På CES-mässan i Las Vegas presenterade OnePlus i dag en ny konceptmobil kallad OnePlus Concept One. Även om den sannolikt aldrig kommer att nå konsumenter är tekniken definitivt på gång. Det inkluderar en bakre kamera med ND-filter, tack vare ett nytt dynamiskt glas.

Dynamiskt glas

Concept One har en design som påminner en hel del om designen av företagets tidigare McLaren-märkta mobiler. Den inkluderar dock teknik som vi definitivt inte sett i andra OnePlus-telefoner tidigare. Tekniken baseras på ny glasteknik som OnePlus säger sig ha fått inspiration från McLaren för. Tekniken består av ett tunt lager av glas vars transparens kan styras elektroniskt. Med en elektronisk puls kan glaset förändras från transparent till svart. Det gör det möjligt för kameran att vara svart och gömd medan den inte används.

Den gömda kameran ser kanske cool ut men det finns också en praktisk fördel med tekniken. Det svarta glaset kan användas som ett så kallat ND-filter, neutral density-filter. Med en knapp i kameraappens Pro-läge kan glaset aktiveras för att blockera ljus till kameran. Det gör det möjligt att använda normalt långa slutartider för till exempel video i ljusa miljöer. Det är en typ av kamerafunktion som vanligen bara finns tillgänglig i stora och klumpiga studiokameror, som inkluderar fysiska filter.

Kan gömma stora kameramoduler

Den praktiska och estetiska värdet av den nya tekniken kan definitivt diskuteras. OnePlus menar i alla fall att tekniken kan göra en stor kameramodul med många kameror mer estetiskt acceptabel, eftersom den kan gömmas. Glaset tar cirka 0,7 sekunder på sig för att gå från transparent till svart. Det gör att det inte bör ta mycket längre tid att öppna kameran än det vanligen gör.

OnePlus verkar som sagt inte ha några större planer på att introducera Concept One till konsumenter. Tekniken kan definitivt närma sig konsumenter. Det är till och med möjligt att den kan hitta helt andra användningsområden. Med sin konceptmobil visar i alla fall OnePlus att de ligger i teknisk framkant.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here