofta problem med skärpa när vi fotar utan stativ. Xiaomi Mi 10 Lite är betydligt bättre, då den erbjuder bättre skärpa och brus som hanteras tillräckligt för att göra bilder i mörka miljöer användbara.

Dåliga extrakameror

Vidvinkelkameran är dessvärre inte bra. Det är visserligen ovanligt att se bra vidvinkelkameror i klassen men bland de tre mobiler som vi jämför i detta testet är OnePlus dessvärre sämst. Bilder saknar skärpa och har ofta stora problem med brus. Vi hade gärna sett OnePlus lägga pengar på något annat än en dålig vidvinkelkamera.

Makrokameran är dessvärre riktigt usel. Den har dålig skärpa och detaljrikedom samt mycket dålig brusreducering. Det ger oss bilder som vi har svårt att se som användbara i ens små format. Huvudkameran kan komma förhållandevis nära och ger betydligt högre detaljrikedom när vi beskär bilden. Makrokameran är kort sagt meningslös.

För videos presterar OnePlus Nord N10 bra i ljusa miljöer. Utan bildstabilisering behöver vi dock vara stadiga på hand för att få otrevligt skakigt resultat.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus Nord N10 5G har samma mjukvara som många andra OnePlus-mobiler med några undantag. Ny mjukvara för att hantera skärmen ger oss en skärm som blinkar av ett automatiskt vitbalanssystem, som dessvärre fungerar dåligt. Telefonen saknar också det ambitiösa löfte om uppdateringar som vi vanligen ser från OnePlus.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus har länge varit kända för sin mjukvara. Den beskrivs ofta som ”ren”, trots att den bjuder på en ganska lång lista av anpassningar. Förklaringen till denna paradox är att de flesta OnePlus-förändringarna i företagets så kallade OxygenOS, inte står i vägen för användare som saknar intresse. De förändrar till stor del inte hur operativsystemet fungerar. OnePlus låter snarare användare göra mer med sin mobil, om de vill. Det gör OxygenOS populärt bland teknikintresserade som gärna vill ha möjligheter, utan att få ”möjligheterna” upptryckta i ansiktet.

Egna lösningar

I vanlig ordning har OnePlus gjort anpassningar av flera systemfunktioner. De har till exempel ett eget system för att hantera teman och systemets mörka läge. Till skillnad från flera andra tillverkare saknas dock en schemaläggningsfunktion för mörkt läge. Det finns visserligen inte heller vanligen i Android men det är en funktion som många konkurrenter kan skryta med.

Med OnePlus Nord N10 5G finns ett fåtal modell-unika nyheter. En nyhet är att det nu finns ett reglage för vitbalans, utan inställningar för färgvolym. Det beror troligen på begränsningar i LCD-skärmen. Skärmens färghantering fungerar dock väldigt dåligt. Den inkluderar nämligen ett system som automatiskt justerar skärmens vitbalans beroende på innehåll som visas. Systemet går inte att inaktivera och fungerar väldigt dåligt. Med visst innehåll förändras skärmens vitbalans en gång per sekund. Det ger oss alltså en blinkande skärm. Vi klagar ofta på OnePlus buggiga mjukvara men denna gången är misslyckandet större än normalt.

Uppdateringar av Nord N10 är sömlösa tack vare fullt stöd för A/B-partitioner, som håller uppdateringstiderna nere. Just uppdateringar är också en av OnePlus största styrka. Företaget är känt för snabba säkerhetsuppdateringar samt relativt långsiktigt stöd för kommande versioner av Android. Med Nord N10 har OnePlus ändrat sin strategi och har bekräftat att N10 endast kommer att uppdateras till Android 11, inte längre än så. Det riskerar att åldra N10 snabbare än de dyrare syskonen. Det är en besvikelse och får oss att än en gång fundera på om Nord N10 verkligen är en riktig OnePlus-mobil?

Stäng

 

Prestanda och lagring

Prestanda är en klar svaghet i OnePlus Nord N10 5G. Ett Qualcomm Snapdragon 690-chipset ger stöd för 5G-teknik men levererar ganska usel prestanda. Störst skillnad märks i spel, där Snapdragon 690 ger halva prestandan av Snapdragon 765G, som används av OnePlus Nord och flera konkurrenter i klassen. Det gör den dessutom sämre än Galaxy A42 och dess Snapdragon 750-chipset. Prestandabristerna märks vid normal användning, i form av långa laddningstider för tunga appar. Stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens i skärmen är en ordentlig bonus för att få telefonen att kännas snabb. I praktiken ligger dock N10 5G en bra bit bakom konkurrenterna och det märks. Vi är i alla fall tacksamma för en generös mängd RAM, 6 GB, som kan hålla oss redo för framtiden och samma gäller lagringsutrymmet på 128 GB, som kombineras med stöd för microSD-kort.

 

5G

OnePlus Nord N10 har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med OnePlus Nord N10 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,49 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163 × 74,7 × 9 mm
Vikt 190 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 690, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. You really make it appear really easy together with your presentation but I
    to find this topic to be really something which I believe I’d never understand.
    It seems too complicated and extremely large for me. I’m having a look
    forward on your subsequent post, I will attempt to get the dangle of it!
    Lista escape room

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − åtta =