OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro har anlänt! 2020 års nyheter från OnePlus bjuder på bättre skärmar, bättre kameror och flera funktioner som länge saknats. Vi har redan fått ta en nära titt på de nya modellerna. Nu dyker vi ner i detaljerna.

OnePlus 8 Pro fyller glappet

OnePlus 8 Pro är den nya flaggskeppsmodellen från OnePlus. Den är utrustad med en 6,78 tum skärm, som alltså är cirka 0,1 tum större än skärmen i OnePlus 7T Pro. Skärmen har nästan samma upplösning som sin föregångare, 1 440 x 3 168. Det ger den detaljrikedom i klass med de bästa mobilerna på marknaden. Utöver upplösningen har OnePlus också uppgraderat skärmens uppdateringsfrekvens. Den kan drivas i 120 Hz med ett touch-lager som uppdateras 240 gånger per sekund. Detta kan göras i skärmens fulla upplösning. Även skärmens färg och ljusstyrka har förbättrats. Våra tidiga tester av skärmen visar mycket riktigt fina resultat med bra färgåtergivning och en maximal ljusstyrka norr om 1 150 nits, i det ljusaste skärmläget. Det gör skärmen märkbart ljusare än OnePlus tidigare skärmar.

På tal om ljusare komponenter så kommer OnePlus 8 Pro med en ny uppsättning kameror som är större för att kunna fånga in mer ljus. En tidigare okänd Sony IMX689-sensor används för huvudkameran. Den ackompanjeras av en telefotokamera med tre gånger zoom i relation till huvudkameran, en vidvinkelkamera och en djupkamera. Våra tidiga tester visar på ett ordentligt steg upp i kameraprestanda, även om vi väntar med de slutliga testresultaten till vårt fulla test.

Gott om nyheter på insidan

På insidan av OnePlus 8 Pro finns ett nytt Qualcomm Snapdragon 865-chipset, 8 eller 12 GB LPDDR5-RAM, 128 eller 256 GB lagring och stöd för både Wi-Fi 6 och 5G sub-6. Andra nyheter för årets modell är stöd för trådlös laddning och officiell vattentätning med IP68-klassificering. Dessa två sista funktioner har definitivt saknats i tidigare OnePlus-modeller. Det gör OnePlus 8 Pro till den första modellen från OnePlus som på riktigt kan jämföras med funktionaliteten i marknadens bästa smartphones.

OnePlus 8 Pro har en hel del ny teknik. Den har trots de många nya funktionerna också plats för ett 4 510 mAh-batteri, högst symboliskt 10 mAh mer än i föregångaren. Trots det är OnePlus 8 Pro en bråkdels millimeter tunnare men också 1,5 millimeter smalare än 7T Pro. Trots att OnePlus 8 Pro är lite längre än sin föregångare känns den tack vare sin begränsade bredd inte särskilt mycket större än sin föregångare när den ligger i handen.

Stödet för trådlös laddning är för övrigt större än i många konkurrenter. OnePlus har utvecklat en egen variation av Qi-laddning som ger stöd för upp till 30 watt trådlös laddning. Stödet ska kunna ladda telefonen till 50 procent på 30 minuter. Laddningen skapar dock mycket värme. Företagets separata laddare har därför en inbyggd fläkt som tyvärr är ganska högljudd.

OnePlus 8 överraskar med stort batteri

OnePlus 8 är den nästan bortglömde lillebrodern till OnePlus 8 Pro. Den påminner mycket om OnePlus 7T tack vare sin nära identisk skärm, som mäter 6,55 tum. Den når ”bara” 90 Hz i uppdateringsfrekvens. Likt sitt större syskon har den dock en gemensam nyhet i att den har flyttat sin främre kamera från en droppe till ett hål i skärmens övre vänstra hörn. OnePlus 8 har dessutom böjda skärmkanter, till skillnad från 7T.

OnePus 8 delar många interna komponenter med 8 Pro. Det inkluderar processor, RAM och lagring, samt stöd för Wi-Fi 6 och 5G. Trots yttermått som är lite mindre än OnePlus 7T så bjuder den på en imponerande uppgradering av batteriet. Uppgraderingen sträcker sig från OnePlus 7T:s 3 800 mAh till 4 300 mAh. Det gör batteriet till en ovanligt liten skillnad mellan den vanliga och den större 8 Pro-modellen. Inkludering av IP-klassning och trådlös laddning i 8 Pro hjälper med andra ord att motivera skillnaden i pris mellan modellerna.

OnePlus fortsätter att successivt höja sina priser. I år börjar OnePlus 8 med ett pris på 800 kronor över OnePlus 7T, nu 7 700 kronor. Den dyrare konfigurationen kostar 8 700 kronor. OnePlus 8 Pro börjar på 10 000 kronor medan 12 GB RAM med 256 GB lagring kostar 11 000 kronor. Lanseringen sker den 21 april. Vi på Surfa har redan testat båda modellerna i ett par veckor och kommer att publicera våra tester nästa måndag, 20 april. Om du undrar något om modellerna får du gärna lämna en kommentar nedan, så ska vi antingen försöka svara på den här eller i våra kommande tester.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Nu när oneplus 7t pro och vanliga oneplus 8 kostar runt 7600 kr vilken telefon borde jag köpa?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here