Du har säkert märkt att många appar ber om tillgång till dina kontakter, din kamera och mycket mer. Om du har en Android-telefon kan appar ha tillgång till särskilt mycket information. Både iOS- och Android-appar har till exempel möjlighet att efterfråga din nuvarande plats. I både iOS och Android finns det dock ett sätt att kontrollera vilka appar som har möjlighet att se din platsinformation. Du kan själv bestämma vilka appar som har tillgång till din telefons så kallade platstjänster.

Android

Om du har en Android-telefon är det inte säkert att dina menyer ser ut exakt som våra exempelbilder nedan men det bör ändå vara ganska enkelt att hitta. Gå till Inställningspanelen i din telefon och klicka på Appar. Klicka nu på kugghjulet längst upp till höger och klicka sedan på ”Appens behörigheter”. Här får du en lista över alla behörigheter som appar på din telefon har tillgång till. Klicka på Plats för att bara se de appar som har möjlighet att se din Plats. Det är troligt att bara en bråkdel av dina installerade appar har godkänd tillgång till din platsdata. På vår telefon hade 19 av 56 appar tillgång till vår platsinformation. Klicka på Plats för att få en lista över alla appar som har tillgång till telefonens så kallade platstjänster. Här kan du aktivera och blockera appars tillgång till din platsdata.

iOS

Om du har en iOS-telefon kan du börja med att gå till Inställningar och klicka på Integritetsskydd. Klicka sedan på Platstjänster. Här kan du stänga av alla platstjänster för hela telefonen med ett reglage. Om du istället bara vill använda din position i vissa appar behöver du klicka på de appar som du vill ändra status för och byta från ”Vid användning” till ”Aldrig”.

Det är värt att notera att operativsystemet också har möjlighet att hämta din position. Du kan ändra inställningarna för detta längst ner under ”Systemtjänster”. Här kan du sluta inaktivera funktioner så som Hitta min iPhone och sluta ge din telefon tillgång till din plats för platsbaserade notiser eller annonser. Alternativet ”Nödsamtal SOS” kan vara bra att låta vara aktiverat av uppenbara skäl.

Det kan vara praktiskt att låta din telefon hålla koll på var du är men med dessa tips hoppas vi att du får lite bättre koll på vilka appar som vet var du är.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − fem =