Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro har presenterats och år 2021 är det uppenbart att Google har tagit sin smartphoneserie till en ny nivå. Efter flera år av till synes oinspirerade lanseringar, har Pixel 6 och Pixel 6 Pro betydligt mer påkostad hårdvara som tar serien till nya höjder. Det inkluderar en ny 50 MP-kamera och en Google-utvecklad processor.

Pixel 6 Pro – höjer ribban för Pixel

Pixel 6 Pro är det nya flaggskeppet i Googles smartphoneserie och det kan beskrivas som en ny topp för serien. 6 Pro närmar sig de ”Ultra”-flaggskepp som lanserats av konkurrenter de senaste åren, till skillnad från tidigare Pixel-modeller. I det inkluderas specifikationer i toppklass. För det första inkluderas en 6,7 tum AMOLED-skärm med 1 440p-upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvens. För det andra inkluderar det en sprillans ny processor kallad Google Tensor. Den bygger på maskininlärningskretsar som Google utvecklat och nu tagit till sin smartphone. Kretsen är en anpassad version av ett existerande chipset för smartphones men erbjuder snabbare behandling av maskininlärda processer som bland annat används för kameran.

Med fokus på kameran

Kameran har varit och är fortsatt den kanske viktigaste komponenten i Pixel-serien. Pixel 6 Pro har en 50 MP-sensor som möjligen är samma sensor, eller en liknande, som används av Xiaomi Mi 11 Ultra. Vi vet sedan tidigare att det är en exceptionellt bra sensor som i detta fallet assisteras av optisk bildstabilisering och Googles bildhantering. Google utlovar mycket bra fotoegenskaper, vilket vi givetvis får se recensenter sätta på prov.

Den nya huvudkameran assisteras av två andra kameror. Den första är en telefotokamera med fyra gånger optisk zoom, i relation till huvudkameran. Telefotokameran har en 48 MP-sensor och optisk bildstabilisering. Slutligen finns en 12 MP-kamera för vidvinkelfotografering. Det ger alltså Pixel 6 Pro tre kameror, vilket är mer än de två kameror vi sett i tidigare modeller.

För att driva den högupplösta skärmen och nya processorn finns ett batteri på 5 003 mAh, betydligt mer än de 4 080 mAh som Pixel 5 hade. Batteriet kan laddas snabbt med kabel men även trådlöst. Google introducerar stöd för trådlös laddning på upp till 23 watt med ett nytt Pixel-stativ.

Pixel 6 Pro har alla andra funktioner som vi väntar oss från moderna flaggskepp. Den har 12 GB RAM, IP68-certifiering och en vågad design. Designen av baksidan är minst sagt annorlunda. Tydliga linjer delar in telefonen i segment av färg som ger ett enkelt men vågat utseende. Utseendet kan sägas representera Googles höjda ambitioner med sin nya serie.

Pixel 6 och Android 12

I vanlig ordning introduceras Pixel 6 Pro med den nya versionen av Android, Android 12. Det nya operativsystemet har många nya funktioner men marknadsförs till stor del med tyngd på sin nya design. Google inkluderar flera anpassningar av Android som skiljer mjukvaran i Pixel 6 Pro från den orörda versionen av operativsystemet. Den kanske största nyheten för mjukvaran är att Google expanderar sitt stöd för säkerhet från tre år av säkerhetsuppdateringar till fem år för Pixel 6-serien.

Pixel 6 är det mindre syskonet. Den har samma processor och samma huvudkamera men saknar telefotokameran, har en mindre 6,4 tum Full HD-upplöst skärm med 90 Hz uppdateringsfrekvens, ett 4 614 mAh-batteri och 8 GB RAM.

Google har aldrig officiellt lanserat Pixel-serien i Sverige och ser dessvärre inte ut att ha planer på att göra det nu heller. Telefonen lanseras i alla fall i länder såsom USA, Storbritannien och Tyskland inom kort för 600 Euro och 900 dollar för Pixel 6 respektive Pixel 6 Pro.

Källa: Google

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton + tio =